Flere designbyråer vurderer å kaste inn håndkleet: - Umulig å drive lønnsomt

Regjeringens næringspolitikk, færre anbud, gratisjobbing og pris-press gjør livet surt for designbransjen, ifølge ny undersøkelse. Aldri før har så mange vurdert å slå seg selv konkurs.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Akkurat nå er vi nede i en dyp, dyp dal, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott til Kampanje.

Hun er bekymret for hele den norske designbransjen etter at årets siste bransjeundersøkelse har avdekket flere oppsiktsvekkende funn.

- Det som bekymrer meg mest med dagens situasjon er at det er nesten umulig å drive lønnsomt, særlig for de små- og mellomstore byråene, sier Grafill-lederen.

Det siste året har designorganisasjonen sendt ut en undersøkelse til sine 1800 medlemmer for å få et bedre situasjonsbilde av bransjen. Grafill jobber blant annet for å skape gode rammebetingelser for bransjen, som igjen skal sikre en bærekraftig bransje for medlemmene som enten jobber eller studerer grafisk design, illustrasjon, animasjon, motion design, tegneserieskaping, satiretegning, tjenestedesign, digital design, UX-design, interaksjonsdesign eller brukeropplevelse.

- Lønnsforventningene er økende, men de står ikke i stil med hva folk er villige til å betale for designtjenester og høyt utdannede designere. Og når lønningene øker, men prisen for hva man kan ta betalt for oppdragene nærmest har stått stille de siste ti årene – sier det seg selv at det er helt umulig å drive lønnsomt. Fortsetter det slik blir det en mindre og «fattigere» designbransje.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Bransjen har klart seg gjennom dårlige tider før, men det innebærer at politikerne er sitt ansvar bevisst, og akkurat nå er konsekvensen at små og mellomstore bedrifter straffes. Lene Renneflott, daglig leder i Grafill

- Klar tale fra en presset bransje som kjemper om å overleve

Resultatene fra den nyeste undersøkelsen maler et dystert bilde av hvordan det er å både drive og jobbe i designbransjen akkurat nå. Og noe av det mest kritiske som skiller seg fra tidligere undersøkelser, er at seks prosent av ledere eller medeiere svarer at de vurderer å slå seg konkurs – noe som aldri har skjedd før.

- Det er sårbar bransje som har det tøft og som har hatt det vanskelig lenge – og det ser heller ikke ut til å slippe riktig ennå. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at seks prosent vurderer konkurs. Det er klar tale fra en presset bransje som kjemper om å overleve, sier Renneflott.

Les mer: Designbyrå konkurs: - Nitrist

Grafill-sjefen peker på at det særlig er de små ekspertmiljøene som er mest sårbare, og at dette også henger sammen med flukten fra privat næring over til trygge jobber i det offentlige. Ifølge undersøkelsen har ansatte som jobber i offentlig sektor økt med fem prosent siden forrige undersøkelse.

- Vi ser at det er flere fra bransjen som beveger seg i den retningen fordi det er for vanskelig og usikkert å drive for selg selv. Det er bra at det offentlige satser på intern designkompetanse, men det resulterer også i at vi mister muligheten til å bygge opp sterke og kompetente ekspertmiljøer – og jeg tror Norge både ønsker og trenger begge deler.

Ifølge Grafill-undersøkelsen har tre prosent av bransjen stengt dørene så langt i år. Hele 40 prosent opplyser at det har tært på oppsparte reserver, og to av fem ledere sier det har tært på alle reservene. Kun seks prosent sier at de klarer seg ett år og 48 prosent sier at de kan klare seg i flere måneder, når de vurderer bedriftens økonomisituasjon.

- Det er trist å vite at mange brukte det de hadde av oppsparte midler under pandemien for å holde dørene åpne. Mange gjorde alt de kunne for å beholde ansatte og slippe unna permitteringer, og klarte så vidt å holde det gående.

Bransjen fikk riktignok en liten oppsving på vei ut av pandemien, men mye har rast siden det og de færreste har klart å få opp likviditeten igjen, påpeker Grafill-lederen.

