Aller-arving mener medienes gullalder er forbi: - Vi har hatt det godt litt for lenge

Sjette generasjon i Aller-familien mener mediene må være med å definere sin egen rolle. Hvis ikke kommer tech-gigantene til å gjøre det.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I 1873 i København i Danmark ble det vi i dag kjenner som Aller-konsernet etablert av ekteparet Carl Julius Aller og hans kone Laura.  Den gang het selskapet «Carl Allers Etablissment» og det hele begynte med utgivelsen av «Nordisk Mønster Tidene», som i dag er kvinnebladet «Femina». Drøye 150 år senere deltok Aller-arvingen Michael Aller på Kampanjes store mediekonferanse «Media Business» i Oslo.

Michael Aller tilhører den sjette generasjonen av eiere som kommer fra det danske familiedynastiet. Han er nå eier av selskapet som ble startet av hans tipp tipp oldeforeldre. 

- Hvordan føles det som sjette generasjon å ta over ledelsen i Aller-konsernet?

- Der er både enormt morsomt og spennende, samtidig som kjenner jeg på et stort ansvar. Det er jo noe spesielt med å skulle videreføre arven etter Carl og Laura, og deres historie om hvorfor og hvordan Aller-konsernet begynte sin reise på slutten av 1800-tallet. Men det gjør meg bare enda mer motivert og engasjert til å bygge og føre familiearven videre.

- Kjenner du på et stort forventningspress?

- Nei, faktisk ikke. Eller i hvert fall ikke fra familien; alt forventningspress ligger hos meg selv. Det er nok bare slik jeg er satt sammen, med mitt syn på ambisjoner og mål for hva jeg ønsker å oppnå, sier Michael Aller til Kampanje.

Les også: Aller Media må kutte 40 årsverk: - Inntektsveksten er ikke sterk nok

 

Det er jo noe spesielt med å skulle videreføre arven. Michael Aller, sjette generasjon medieeier

Slo seg sammen til ett nordisk selskap

Aller slo seg raskt opp i nabolandene etter oppstarten og ekspanderte raskt til Sverige i 1894 og i Norge i 1897. i 1992 fortsatte reisen til Finland der Aller Media OY ble grunnlagt. Noen av selskapets mest kjente titler i Norge er Se og Hør, KK og Allers og ikke minst nyhetsavisen Dagbladet.

Tidligere i høst meldte Aller-konsernet om store endringer i selskapet og både landssjefen i Sverige og Danmark ga seg etter henholdsvis 15 og 22 år mediekonsernet. Da ble det også besluttet å samle hele konsernet i ett nordisk selskap, med én felles organisasjonskultur. Den nye kulturen og visjonen «One Company», trådte i kraft fra 1. oktober i år, og norske Dag Sørsdahl ble innsatt som ny nordisk toppsjef.

- Vi har virkelig merket kraften i vår nordiske organisasjon det siste halvåret og blitt kjent med mange ansatte i alle landene. Vi har en enorm styrke i våre dedikerte medarbeidere og i våre over 60 sterke merkevarer, uttalte Sørsdahl, da nyheten ble kjent.

Samtidig er det tøffe tider for bladgiganten både på det norske og det nordiske markedet. Av en omsetning på drøye fire milliarder danske kroner i fjor, som i dag tilsvarer rundt 6,5 milliarder norske kroner, endte året med et underskudd før skatt på 36 millioner danske kroner  

Les mer: Aller Media samler seg i ett nordisk selskap

Aller-trio:

Nordisk toppsjef i Aller Media, Dag Sørsdahl, passet godt på både Christopher Aller og Michael Aller som er fettere og eiere og arvinger av det danske mediekonsernet.Her sammen under Kampanjes mediekonferanse Media Business. Foto: Eivor Eriksen

- Vi har hatt det litt for godt

Michael Aller erkjenner at det er krevende tider, men at konsernet er rustet for tøffe tak dersom en ny krise skulle slå inn over avisøkonomien eller mediemarkedet.

- Vi har alltid vært veldig forsiktig og spart opp løpende og investert i forretningen når det trengs. Jeg er ikke nervøs for en ny krise. Vi har eksistert i 150 år og det har vært kriser i løpet av de 150 årene, sa Michael Aller, fra scenen.

