Regjeringen vil vurdere fremtiden til influencer-utvalg: - Riktig og viktig

Bransjens eget influencer-utvalg har bare to saker i året. Nå varsler Barne- og familiedepartementet en evaluering av ordningen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Fagutvalget for influencermarkedsføring (FIM) ble etablert i 2019 gjennom et samarbeid mellom Mediebedriftenes landsforening (MBL), Annonsørforeningen (Anfo), Medietilsynet, Forbrukertilsynet og Barne- og familiedepartementet (BFD). 

Målet er for slå ned på influencer-reklame for kosttilskudd og kosmetiske inngrep som kan føre til kroppspress blant barn og unge voksne. Det er MBL og Anfo som er satt til å drifte utvalget og som også behandler klagene som kommer inn. Dersom utvalget finner at influencere bryter retningslinjene bransjen har samlet seg om, kan de fatte et vedtak som offentliggjøres på nettsiden.

Det gjør de sjelden. Faktisk hadde FIM bare to saker på bordet i fjor og det er også status for 2024.

Til dette arbeidet har utvalget fått innvilget tilskudd på 400.000 kroner fra Barne- og familiedepartementet de siste årene. I forslaget til nytt statsbudsjett for 2025, som ble offentliggjort mandag, legger departementet opp til å videreføre tilskuddene, men der kommer det også frem at de «vil vurdere den fremtidige rollen til FIM».

Les også: Fim fikk under halvparten av tilskuddet de søkte om: - Kan bli utfordrende

- Riktig og viktig

Barne- og familiedepartementet bruker ikke mer plass i budsjettet på å greie ut om hvordan en slik vurdering skal foregå, men fagrådgiver Cecilia Roang skriver i en e-post til Kampanje at de har foretatt en helhetlig gjennomgang av barns forbrukervern i digitale medier.

- I gjennomgangen har det blitt stilt spørsmål ved om bransjeordningen er tilstrekkelig til å ivareta barns beskyttelse mot markedsføring som kan bidra til kroppspress. Blant innspillene BFD har mottatt i gjennomgangen er å vurdere lov/forskriftsregulering og offentligrettslig håndheving, sier hun.

Roang legger til at det er naturlig at departementet vurderer hvordan FIM fungerer ettersom ordningen er tilskuddsmottaker over statsbudsjettet.

- BFD arbeider med et høringsnotat om endringer i markedsføringsloven med mål om å styrke barns forbrukervern i digitale medier. Det er for tidlig å si noe mer om innholdet i høringsnotatet, og vi viser til omtalen av dette i Barne- og familiedepartementets budsjettproposisjon.

Sekretariatsleder Carsten Gunnarstorp i FIM forteller at de ikke har fått noe mer informasjon fra departementet om hva konsekvensene av en slik vurdering vil være, men han er åpen om at det er behov for en evaluering.

- Det har vært færre saker de siste årene, mest sannsynlig på grunn av at det foregår mer i lukkede kanaler, som TikTok, som gjør at det er vanskelige for foresatte å fange opp at det er uønsket markedsføring på dette området, sier han til Kampanje.

- Det er riktig og viktig at departementet gjør en vurdering av dette når det er så få saker, legger han til.

Avhengig av klager

FIM har vært avhengig av at folk bruker klageretten. Det er vanskelig for MBL og Anfo å drive undersøkende virksomhet selv, mener Gunnarstorp.

- Vi kan bli beskyldt for å være ute etter noen og ikke alle. Vi prøver å finne nye plattformer for å få bedre innsikt i hva som foregår når det gjelder markedsføring av produkter og tjenester. Én variant er tekniske løsninger, en annen variant er samarbeid med frivillige organisasjoner som har sammenfallende aktiviteter.

Ett av målene til regjeringen er å sikre barn en trygg digital oppvekst. Det er satt av syv nye millioner kroner til dette formålet i statsbudsjettet. Fire av millionene gis spesifikt til Datatilsynet og Forbrukertilsynet.

Datatilsynet får halvannen million kroner for å styrke arbeidet med barn og aldersgrenser i sosiale medier, mens Forbrukertilsynet får 2,5 millioner kroner for å intensivere arbeidet for å hindre og slå ned på ulovlig markedsføring rettet mot barn.

Dette arbeidet er ikke relatert til FIM.

Les mer: Får 2,5 millioner kroner til kampen mot ulovlig markedsføring mot barn

Regjeringen vil vurdere fremtiden til influencer-utvalg: - Riktig og viktig