- Designbransjen er en bransje med korte horisonter, så når bransjen sier at de kan klare seg i «flere måneder» eller «ett år», betyr ikke det nødvendigvis at alt flyter bra. I vår kontekst betyr det bare at de er «tryggere» og sliter litt mindre enn andre.

Ni prosent svarer derimot at de ikke er påvirket, mens seks prosent har færre oppdrag og regner med permitteringer, og seks prosent regner med nedbemanninger. Kun seks prosent har meldt om oppgang i oppdrag og har ansatt flere.

Les også: Nesten 40 år gammelt reklamebyrå konkurs: - Så lyst ut frem til sommeren

Det er jo et paradoks at vi som jobber med synlighet må bli enda flinkere til å synliggjøre den verdien vi leverer gjennom produkter og tjenester Lene Renneflott, daglig leder i Grafill

- Jobber gratis for å sikre seg et lite oppdrag

Konkursfrykt, manglende betalingsvilje, pris-press og usikre arbeidsplasser – har ført til en bransje som tar desperate valg. Renneflott sier det er særlig offentlige anbudsprosesser som presser prisene ned og gjør bransjen mindre bærekraftig.

- Pris er alltid ett av hovedkriteriene i anbudsprosesser og når det i tillegg er færre oppdrag, men enda flere om beinet – så er det mange som i fortvilelse senker prisene sine. Vi hører også om flere og flere som ikke har tid eller råd til å være med å kjempe om anbud – rett og slett fordi de kjemper om et oppdrag til en pris som ikke er bærekraftig.

Flere av anbudsprosessene er også lagt opp slik at store deler av oppdraget leveres gratis.

- Det er en uting at tilbydere av en eller annen grunn ikke kan vurdere fagkompetansen på tidligere arbeid, men ønsker å ta avgjørelsen basert på en løst case-oppgave. For en designer eller tjenesteutvikler er det vanskelig å levere en case-besvarelse uten å gjøre store deler av oppdraget – det betyr som oftest å utvikle hele konseptet. Og her har det blitt en ond spiral med noen som ikke har råd til å være med, mens andre desperat kjemper og jobber gratis for å sikre seg et lite oppdrag.

- Har dette blitt verre i år?

- Ja, det synes jeg. Vi får stadig henvendelser om gratisarbeid og vi oppfordrer alle til å stille spørsmål om prosessen. Vi ønsker også at terskelverdien settes til minimum 300.000 kroner for at det kan gjennomføres en anbudsprosess. I de verste tilfellene har byråer jobbet over hundre timer gratis for et oppdrag til 100.000 kroner. Det går bare ikke an.

Renneflott tror det skyldes lav kompetanse hos de som er ansvarlige for anbudsprosesser og at det generelt er lite forståelse for kompleksiteten av designtjenester.

- Manglende forståelse er en gjennomgående problematikk i våre fag, og vi vet at flere bare kopierer fra tidligere utlyste anbud, fordi de ikke har nok kompetanse om bruk og kjøp til å vurdere idé og konsept, og dermed tenker at de må ha et ferdig uttak. Det burde holde med arbeidsprøver og alle har noe konkret å vise til. Det er ingen grunn til å pålegge noen å løse hele jobben, det er ingen tjent med. Ikke bare skader det bransjen, men det blir i tillegg et dårligere produkt.

Renneflott og Grafill får støtte av Virke.

- Vi uttrykker vår fulle støtte til Grafills nylige uttalelser om de utfordringene designbransjen står overfor. Den siste bransjeundersøkelsen viser tydelig at offentlige anbudsprosesser presser prisene ned og skaper en uholdbar situasjon for mange designbyrå. Vi ser at de samme tilbakemeldingen samsvarer med utfordringer rådgivningsbransjen opplever som helhet med hard konkurranse, høyt prispress og færre utlysninger enn tidligere år, sier bransjeleder for rådgivning i Virke, Hanne Lystad.

