TV 2s sportssjef varsler studiokutt - ber TV-seerne vurdere ekspertenes innsats

- Dette er ikke en folkedomstol, sier TV 2s sportsredaktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Arbeidet med å kutte kostnader i TV 2 Sporten er godt i gang og sportsredaktør Vegard Jansen Hagen forteller til Kampanje at de allerede har iverksatt en reduksjon i studiosendingene på kanalen.

- Store studiosendinger som vi kjenner dem med mange eksperter og påkostet produksjon, er under press når den økonomiske situasjonen er som den er. Det må vi ta inn over oss på lik linje med alle andre, sier han.

Les også: Dramatiske nedskjæringer i TV 2 - kutter 120 årsverk 

TV 2 vil skjerme sendingene med flest seere og er opptatt av å opprettholde høy kvalitet på fotballsatsingen, både den internasjonale og den nasjonale, ifølge Jansen Hagen.

Han håper TV-seerne i minst mulig grad vil legge merke til kuttene.

- I sum har vi ganske mange studiosendinger i løpet av et år. Om vi kutter noen studiosendinger fra Nations League eller annet, så er det ikke nødvendigvis mange som kommer til å merke det.

På andre rettigheter er det naturlig å opprettholde ambisjonene på et høyt nivå, mener han.

- Vi sitter samtidig på en del rettigheter som er ekstremt verdifulle som Champions League og norsk fotball. Dette er rettigheter hvor TV 2 ikke har tenkt til å senke ambisjonene på.

Les også: Må ta over 40 kutt i TV 2 Sporten: - Norsk fotball blir gjenstand for grundig evaluering

- Ikke en folkedomstol

En uke etter at TV 2-ledelsen gikk ut med mer informasjon om hvordan kuttene på 400 millioner kroner i kanalen skal tas, sendte kanalen ut en spørreundersøkelse til TV 2 Play-abonnenter som har et fotballabonnement.

Der blir TV-seerne bedt om å vurdere hvor viktig de ulike studioesendingene er for dem. I tillegg blir TV-seerne bedt om å vurdere 19 av kanalens fotballprofiler. TV 2 Spør både om man er fornøyd med jobben hver enkelt profil gjør, om de er engasjert og humørfylt, har god formidlingsevne og er faglig dyktige, og om de har høy troverdighet.

«Vi lurer på om du kjenner til disse profilene, og hva du synes om den jobben de gjør som programleder, kommentator eller ekspert», spør TV 2 i undersøkelsen som går ut til TV 2 Play-kundene.

Dette er en undersøkelse kanalen gjør med jevne mellomrom, ifølge Jansen Hagen.

- Hvordan skal disse funnene brukes?

- Meg bekjent har de egentlig aldri blitt brukt. Jeg anser de som den minst interessante delen av den undersøkelsen, sier Jansen Hagen.

Han forteller at undersøkelsen handler om å lytte, justere og være åpen for innspill fra seerne.

- Meg bekjent er det ingen som har mistet jobben eller halvert lønna som en del av disse undersøkelsene. Det handler mer om å se om vi lykkes med å skape nye profiler, gjøre de kjent og godt likt.

- Det handler ikke om at noen blir dratt inn for en folkedomstol, legger han til.

Gjør endringer:

TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen må kutte kostnader, men vil ikke gå ut med tall på hvor mange færre de skal bli i avdelingen. Foto: TV 2

- Ekstra spente denne gangen

Men heller ikke profilene fredes i kuttene. Det blir færre av dem på skjermen, bekrefter Jansen Hagen

- Det blir færre ekspertoppdrag og da er det naturlig at det også blir færre eksperter.

Han forteller at dette ikke er noe som effektueres umiddelbart.

- I det store og det hele er dette et profilkorps som TV 2 har investert tungt i og som gir enormt mye når det gjelder TV 2s posisjon på sport. De mest kjente og folkekjære profilene blir naturlig nok med videre.

Mange av TV 2s fotballprofiler er ikke faste ansatte, men går på kontrakt. Det betyr at de heller ikke er aktuelle for sluttpakketilbudet som er gått ut.

- Disse profilene har gode kontrakter som vi skal ha respekt for. Dette med å ta ned ekspertbruken er en prosess som vil ta tid, sier Jansen Hagen.

Hvor mange færre de blir, vil ikke sportssjefen gå ut med.

- Det er mange faktorer som påvirker hvordan disse tingene beveger seg.

- Er én av disse faktorene Champions League?

- Ja, det kan det være. 

Som Kampanje tidligere har skrevet, er rettighetene til Champions League i spill i disse dager. Fristen for å legge inn bud går ut denne uken og etter det Kampanje erfarer vil TV 2, som sitter på rettighetene i dag, legge inn bud.

Les mer: TV 2 møter Viaplay og Schibsted i milliardkamp om Champions League-rettigheter

- Det er alltid stor spenning og ikke så rent lite nervøsitet knyttet til rettigheter som dette, og med nedbemanningen vi står i så er vi ekstra spente denne gangen, sier Jansen Hagen og legger til:

- Det hadde vært godt med noen gode nyheter.

- Blitt evaluert de siste 20 årene

Fotballekspert Jesper Mathisen i TV 2 forteller at han er godt vant til å blir evaluert.

- Jeg har blitt evaluert de siste 20 årene, enten det er på banen eller på skjermen, og jeg får tilbakemeldinger fra sosiale medier etter hver sending, så det har jeg et avslappet forhold til, sier Mathisen og fortsetter:

- Hvis jeg får fryktelig dårlig score, vil nok TV 2 få meg fjernet uavhengig av om de har en kuttprosess eller ikke, ler han.

- Er du bekymret for hvilke konsekvenser kuttene i TV 2 vil få for sportssendingene?

- Det er så mange flinke folk i TV 2 og vi har så mange sendinger og kamper vi skal vise, at hvis noen studiosendinger kuttes, tror jeg både seerne og vi som jobber med det skal leve fint med det. Det er et tøft marked for alle som driver i denne bransjen, så jeg har full forståelse for at TV 2 må kutte. Det hadde vært galskap hvis de ikke foretok seg noe.

Selv har Mathisen skrevet under en kontrakt som binder han til kanalen i fem år til.

- Jeg er som en fotballtrener. Jeg har fått beskjed om at jeg har tillit og har jeg ikke det lenger, får vi finne på noe annet å gjøre. 

TV 2s sportssjef varsler studiokutt - ber TV-seerne vurdere ekspertenes innsats