Schibsted-splitt rammer reklamesalget: - Nedgangen har vært for stor

Selv de fleste pilene peker oppover, er det en ting som plager den nye konsernsjefen i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag morgen kunne det nyskilte rubrikkselskapet Schibsted legge frem sine resultater for årets tredjekvartal. De viste at selskapet øker omsetningen og resultatet og selskapet har en positiv driftsmargin på solide 26 prosent.

Det skjer etter at Schibsted delte seg i to og Stiftelsen Tinius kjøpte medievirksomheten for over seks milliarder kroner.

I dag er Schibsted Marketplaces et mer rendyrket selskap med sin kjernevirksomhet i de digitale markedsplassene Finn i Norge og Blocket i Sverige. Men som i de fleste skilsmisser er det noen problemer.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Tøft i reklamemarkedet

For konsernsjef Christian Printzell Halvorsen heter det reklamesalget. Selv om reklamesalget ikke er noen stor virksomhet i «nye» Schibsted Markets, falt denne omsetningen med betydelige 18 prosent i tredjekvartal eller med rund 20 millioner kroner.

- Utfordringene dere opplever på reklamesiden hva skylde det?

- Det er todelt. Det er tøft i reklamemarkedet generelt og et viktig segment for oss er mobility, eller bilmarkedet. Når det har vært dårligere nybilsalg, påvirker det våre reklameinntekter. Det er én side av det. Den andre siden er at vi står i splitten med media. Vi hadde noen fordeler av å være et konsern på det området der. Når det splittes må vi bygge en ny teknologiplattform og ny kompetanse. Det er også med å påvirke våre annonseinntekter i det korte bildet, sier Printzell Halvorsen.

- Hvor stor er nedgangen isolert sett?

- Nedgangen er altfor stor. Vi tror at vi kommer til å gjøre det bedre over tid, så vi skulle ønske det ikke var sånn.

Stor nedgang

- Hvor stor er nedgangen isolert sett?

- Nedgangen er altfor stor. Vi tror at vi kommer til å gjøre det bedre over tid, så vi skulle ønske det ikke var sånn.

Ser en på tredjekvartalstallene endte omsetningen på 2,6 milliarder kroner. 1,5 milliarder kroner av disse er knyttet til markedsplassene og selv om både bilsegmentet og eiendom nå vokser, butter det mer innenfor jobb og det tradisjonelle reklamesalget.

- Har utfordringene med splitten vært større enn forventet?

- Én ting som er viktig å huske på er at reklame utgjør en veldig liten del av våre totalinntekter. Det er under ti prosent av våre inntekter som er reklame. Ja, det betyr noe, men det er ikke det som er det viktigste og som opptar oss i hverdagen. Det er et viktig perspektiv å ta med seg, sier Printzell Halvorsen. ‘

Nesten ferdig med reorganisering

Schibsted legger frem sine regnskapstall på en tid der selskapet er inne i en større nedbemanningsprosess og har startet et stort ryddesalg.

Det var ifjor høst at Schibsted kunne melde om et kostnadsprogram som skulle gi 500 millioner kroner i lønnsomhetsforbedringer på nettmarkedsplassene,  og tidligere i år kom beskjeden om at staben skulle ned med 250 ansatte.

Printzell Halvorsen sier Schibsted er i rute med denne prosessen.

- Vi sa i dag at det er cirka 100 årsverk i oktober og 100 til i november, og så er det cirka 50 roller som var ubesatt som vi ikke vil besette, sier han.

Les også: Schibsteds annonsesjef om bruddet med Finn: - Marginal endring

- Hva mer kan du si i dag om omfanget av folk som slutter i Schibsted Marketplaces nå som dere også skal selge mange selskaper?

- Det er to helt ulike ting. Nedbemanningen som ble annonsert tidligere i år gjelder kun kjernevirksomheten i Schibsted Marketplaces. Der er vi nesten ferdig med reorganiseringen og nedbemanningen. Vi vil være ferdig med den i løpet av november. Der vi selger, kommer det nye eiere som skal drive selskapene videre på en forhåpentligvis veldig god måte. For oss handler det om å rendyrke hva vi skal ha fokus på, markedsplassene våre og de fire vertikalene som er vår kjerne. 

Rendyrker Schibsted

- Hvor mye blir kostnadseffekten av alt det dere gjør i år?

- Det har vi ikke sagt. Vi kommer til å si mer om vårt totale kostnadsbilde på kapitalmarkedsdagen i november.

- Er dere i gang med forhandlinger med mulige nye eiere?

- Det er flere selskaper her. Det er litt ulike prosesser. Noen begynner nå og noen er i gang.

Les også: Schibsted-sjefen slapp spareplanen rett før ferien: - Ikke ideelt

- Hvor mye penger vil dere realisere gjennom disse salgene?

- Det har vi ikke gått ut med.

I børsmeldingen er Schibsted nå tydeligere på hvilke selskaper selskapet vil kvitte seg med. I tillegg til å avvikle Lendo, Prisjakt samt jobbmarkedsplasser i Sverige og Finland, vil Printzell Halvorsen også selge markedsplasser for håndverkstjenester Mittanbud, Servicefinder, Remppatori og 3byggetilbud.dk. 

- Dere selger alt av håndverkertjenester som Mittanbud. Liker ikke konsernsjefen i Schibsted håndverkere?

- Jo, jeg liker håndverkere, absolutt. De er like bra som bilforhandlere og eiendomsmeglere. Dette handler igjen om å rendyrke hva vi holder på med. Mittanbud er en fantastisk tjeneste som kommer til å ha en super fremtid. Det er bare ikke hva vi skal holde på med, sier konsernsjef Christian Printzell Halvorsen i Schibsted til Kampanje.

 

Se regnskapstallene til Schibsted Marketplaces i tredjekvartal 2024. Alle tall i MNOK.

Schibsted Markets 2024 2023 Endring i %
Omsetning  2.607,0   2.359,0 +11
Driftsresultat* 670,0 574,0 +17
Resultat før skatt* 5.141,0 1.495,0 +243

Schibsted-splitt rammer reklamesalget: - Nedgangen har vært for stor