Grafill med Renneflott i spissen savner større politisk vilje etter flere år med en næringspolitikk som er i ferd med å senke designbransjen.
- De siste årene har det generelt vært vanskelig å få oppdrag fra offentlig sektor. I nedgangstider har det private holdt liv i bransjen i påvente av at det offentlig har tatt ansvar for å holde liv i den norske økonomien ved å legge ut oppdrag. Men i stedet har det blitt innført konsulentnekt for å unngå å leie inn konsulenter i offentlig sektor – og da blir det vanskelig, sier Renneflott.
Fra 1. januar i år innførte regjeringen endringer i innleiereglene for arbeidskraft. Det er ikke lengre lov å leie inn konsulenter eller andre på innleiekontrakt med mindre konsulentselskapet er registrert og godkjent i bemanningsforetak-registeret.
Forrige uke etterlyste Venstre-politiker Alfred Bjørlo en tydelig instruks fra regjeringen på vegne av selvstendige IT-konsulenter.
Les mer: Venstre etterlyser svar fra Brenna om selvstendige IT-konsulenter: - Tidskritisk
Under Stortingets spørretime forrige onsdag varslet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), at saken er høyt prioritert og skal opp til høring snart.
- Designbransjen er svært utsatt for den såkalte «konsulentnekten» der regjeringen har presset på for å redusere departementenes konsulentbruk, særlig innen kommunikasjonstjenester. I tillegg har vi vært hardt rammet av økt arbeidsgiveravgift, og de altfor omfattende anbudsprosessene. Bransjen vår trenger bedre rammevilkår for sunn kompetanseutvikling og økonomisk vekst for å overleve. Tap av kompetanse på ekspert-nivå tar tid å bygge opp igjen, og mister vi de små og uavhengige miljøene som er spydspissene i det kreative miljøet, mister vi kreativitet, design og innovasjon. Det er ikke Norge som et kunnskapssamfunn tjent med, sier Renneflott.
I høst meldte kun 26 prosent av selvstendig næringsdrivende at de hadde normal mengde oppdrag. I våres var det 37 prosent.
Til tross for dystre tilbakemeldinger fra årets siste undersøkelse – har Grafill-lederen likevel tro på bedre tider.
- Bransjen har klart seg gjennom dårlige tider før, men det innebærer at politikerne er sitt ansvar bevisst, og akkurat nå er konsekvensen at små og mellomstore bedrifter straffes. Noe som er helt krise fordi vi trenger designere, kunnskap og kompetanse i fremtiden, og vi trenger å rekruttere flere til designfaget, men da må bransjen vise seg mer attraktiv.
Hun mener kommunikasjonsbransjen må bli flinkere til å synliggjøre samfunnsverdien de bidrar med.
- Det er jo et paradoks at vi som jobber med synlighet må bli enda flinkere til å synliggjøre den verdien vi leverer gjennom produkter og tjenester. Vi har faktisk noen av de beste digitale tjenestene i verden med sømløse kundereiser og sterke merkevarer, som nesten tas for gitt. Og mye av samfunnet vårt er tuftet på godt design så det skulle bare mangle at vi hadde en finger med i spillet og blir verdsatt for det vi bidrar med til samfunnet.
Grafill-undersøkelsen ble gjennomført i september og oktober og var identisk med bransjeundersøkelsen som ble sendt ut våren og høsten i fjor. Totalt har 654 svart og inkluderer daglig ledere/medeiere (14 prosent), ansatte (58 prosent), selvstendig næringsdrivende (14 prosent), studenter (7 prosent) og arbeidsledige (7 prosent). Det er flere kvinner (60 prosent) enn menn (40 prosent) som har svart, og flest er bosatt i Oslo (54 prosent).