- Tror du mediebransjen noensinne kommer inn i en ny gullalder?

- Nei. Jeg tror vi har hatt det litt for godt litt for lenge og lent oss tilbake og bare sett på at pengene har rent inn. Vi har heldigvis bare spart opp og takk for det. Men jeg tror hele mediebransjen står sammen og er på vei mot mye nytt og spennende. Vi kan ikke sove i timen og nå må vi være med så ikke alle tech-selskapene løper fra oss og at det blir dem som definerer vår rolle i fremtiden. Den jobben må vi ta selv, men den kan ikke ett mediehus løse alene det må vi gjøre sammen, sier Michael Aller til Kampanje og legger til;

- Når det gjelder journalistikken, pressefriheten og mediemangfoldet – som alle er ekstremt viktige – er det et stort press der, sier han.

Jeg føler at Aller har en viktig rolle som et av Nordens største mediehus. Michael Aller

- Brikkene falt på plass

Aller Media-konsernet har gått gjennom flere store endringer i år. I tillegg til one company-strategien, var det også duket for et generasjonsskifte i familiekonsernet. I mars tok sjette generasjon Aller over, ved Michael Aller og Christopher Aller. De jobber i dag begge i konsernledelsen som strategidirektører.

- Har du alltid vært bestemt på at du ville gå inn i familiebedriften og ta over på et tidspunkt?

- Nei, egentlig aldri. Helt siden 8. klasse hadde jeg helt andre planer og så for meg er karriere innen finans og aksjer. Jeg har studert økonomi og begynte helt i begynnelsen av karrieren å jobbe i Danske Bank, sier Aller.

Men i 2008 og 2009 under finanskrisen stoppet det opp.

- Alt tok tid og jeg merket at jeg ble utålmodig og skjønte at det ville ta tid før jeg hadde mulighet til å akselerere i finansbransjen. Jeg veldig utålmodig da jeg yngre og utviklingen resonnerte ikke med det tempoet jeg ønsket meg, forklarer han.

Det førte til at han måtte ta å revurdere valgene sine og finne ut hva han ville satse på.

- Det gjorde at jeg måtte tenke annerledes. Jeg har alltid vært en sånn type som har tenkt at det kun har vært én retning for meg, men under finanskrisen åpnet det seg opp et nytt mulighetsrom for meg. Siden har jeg prøvd litt ulike ting før brikkene falt på plass og Aller var det åpenbare valget, sier han.

Snakket om eierskap:

På Kampanjes mediekonferanse var Michael Aller en av paneldeltagerne som snakket om medieeierskap. Her sammen med FSN Capital-grunnlegger Frode Strand-Nielsen. Foto: Eivor Eriksen.

- Aller har en viktig rolle

Alle de store nordiske avishusene har i dag en ganske så lik forhistorie med en familie som grunnleggere av et forlag på 1800-tallet. Det er en historie som går igjen både i Schibsted, Bonnier og danske Egmont og Aller. I dag er alle enten av stiftelser eller fortsatt i familiens hender.

- Jeg føler at Aller har en viktig rolle som et av Nordens største mediehus. Vi har en fremoverlent posisjon i markedet, og jeg mener det er viktig at vi tar føringer, forhåpentligvis sammen med de andre mediehusene. I denne posisjonen føler jeg et ansvar for å bidra til en viktig og stor rolle. Men når det kommer til min rolle i konsernet, har jeg en familie som ikke legger unødvendig press på meg. Jeg tror det gjør meg bedre, fordi jeg kan jobbe mer fritt, sier Aller.

På mediekonferansen til Kampanje deltok Aller i en panelsamtale sammen med daglig leder i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, professor ved NHH, Øyvind Foros og grunnlegger og styreleder i FSN Capital, Frode Strand-Nielsen, som diskuterte hvorvidt stiftelser er redningen for norske mediehus og hva slags eierskap som er det mest bærekraftige og robuste for avisene. 

Les også: Medieselskapene forsvinner fra børsen: - Stiftelser pluss NRK får en veldig høy markedsandel

Aller-arving mener medienes gullalder er forbi: - Vi har hatt det godt litt for lenge