Knallhard kritikk av regjeringens handlingsplan: - Nesten provoserende

Særlig forslaget om kun å videreføre dagens insentivordning i filmbransjen får en kjølig mottagelse fra opposisjonen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Jeg savner nyhetene her og særlig i forhold til hvordan tidligere Jan Christian Vestre spente buen. Ved første øyekast blir dette ganske platt, sier Tage Pettersen i Høyre til Kampanje.

Fredag før helgen kunne næringsminister Cecilie Myrseth legge frem det lenge etterspurte veikartet som skal styrke kreative næringer og bransjer som dataspill, TV, reklame og design. Pettersen sitter i Familie- og kulturkomiteen og mener mye umiddelbart ser ut som «videreføringer av dagens ordninger», særlig i forbindelse med insentivordningen til film.

Han savner også noen tydeligere signaler om hvordan man kan bygge ned «de kunstige skille mellom næring og kultur». 

Den kreative næringen som omfattes av den nye handlingsplanen teller bransjer som kunst musikk, litteratur, film, dataspill, TV og radio, trykte og digitale medier, arkitektur, design og reklame. På dagens presentasjon kunne næringsminister Cecilie Myrseth fortelle at kreativ industri står for tre av prosent av verdiskapningen i Norge og sysselsetter 93.000 personer. 

Les også. Næringsministeren om reklamekonkursene: - Forstår veldig godt at det er vanskelig

Ikke imponert:

Verken Silje Hjelmdal eller Tage Pettersen fra henholdsvis Høyre og Fremskrittspartiet er imponert over regjeringens nye veikart for kreative næringer. Her i samtale med konferansier og tidligere programleder Carina Olset i en annen anledning. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Nesten provoserende

En som reagerer enda sterkere er kulturpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal. Hun mener en videreføring av dagens insentivordning ikke er godt nok og det ved første øyekast virker som en handlingsplan «blottet for ambisjoner».

- Tilbakemeldingen fra bransjen er at vi stadig vekk mister store produksjoner på grunn av dagens ordning. Da er en viderføring ikke godt nok. Ordningen vi har i dag er ikke konkurransedyktig sammenlignet med andre land og da er dette et skuffende signal å sende ut fra regjeringen, sier Hjemdal.

Hun sier Fremskrittspartiet fikk gjennomslag for insentivordningen i sin tid og at man i regjering jobbet for å gå over til en mer regelbasert insentivordning, noe partiet også har fremmet forslag om. En overgang til en mer regelstyrt ordning er noe også Virke Produsentforeningen tatt til orde for.

- Når man ikke en gang øker dagens ordning så blir dette som å kaste blår i øynene på alle de som jobber i den kreative bransjen. Dette er skuffende og nesten provoserende. Vi hadde i det minste håpet på en opptrappingsplan som tok sikte på en regel festing. Jeg og Frp vil fortsette denne kampen, sier Hjemdal.

Insentivordningen gir refusjon til store internasjonale film- og serieproduksjoner som skal produseres helt eller delvis i Norge og henvender seg til norske og utenlandske produksjoner.

Skuffet:

Venstre-politiker Alfred Bjørlo er ikke imponert over regjeringens veikart. Foto: NTB.

- Mageplask fra regjeringen

Heller ikke i Venstre er begeistrinegn stor hos kulturpolitisk og næringspolitisk talspersoner, Grunde Almeland og Alfred Bjørlo.

- Vi vil betegne dette som et lite mageplask fra regjeringen. Dette er bare en samling av virkemidler, ting vi vet fra før, det er så å si ingenting nytt. Rett og slett status quo. Det er ingenting i dette veikartet som viser hva regjeringen ønsker å gjøre med de kreative næringene. Det er ikke veldig overraskende, men vi og Venstre er like fullt veldig skuffet i dag, sier Almeland.

Bjørlo sier planen opprinnelig var å legge en strategi, men at man senere senket ambisjonene.

- Da regjeringen varslet at de ville nedgradere det til kun et veikart så var det lett å forstå hvor veien bar. De har ingen ambisjoner for feltet. Ja, nå har vi i det minste et papir i departementet der kreativ næring står på lista, men det er ingenting her å skryte av hvis vi faktisk mener alvor med å satse på kultureksport og kreative næringer. At regjeringen ikke vil løfte en finger for å styrke filminsentivordningen er i alle fall for oss første signal om at dette papiret egentlig ikke er verdt så mye, sier Bjørlo.

De to sier videre Venstre vil kjempe for den kreative næringen og partiet har fremmet et representantforslag for å styrke kreativ næring og kultureksport, med offensive tiltak som virkelig vil monne.

- I tillegg har vi prioritert dette feltet i vårt alternative statsbudsjett. Vi skal ta jobben for å satse på kultureksport når regjeringen ser ut til å ha sagt fra seg det ansvaret, sier Almeland.

Knallhard kritikk av regjeringens handlingsplan: - Nesten provoserende