Sponsormarkedet runder seks milliarder – her er de heteste sponsorprofilene

Det er sterk vekst i sponsormarkedet og legger man til omsetningen til eventbyråene på toppen av sponsorpengene, er markedet nå på over ti milliarder kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken la Sponsor Insight frem en omfattende rapport om det norske sponsormarkedet på Ullevaal Stadion i Oslo. Den viser at sponsormarkedet er anslått å vokse med 6,2 prosent i år til en omsetning på 6,1 milliarder kroner. Det er første gang markedet overstiger seks milliarder, og veksten i år kommer på toppen av den kraftige veksten i 2022 på over 15 prosent. Sponsormidlene krympet kraftig under koronapandemien, men kanalen er kommet sterkt tilbake og årets omsetning er også 16 prosent høyere enn i 2019.

For første gang har Sponsor Insight også kartlagt økonomien til eventbyråene og tar en med omsetingsprognosen til eventbyråene, er markedet på hele 10,7 milliarder kroner. 

I rapporten «Sponsor- og eventmarkedet 2022/2023» kommer det også frem hvilke profiler og hvilke sponsorobjekter som sponsorene synes er de mest spennende. På toppen av listen over profiler kommer Martin Ødegaard som hele 54 prosent av sponsorene synes er den mest spennende profilen.

- Jeg er ikke overrasket. Han er en svært sympatisk, ydmyk og likandes kar, samtidig som han er kaptein både på klubblag og på det norske herrelandslaget. Han fremstår med sunne verdier og holdinger, og er derfor et godt forbilde for barn og unge, sier en av landslagets største sponsorer, Jon Fornes, til Kampanje.

Fornes er marketingdirektør i Bama og lanserte nylig en ny stor Bama-kampanje med en annen landslagsprofil, nemlig super-hete Erling Braut Haaland. Haaland tar tredjeplassen på listen til Sponsor Insight med 50 prosent av stemmene og dermed rett bak golfstjernen Viktor Hovland (52 prosent) som tar andreplassen. Beste kvinne på listen er Birgit Skarstein, men da må en helt ned på en 14. plass på listen. 

Fotballen dominerer også listen over landets heteste sponsorobjekter og her er det Eliteserien i fotball som trumfer foran Norges Fotballforbund og Den norske turistforening.

- Man blir både stolt og ydmyk av slikt. Det er gjort utrolig mye godt arbeid i norsk klubbfotball de siste årene, både sportslig og med tanke på opplegg på arenaene, sier Pål Breen, kommersiell direktør i Norsk Toppfotball.

Fotball er fortsatt det desidert største sponsorobjektet og står for 1,9 milliarder kroner av totalmarkedet, eller nesten en tredjedel.

Sponsortreff:

Denn uken la Vegard Arntsen i Sponsor Insight frem rapporten «Det norske sponsor- og eventmarkedet». Rapporten ble tatt godt imot av de to sponsorsjefene Thea Moen i Equinor og Vegard Hansen i Coop. Foto: Haakon Bell Pedersen.

- Trenger nye kanaler

To av landets største sponsorer, Equinor og Coop, er ikke overrasket over den sterke sponsorveksten og at sponsorpotten nå er nesten dobbelt så stor som den samlede potten for TV-reklame som er på 3,5 milliarder kroner.

- Nei, og vi kjenner oss igjen i egne tall. Vi har hatt samme kurve i Coop som sponsormarkedet de siste årene og vi vil nok ha det videre også. På samme måte som TV går ned og seertallene går ned, trenger vi nye kanaler, sier sponsorsjefen til Coop, Vegard Hansen, til Kampanje.

Han sier han tror bruken av ambassadører vil vokse. Her har Coop allerede knyttet til seg flere idrettsstjerner gjennom blant annet generalsponsoravtalen med Norges Friidrettsforbund, samt Toppserien og Eliteserien i fotball.

- Samtidig ser vi at dette er den eneste kanalen der vi både kan få høy eksponering, vi kan lage kampanjer i butikk, vi kan utvikle produkter, lage medlemsrabatter og ansatteaktiviteter. Det kan ingen andre kanaler og derfor øker vi, sier Hansen.

- Hvilken sektor frister mest?

