Har mistet syv millioner i pressestøtte på to år: - Lotto-trekning

- BA er definitivt den store taperen, sier ansvarlig redaktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

En ny tildeling av produksjonstilskudd innebærer en ny kåring av vinnere og tapere. I år det imidlertid ikke så mye nytt over sistnevnte kategori. Bergensavisen får redusert støtten sin for andre år på rad og denne gangen med drøye 1,7 millioner kroner.

- BA er definitivt den store taperen i overgangen til ny pressestøtteordning, sier konstituert redaktør Rune Ulvik.

Endringene i beregningen produksjonsstøtte har gitt avisen syv millioner kroner mindre siden 2022. I år får de 27,5 millioner kroner, mot 34,6 millioner kroner i 2022.

- Hva betyr det for BA?

- Det å miste syv millioner kroner vi kunne ha brukt på journalistikk, er dramatisk og alvorlig. Vi er færre journalister, det blir mindre lokalavisjournalistikk i Bergen, mindre avsløringer, og vi er dårligere rustet i konkurranse mot BT som er den dominerende aktøren i Bergen med dobbelt så mange journalister. 

- Er det mulig for dere å hente inn pengene på andre måter?

- Vi må håpe at vi kan lykkes i abonnementsmarkedet, og hvis man ser det over en tiårsperiode, har BA vokst og fått større brukerinntekter, men målt mot våre konkurrenter er vi ikke i nærheten av å ha like store økonomiske muskler, sier Ulvik.

Les mer: Klassekampen får 45 millioner i pressestøtte – seks nye aviser inn i ordningen

- Svekker konkurransen

BA-redaktøren mener innbyggerne i Bergen blir taperne.

- Bergen har vært et av de best fungerende mediemarkedene i Norge. Det har vært to lokalaviser i Bergen som har kjempet om å avsløre kritikkverdige ting og kjempet om å holde makten ansvarlig, og det har gjort både BA og BT bedre. Å svekke denne konkurransen er veldig dumt.

BA-redaktøren frykter at produksjonstilskuddet vil bli mindre også de to neste årene, men hvor mye tør han ikke spå.

- Det er en liten Lotto-trekning. Vi gjør vårt beste for å beregne hva vi vil få, men det er vanskelig å forberede seg.

Les mer: Pressestøtte-blemme for Medietilsynet – kan ha gitt DN-avis og Medier24 ulovlig statsstøtte

- Betyr mindre journalistikk

I tillegg til BA, mister også Dagsavisen og Sandnesposten over én million kroner i støtte i årets tildeling. Dagsavisen får barbert av 1,5 millioner kroner av tilskuddet, mens Sandnesposten får redusert støtten med 1,3 millioner kroner.

- For å være ærlig, så hadde vi fryktet at det skulle være enda verre. Dagsavisen har hatt en reell skrell på pressestøtte de siste årene, så det tallet vi fikk i går ettermiddag gjorde egentlig at vi pustet litt lettet ut, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i Dagsavisen til Kampanje.

Nedgangen får like fullt reelle konsekvenser for avisen, som mottar 26,2 millioner kroner i pressestøtte.

- Det betyr mindre journalistikk, helt enkelt.

Sjefredaktørens store ønske er større forutsigbarhet i ordningen.

- Vi må vite hva støtten er i forkant av et budsjettår. Det at den nå kommer som en overraskelse, så er det vanskelig for oss.

Les mer: Kraftig resultatfall i Dagsavisen – dobler underskuddet

Klassekampen får fem millioner mer

På den andre siden av skalaen finner vi Klassekampen, som øker potten med fem millioner kroner.

Den store økningen skyldes at taket for hvor mye en avis kan motta i støtte er økt til 45 millioner kroner. Klassekampen får maksimal uttelling.

- Vi visste at dette var en mulighet, og vi er veldig glade for at vi fikk denne økningen. Den er høyst nødvendig, sier ansvarlig redaktør Mari Skurdal.

- Hva skal dere bruke pengene på?

- Den brukes på å lage avis. Vi har ikke et konsern som skal ha penger ut. Alt går til drift og journalistikk.

Selv om Klassekampen-redaktøren er glad for at taket er løftet fra 40 millioner kroner til 45 millioner kroner, skulle hun gjerne sett at det var enda større takhøyde i ordningen.

- Jeg synes det er for lavt. Da politikerne begynte å snakke om å sette et tak for pressestøtten for 15 år siden, ble det snakk om 40 millioner kroner. Dette tallet verserte i 10-12 år uten å bli prisjustert. Diskusjonen har holdt seg til et fiksert tall som var en nåtidsbeskrivelse på slutten av 00-tallet.

Totalt kom det inn 16 nye søkere i år, men bare seks av dem får tilskudd. Alle disse er lokalaviser og de som nå får en sin del av støtten er Oppegård Avis, Akersposten, Nordre Aker Budstikke, Grimstad Adresse-Tidende, Stjørdalsnytt og Frøya.

- Denne støtteordningen er viktig for det samlede mediemangfoldet, både nasjonalt og lokalt, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.  

Her kan du se hele listen over hvem som får støtte. 

Har mistet syv millioner i pressestøtte på to år: - Lotto-trekning