En investorgruppe ledet av oppkjøpsfondene Permira og Blackstone har lagt inn et bud på rubrikkselskapet Adevinta, der norske Schibsted eier snaue 30 prosent. Budet er på 115 kroner per aksje og priser selskapet til 141 milliarder kroner. Det er opp fra dagens sluttkurs på 106 kroner og ifølge Schibsted en premie på 54 prosent om legger snittkursen de siste tre månedene til grunn før ryktene om budet først oppstod. 

Det er åpenbart godt nok for Schibsted som i en pressemelding tirsdag ettermiddag skriver at de støtter budet og åpner for å selge seg kraftig ned i selskapet. 

- Dette er en viktig milepæl for Schibsted, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i en kommentar.

Les også:  Investeringsdirektør tror Adevinta-salg vil løfte Schibsted-aksjen

Som en del av avtalen vil mediegiganten Schibsted selge 60 prosent av sin eierandel på 28,1 prosent i Adevinta for rundt 24 milliarder kroner i kontanter.

Budet har gjennom de tre største Adevinta-eierne, Ebay, Schibsted og Permira, støtte fra over 72 prosent av aksjekapitalen og dermed godt på vei mot den magiske grensen på 90 prosent. Dersom budet får aksept på over 90 prosent, kan resten av aksjonærene tvangsinnløses. 

Det var i midten av september at nyheten om at investeringsgruppen ønsket å kjøpe Adevinta etter å ha lagt frem et ikke-bindende bud. Budet skal senere ha blitt trukket tilbake på grunn av motstand internt i investorgruppen, men nå har oppkjøpsfondene åpenbart finregnet på Adevinta-verdiene og klinker inn et bud som altså ligger godt over markedsverdien på Oslo Børs.

- Det blir helt utenfor alle proporsjoner. Om dette skjer kan de havne i et luksusproblem hvor de får mer penger enn de kan bruke for sitt formål, sa prorektor og medieforsker Jens Barland til Kampanje tidligere i høst.

Fortsetter som Schibsted-eier
Helt ut av Adevinta forsvinner Schibsted imidlertid ikke. Blir budet akseptert vil Schibsted eie 13,6 prosent av Adevintas nye eierselskap.

- Beslutningen om å delta i denne transaksjonen er resultatet av en grundig prosess for å finne den mest sikre og verdiskapende løsningen for Schibsted og våre aksjonærer, der vi i dag mottar betydelige kontantinntekter til en attraktiv verdivurdering, og sikrer deltakelse i ytterligere oppside, sier Skogen Lund tirsdag ettermiddag. 

Adevinta er det sjette største selskapet på Oslo Børs med en markedsverdi på 124 milliarder kroner. Selskapet er mer verdt enn både Mowi og Yara. Schibsted-sjefen sier et nedsalg i Schibsted «er det naturlige neste steget» i mediekonsernets Adevinta-strategi.

- Vi tror at Adevinta er godt posisjonert for fremtidig vekst i et privat miljø med betydelig støtte fra eiere som kan foreta de nødvendige investeringene for at virksomheten skal nå sitt langsiktige potensial, sier Skogen Lund.