- Vi er fordelt på all tre. Coop er eid av folket, og vi har en bred sponsorportefølje som skal engasjere flest mulig over hele landet. Våre medeiere heier i dag mest på det vi kaller sosiosponsorater, der vi har avtale med Kreftforeningen og Røde Kors. Innen sport heier de veldig på støtte til barneidretten og kampen for like muligheter. Det kommer vi til å fokusere mer på fremover, sier Hansen.

Her ser du utviklingen i sponsormarkedet fordelt på kategorier. Alle tall i MNOK. Kilde: Sponsor Insight. Sponsormarkedet øker med over 350 millioner

Sponsormarkedet 2023 2022 Endring i %
Idrett* 2.400,0 2.270,0 + 6,2
Fotball 1.898,0 1.781,0 + 2,0
Sosio 696,0 682,0 + 5,7
Festivaler  642,0 553,0 + 16,1
Kultur 469,0 464,0 +1,1
Totalt 6.106,0 5.751,0 + 6,2

*Utenom fotball

**Utenom festivaler

- Har gjort mer etter pandemien

Thea Moen har jobbet som sponsorsjef i Equinor i et drøyt år og heller ikke hun er overrasket over veksten.

- Folk har lyst til å gjøre ting igjen og være med på arrangement etter å ha sittet inne i halvannet år under pandemien. Jeg tror denne trenden bare kommer til å øke.

- Kjenner Equinor seg igjen i egne tall?

- Vi også har gjort mye mer etter pandemien, men vi har langsiktige avtaler som ikke påvirkes av dette, sier Moen.

Hun sier Equinor er inne på flere sponsorområder og har flere konsepter som «Morgendagens helter» og et talentutviklingsprogram.

- Vi ser at vi står i store utfordringer i vår bransje og at vi må satse mer på og erstatte den kompetansen som vi og verden vil trenge fremover. Mitt mål for å gå på jobb er å motivere og engasjere unge til å tenke på hvordan vi skal finne morgendagens løsninger.  Vi kommer nok til å gå mer og mer inn i det segmentet og det er der vi bruker halvparten av ressursene allerede i dag. Men selvfølgelig litt vanskeligere å bygge synlighet der enn i sport, sier Moen.

- Investeringene spres på flere

Ansvarlig for rapporten er daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen. At det fortsatt er vekst i markedet til tross for krevende makroøkonomiske impulser som inflasjon, dyre renter og rekordsvak krone, mener Arntsen skyldes en større bredde i sponsormarkedet.

- Investeringene spres på flere, og utøvere ikke minst, og det spres på influencere. Flere mindre aktører blir mer og mer proffe. Se bare på festivalmarkedet, sier han.

Det er festivalene som nyter aller best av veksten. Ifølge prognosen fra Sponsor Insight vil festivalenes sponsormidler vokse med 16 prosent og stå for 642 millioner kroner av totalmarkedet i år.

- Så hvis du kikker inn i krystallkula for 2024 hva ser du da, blir det fortsatt vekst?

- Ja, det tror jeg. Flere ser at en sponsoravtale kan være en kommunikasjonsplattform. Det er så mange formål med en sponsoravtale, sier han.

- Bråket mellom forbund og utøvere, hvordan slår det ut i tallene?

 - Det er uheldig for de konkrete aktørene, men det er neppe negativt for sponsormarkedet. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe og det gir jo sponsingen mye oppmerksomhet, sier han.

- Er det en farlig utvikling?

- Det er det store temaet i bransjen nå og svaret på det er nok ja. Man må finne en god balansegang. Kanskje skal det være litt mer fleksibilitet for enerne. Og at alle ikke skal behandles helt likt. Men hvis enerne skal stå utenfor blir det også vanskelig å få inn sponsorinntekter, sier Arntsen.

Her er listen over de mest spennende idrettsprofilene i landet i 2023. Kilde: Sponsor Insight. Gutta dominerer sponsortoppen

Plassering Navn Prosent
1.  Martin Ødegaard 54
2.  Viktor Hovland 52
3.  Erling Braut Haaland 50
4.  Jakob Ingebrigtsen 40
5.  Karsten Warholm 39
6.  Casper Ruud 36
7. Johannes Thingnes Bø 26
8. Mats Zuccarello Aasen 23
8. Johannes Hæsflot Klæbo 23
10. Aleksander Aamodt Kile 20

 

Sponsormarkedet runder seks milliarder – her er de heteste sponsorprofilene