Markedssjefen sto plutselig uten jobb: - Klarte ikke å holde tilbake tårene

- Vær synlig og bygg nettverk, er rådet fra Anniken Veland Sætre til andre som opplever å miste jobben.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I 2020 kjempet Anniken Veland Sætre seg til jobb i oppstartsraketten Healthy Eats. Selskapet som ble etablert av gründer Vilde Regine Tellnes samme år, satset på sunn fastfood fra automat, eller «food walls», som de ble kalt.

Etter å ha oppdaget Healthy Eats på en stand inne på et kjøpesenter i Bergen, var Sætre fast bestemt at hun ville jobbe i selskapet, fordi hun hadde klokketro på konseptet. Skuffelsen var derfor stor da jobben som Brand Ambassador allerede var besatt.

Men bare et par dager senere ble hun kontaktet av Tellnes som kunne tilby henne en prosjektstilling på deltid. Da kontrakten var ved veis ende – fikk hun på nytt tilbud om en deltidsstilling, men denne gangen som markedsansvarlig. Og juni samme år rykket hun opp og ble markedssjef i en alder av 21 år.

Healthy Eats hadde store ambisjoner og satset på å ekspandere utenfor Norge i både Norden og Europa. Frem til slutten av 2023 pekte pilene opp og entusiasmen var stor i selskapet. Men mot slutten av fjoråret begynte nedturen som til slutt endte med konkurs.

- I år har vi jobbet utrettelig for å få selskapet tilbake på rett spor. Vi nærmet oss vår femte driftsår – en milepæl som er kritisk for mange oppstartsselskaper. Men dessverre klarte vi ikke å hente inn den nødvendige kapitalen i siste runde i 2023 – noe som fikk store konsekvenser for inngangen til 2024, forteller Sætre til Kampanje.

Veland Sætre var en av dem som Kampanje intervuet i forbindelse med spalten vår Unge talenter. Du kan lese saken her. 

Les også: Anniken (24) gikk rett fra skolebenken til jobben som markedssjef: - Nervepirrende

Jeg er en stor tilhenger av at «alt skjer for en grunn» Anniken Veland Sætre, innholdsprodusent i Apriil

- Beskjeden kom som et sjokk

Selskapet var avhengig av frisk kapital og aksjonærene var ifølge Finansavisen villige til å spytte inn rundt 850.000 kroner, men dette var bare halvparten av kapitalen selskapet trengte for å fortsette driften. I slutten av september i år ble det klart at selskapet ikke kunne reddes.

- Fokuset vårt gikk fra vekst til overlevelse på kort tid, og vi iverksatte en rekke interne tiltak. Som et resultat av dette ble jeg 100 prosent permittert, sier Sætre.

Varselet om permittering fikk hun i begynnelsen av april i år, og rett før nasjonaldagen sto hun uten jobb.

- Beskjeden kom som et sjokk, og jeg husker at jeg klarte ikke å holde tilbake tårene. Det var en utrolig tung sommer og høst for oss alle. Det som gjorde det ekstra vanskelig, var følelsen av å ikke kunne være med helt til «the bitter end». Og på grunn av permitteringen kunne jeg ikke være med å hjelpe selskapet i den mest kritiske fasen - noe som var spesielt vanskelig.

Sætre ble aldri hentet tilbake etter permitteringen, og i oktober kom den tunge beskjeden om at Healthy Eats var konkurs og meldte oppbud.

- Jeg ble aldri hentet tilbake fordi de gjenværende midlene måtte dekke nødvendig drift og lønn til de som ikke var permittert. Vi klarte dessverre ikke å sikre de nødvendige investeringene som var avgjørende for å fortsette driften og nå break-even.

- Alt skjer for en grunn

Da konkursen var et faktum og nyheten ble kunngjort, la Sætre ut et innlegg på LinkedIn, der hun forklarte at hun var åpen for nye muligheter.

- Responsen var overveldende. Jeg fikk mer enn 50 meldinger og e-poster fra ulike selskaper som ønsket å ta en prat, sier hun.

Blant de som tok kontakt, var Apriil og Linn Mevold, som var på jakt etter en ny innholdsprodusent. Og etter et par møter ble det full klaff.

- Jeg la ut LinkedIn-posten med et åpent sinn og en klar ambisjon om å gå til en bedrift der jeg kan vokse og utvikle meg. Stillingstittel har aldri vært avgjørende for meg, selv om noen kanskje undrer seg over hvorfor jeg går inn i en rolle med mindre formelt ansvar enn det jeg hadde i Healthy Eats, men for meg handler det om å finne en jobb hvor jeg kan skape verdi og bidra til selskapets utvikling.

Som innholdsprodusent får Sætre en rolle som spenner bredt, og skal blant annet jobbe med idéutvikling og strategisk planlegging til produksjon av tekst, foto og video.

Hun har en klar oppfordring til andre som opplever plutselige endinger karrieremessig.

- Vær synlig og bygg nettverk. LinkedIn har åpnet mange dører for meg – og litt aktivitet er bedre enn ingen.

- Og hvis du har mistet jobb – husk å være tålmodig i prosessen og ha tro på at nye muligheter vil dukke opp. Jeg er en stor tilhenger av at «alt skjer for en grunn», og dette er en perfekt anledning til å reflektere over hva du virkelig ønsker fremover, sier Sætre.

Markedssjefen sto plutselig uten jobb: - Klarte ikke å holde tilbake tårene