Tror på bedre tider:

- Bransjen har klart seg gjennom dårlige tider før, men det innebærer at politikerne er sitt ansvar bevisst, sier Grafill-sjef Lene Renneflott. Foto: Alex Asensi

Lider av «konsulentnekt»

Grafill med Renneflott i spissen savner større politisk vilje etter flere år med en næringspolitikk som er i ferd med å senke designbransjen.

- De siste årene har det generelt vært vanskelig å få oppdrag fra offentlig sektor. I nedgangstider har det private holdt liv i bransjen i påvente av at det offentlig har tatt ansvar for å holde liv i den norske økonomien ved å legge ut oppdrag. Men i stedet har det blitt innført konsulentnekt for å unngå å leie inn konsulenter i offentlig sektor – og da blir det vanskelig, sier Renneflott.

Fra 1. januar i år innførte regjeringen endringer i innleiereglene for arbeidskraft. Det er ikke lengre lov å leie inn konsulenter eller andre på innleiekontrakt med mindre konsulentselskapet er registrert og godkjent i bemanningsforetak-registeret. 

Forrige uke etterlyste Venstre-politiker Alfred Bjørlo en tydelig instruks fra regjeringen på vegne av selvstendige IT-konsulenter.

Les mer: Venstre etterlyser svar fra Brenna om selvstendige IT-konsulenter: - Tidskritisk

Under Stortingets spørretime forrige onsdag varslet arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), at saken er høyt prioritert og skal opp til høring snart.

- Designbransjen er svært utsatt for den såkalte «konsulentnekten» der regjeringen har presset på for å redusere departementenes konsulentbruk, særlig innen kommunikasjonstjenester. I tillegg har vi vært hardt rammet av økt arbeidsgiveravgift, og de altfor omfattende anbudsprosessene. Bransjen vår trenger bedre rammevilkår for sunn kompetanseutvikling og økonomisk vekst for å overleve. Tap av kompetanse på ekspert-nivå tar tid å bygge opp igjen, og mister vi de små og uavhengige miljøene som er spydspissene i det kreative miljøet, mister vi kreativitet, design og innovasjon. Det er ikke Norge som et kunnskapssamfunn tjent med, sier Renneflott.

I høst meldte kun 26 prosent av selvstendig næringsdrivende at de hadde normal mengde oppdrag. I våres var det 37 prosent.

Til tross for dystre tilbakemeldinger fra årets siste undersøkelse – har Grafill-lederen likevel tro på bedre tider.

- Bransjen har klart seg gjennom dårlige tider før, men det innebærer at politikerne er sitt ansvar bevisst, og akkurat nå er konsekvensen at små og mellomstore bedrifter straffes. Noe som er helt krise fordi vi trenger designere, kunnskap og kompetanse i fremtiden, og vi trenger å rekruttere flere til designfaget, men da må bransjen vise seg mer attraktiv.

Hun mener kommunikasjonsbransjen må bli flinkere til å synliggjøre samfunnsverdien de bidrar med.

- Det er jo et paradoks at vi som jobber med synlighet må bli enda flinkere til å synliggjøre den verdien vi leverer gjennom produkter og tjenester. Vi har faktisk noen av de beste digitale tjenestene i verden med sømløse kundereiser og sterke merkevarer, som nesten tas for gitt. Og mye av samfunnet vårt er tuftet på godt design så det skulle bare mangle at vi hadde en finger med i spillet og blir verdsatt for det vi bidrar med til samfunnet.

Grafill-undersøkelsen ble gjennomført i september og oktober og var identisk med bransjeundersøkelsen som ble sendt ut våren og høsten i fjor. Totalt har 654 svart og inkluderer daglig ledere/medeiere (14 prosent), ansatte (58 prosent), selvstendig næringsdrivende (14 prosent), studenter (7 prosent) og arbeidsledige (7 prosent). Det er flere kvinner (60 prosent) enn menn (40 prosent) som har svart, og flest er bosatt i Oslo (54 prosent).

Flere designbyråer vurderer å kaste inn håndkleet: - Umulig å drive lønnsomt