Medieselskapene forsvinner fra børsen: - Stiftelser pluss NRK får en veldig høy markedsandel

NHH-professor bekymret over utviklingen der stadig flere stiftelser tar over Norges største mediekonsern.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Stadig flere norske mediekonsern har de de siste årene flyktet fra børsen og over i stiftelser, sist sett i forbindelse med den store selskapssplitten i Schibsted der markedsplassene og mediedivisjonen skilte lag. I dag er Schibsteds nyhetsmedier samlet under Stiftelsen Tinius som har tatt full kontroll over aviser som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet.

Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius forteller at de enda ikke har landet helt etter kjøpet av Schibsted-mediene i sommer da stiftelsen bladde opp litt over fem milliarder for avisene og rundt en milliard for 30 prosent i Polaris Media.

- Vi er i et svev. Vi driver og finner ut av hva kostnadene våre er og hvordan de blir over lengre tid. Så det er ikke så lett å svare på, sier Kjersti Løken Stavrum.

Hun var onsdag en av flere deltagere på Kampanjes store mediekonferanse «Media Business 2024-2028» der ett av temaene var medieierskap og om stiftelser er blitt redningen for mediehusene.

Løken Stavrum understreker at formålet til stiftelsen ikke har endret seg, selv om de i sommer overtok det fulle eierskapet i Schibsteds medievirksomheter. Men det har derimot stiftelsens økonomi.

- Da jeg kom inn i stiftelsen i 2007 hadde vi ikke penger til å lage en nettside, men Karl-Christian Agerup (tidligere styreleder i Schibsted, red. amn.) kjente noen som kunne gjøre det billig. Det forteller mye om hva som har skjedd i alle disse årene. Vi kunne ikke ha kjøpt medievirksomhetene om vi ikke hadde skilt ut Adevinta i sin tid, som gjorde at det kom inn penger i hele perioden, sier Kjersti Løken Stavrum.

Eierløse penger har mange utfordringer, bare se på IOC. Øystein Foros, NHH-professor

- Selskapet stod i spenn

Da Schibsted solgte seg ned i Adevinta fikk selskapet inn 24 milliarder kroner hvorav 20 milliarder kroner ble delt ut i utybytte. Dermed tilfalt det også en stor sum penger Schibsted-eieren og Løken Stavrum kunne bruke til å kjøpe Schibsteds nyhetsmedier og ta mediedivisjonen av børs til glede for analytikere og investorene på Oslo Børs.

Da medievirksomhetene ble skilt ut av Schibsted, svarte markedet gi den børsnoterte delen av Schibsted, markedsplassene Finn.no og Blocket, to milliarder i ekstra premium. Sagt på en annen måte. Mediene hadde i investorenes øyne ingen verdi.

- Det forteller vel litt om hvordan børsen har vurdert disse medieselskapene. Var det vondt, spør Knut Kristian Hauger som ledet mediedebatten.

- Jeg antar at børsen så det vi så, at selskapet stod i spenn og at de to delene vi hadde håpet skulle finne sammen etter splitten med Adevinta ikke gjorde det. Det var rett og slett en forløsende melding og en forløsende kraft, sier Løken Stavrum.

- Går det bedre nå som dere ikke er på børs?

- Det som er riktig er at vi har en eier som har investeringskapasitet og vilje, og at det ikke er andre konkurrenter for investeringsviljen. Det gjør en kjempeforskjell, sier lederen av Stiftelsen Tinius og ny styreleder i Schibsted, Kjersti Løken Stavrum.

Les også: Schibsted åpner for storsalg av Adevinta-aksjer - vil cashe ut 24 milliarder

Fortsatte debatten:

Christoffer Aller, Siv Juvik Tveitnes, Michael Aller, Kjersti Løken Stavrum og Dag Sørsdahl fortsatte eierskapsdebatten etter sesjonen var ferdig på Kampanjes mediekonferanse onsdag denne uken. Foto: Eivor Eriksen.

