Frister mediebyråene med flere hundre millioner kroner i ny kontrakt: - Setter et tak

Innovasjon Norge skal ha på plass ny mediebyråpartner for Merkevaren Norge. Mye av jobben blir å selge norske historier og bedrifter til utlandet.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det fremkommer i en utlysning på anskaffelsesportalen Doffin. Merkevaren Norge er et program internt i Innovasjon Norge, som blant annet inneholder Visit Norway og regjeringens siste ambisiøse eksportsatsing, «Made in Norway», som ifølge tidligere næringsminister Jan Christian Vestre, «vil kunne bidra med mange milliarder til norsk økonomi».  

Les mer:
Ny «Made in Norway»-merkevare skal sikre milliardinntekter: - Et verdensmesterskap

Men overfor Kampanje forteller Innovasjon Norge at det primært er Visit Norway som benytter seg av avtalen.

- Vi er den største kunden på avtalen. Det er ganske ubestridt og vil nok sikkert fortsette sånn fremover òg, sier innholdsanalytiker i Visit Norway, Christian Rafn, til Kampanje. 

Avtalen skal erstatte den Innovasjon Norge har med EssenceMediacom i dag, og som de signerte i 2021. 

- Det er kjempe viktig for oss at leverandøren er tilpasningsdyktig og fremoverlente med tanke på nye muligheter, og til å tilpasse det seg det som måtte skje med vårt oppdrag og våre budsjetter fra politisk hold, fortsetter Rafn.

Les også: Mediacom henter Visit Norway «hjem» til Norge

Setter et tak på 300 millioner kroner

Ifølge utlysningen ønsker Innovasjon Norge å tilknytte seg en byråpartner for den nette sum av 40-75 millioner kroner i året. Anslaget inkluderer alt av provisjon, rådgivende timer og annonsekjøp. Den øvre rammen har et tak på hele 300 millioner kroner over maksimalt fire år. Millionene skal gå med til annonsekjøp både innenlands og utenlands.

Hovedsaklig består avtalen av medierådgning og -kjøp, men Innovasjon Norge skriver også at det kan bli aktuelt med strategisk rådgivning.

- I og med at det er såpass vanskelig å vite, særlig tre til fire år frem i tid, så må vi bare anslå basert på det vi har hatt de siste årene og det vi har av budsjetter og strategi. Denne gangen var signalene tydelige på at i stedet for å sette et forsiktig estimat, skulle vi sette et tak, forteller Rafn.

Da de lyste ut avtalen i 2020 anslo de årlige utbetalinger tilknyttet provisjon og rådgivende timer til 10-15 millioner kroner i året. Rafn omtaler det som "et minimumsetstimat" og "at de lyste ut på et tidspunkt preget av veldig stor usikkerhet".

- 2020 var et veldig spesielt år da vi måtte markedsføre oss på andre måter enn vi vanligivis gjør. Da grensene ble stengt i 2020 gjorde vi også fremstøt med kampanjer mot det norske markedet, mens vi nå bruker all energi på å rette oss mot folk utenfor landegrensene. Det er ikke slik at behovene er veldig annerledes nå, den strukturen er ganske lik. 

- Er det dyrere for dere å kjøpe utenlandsk reklameplass i dag med tanke på kronekursen – og gjør det det mer vanskelig å utføre oppdraget?

- Ja, det er dyrere å kjøpe annonser i mange av nøkkelmarkedene våre nå enn for noen år siden, blant annet på grunn av valutautviklingen, men også på grunn av det generelle kostnadsbildet. Per nå har det ikke hatt stor innvirkning på vår evne til å utføre oppdraget, men annonseringens rekkevidde i utlandet påvirkes jo av at vi handler mye i valutaer som har styrket seg kraftig mot den norske kronen.

Les mer: 
Her er de første Made in Norway-selskapene 

- Krever mer å kjøpe reklameplass utenlands

Jan Berthrand Danielsen, som overtok tømmene som administerende direktør for Essence Mediacom i sommer, håper på at også han får en hel periode med Innovasjon Norge som kunde.

- Samarbeidet er svært positivt, så vi planlegger å delta i den kommende pitchen og håper på å få fornyet tillit, forteller Mediacom-sjefen til Kampanje.

Han erkjenner samtidig at det kreves mer i dag for å maksimere verdien av norske kroner brukt på internasjonale mediekjøp. 

- Den nåværende økonomiske situasjonen betyr at vi må være mer strategiske. Vi bruker avanserte målrettings- og optimaliseringsverktøy for å sikre at vi oppnår ønsket rekkevidde og effekt, sier Danielsen.

Han mener samtidig at deres tilknytning til GroupM gjør det enklere å oppretholde effektive kjøp av annonseplass utenlands.

- Alle som opererer i flere markeder har opplevd svingninger i kronekursen. Imidlertid har vår tilgang til førsteklasses verktøy og ressurser i GroupM gjort det mulig for oss å opprettholde effektive og effektfulle mediekjøp for våre kunder, og sikre at de får best mulig dekning, avslutter Danielsen.

Frister mediebyråene med flere hundre millioner kroner i ny kontrakt: - Setter et tak