Tinius-topp uenig i innovasjon-kritikk

Men ikke alle er like begeistret for at norske mediehus forsvinner fra børsen og over i stiftelser.  I et intervju med Kampanje tidligere denne uken kom investeringsdirektøren selskapet Must, Gunnar Bjørkavåg, med en liten advarsel til mediebransjen og de mange stiftelsene. Han mener noe kan gå tapt dersom et selskap blir stiftelseseide. Også Amedia er i dag eid av en stiftelse.  

- Stiftelser er solide og det er bra, men er de innovative nok. Ingen av verdens største selskaper, som nesten utelukkende er tech-selskaper, er heller eid stiftelser, sa den tidligere mediesjefen ti Kampanje.

Bjørkavåg er i dag investeringsdirektør i Must AS, og var i mange år var konsernsjef i DN-eier NHST, som igjen hadde Must-selskapet som eier. Must er eier av ett av få gjenværende børsnoterte medieselskaper.

Kjersti Løken Stavrum henger ikke helt med på advarselen.

- Hvis vi skal tolke han dithen at det ikke skjer noe i stiftelser, holder det å nevne Novo Nordisk og Mærsk. Det blir for stereotypt å tenke på en stiftelse som en som ikke innoverer, sier Løken Stavrum.

Les også: Tidligere medietopp advarer: - Ingen av verdens fremste techselskaper er eid av stiftelser


 

NHH-professor:

Øystein Foros er økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole.

- I ferd med å nærme oss en grense

Økonomiprofessor ved NHH, Øystein Foros, som også var med i debattebn mener det er viktig at man har et mangfold av eierskap også i mediesektoren det være seg stat, stiftelser, børsnoterte selskaper og familiedrevne selskaper.

- Jeg tror det er viktig at vi har alle disse eierformene på plass i markedet. I dag har stiftelser pluss NRK en veldig høy markedsandel. Å være drevet av det kortsiktige kan være med på å disiplinere NRK og de som er eid av stiftelser på en sunn måte. Det kan være vi er i ferd med å nærme oss en grense for hva som er sunt, sier Foros.

- Kan man som stiftelse miste innovasjonskraft?

- Stiftelser har ikke hindret noen å utvikle tech-selskaper i Norge. Det er litt av problemet. Vi skulle gjerne hatt en Spotify eller flere satsinger, men nå begynner det å bli litt sent.

- Er stiftelser redningen for mediehusene?

- Det viktigste er at det er et mangfold i dette og ikke bare stiftelser eller bare børsnoterte. Skjer det et tekno-sjokk slik som på 2000-tallet, så må mediebransjen handle raskere. Hva er en stiftelse, jo eierløse penger, hvis man ser på det og definerer det helt med tørre briller. Eierløse penger har mange utfordringer, bare se på IOC, sier Foros.

Schibsted-eier:

Kjersti Løken Stavrum er daglig leder i Stiftelsen Tinius og styreleder i Schibsted. Foto: Eivor Eriksen.

- Jeg er ikke nervøs for en ny krise

Også den danske Aller-familien var representert på «Media Business»-konferansen i år, der sjette generasjon Aller, Michael Boye Aller, representerte Dagbladet-eieren Aller Media.

- Hvordan går det i Aller for tiden?

- Det er krevende ut ifra et markedsperspektiv, men jeg synes vi er på rett spor. Jeg har utrolig stor tro på fremtiden og tiltak vi har gjort og er i gang med å gjøre, sier Aller. 

Han sier Aller-konsernet også er rustet  for tøffe tak dersom en ny krise skulle slå inn over avisøkonomien og mediemarkedet.

- Vi har alltid vært veldig forsiktig og spart opp løpende og investert i forretningen når det trengs. Jeg er ikke nervøs for en ny krise. Vi har eksistert i 150 år og det har vært kriser i løpet av de 150 årene, sier Aller.



 

Medieselskapene forsvinner fra børsen: - Stiftelser pluss NRK får en veldig høy markedsandel