Schibsted-eier med sviende kritikk av mediegigantens Viaplay-kjøp: - Få som skjønner noe av

Schibsteds nyeste oppkjøp av strømmetjenesten Viaplay får en iskald mottagelse av DNB-forvalter som også er en av mediekonsernets største eiere. Tinius-stiftelsen reagerer på DNBs analyse.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken arrangerte Kampanje sin store «Media Business»-konferanse der Viaplay og Schibsteds oppkjøp av den kriserammede strømmetjenesten var tema i flere av foredragene.

Oppkjøpet til det norske mediekonsernet som er mest kjent for sine nettaviser VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet samt sine nordiske markedsplasser, har fått en blandet mottakele. Blant de mest kritiske er tallknuserne og aksjeplukkerne på Oslo Børs, og en av dem er DNB-forvalter og Schibsted-eier, Erling Thune.

På en fersk aksjonæroversikt fra september i år kommer det frem at DNB Asset Management, der Thune jobber, er blant mediekonsernets ti største eiere.

- Det er det få som skjønner noe av. Viaplay er i en ekstremt vanskelig finansiell situasjon for øyeblikket, og de er noen enorme forpliktelser fremover på innhold og ikke minst sportsrettigheter som gjør at hele selskapet nå er i spill, sier Thune til Kampanje.

I september kjøpte Schibsted ti prosent av aksjene i det kriserammede svenske strømme- og medieselskapet Viaplay og finansdirektør Per Christian Mørland i Schibsted sier oppkjøpet i Viaplay må sees både som en defensiv og en offensiv handling.

Les også: Schibsted om nye Viaplay-investeringer: - Snakker ikke milliarder på milliarder

Det var en helt sjanseløs strategi. Viaplay var 15 år for sent ute med å prøve å lage en «Netflix of Europe». Erling Thune, DNB Assets Management

- Var 15 år for sent ute med «Netflix of Europe»

Erling Thune kunne på gårsdagens store mediekonferanse også gå langt i å slakte strategien Viaplay har kjørt de seneste årene med en voldsom satsing på dramaserier og internasjonal ekspansjon.

- Vi mente at Viaplay burde tatt vare på posisjonen de hadde i Norden, og i hvert fall ikke ekspandere til de mest konkurranseutsatte markedene i verden og prøve å tjene penger gjennom scripted content eller dramaserier. Viaplay hadde 70 TV-serier under produksjon og skulle eksportere dette ut i verden gjennom egen distribusjon. Det var en helt sjanseløs strategi. De var 15 år for sent ute med å prøve å lage en «Netflix of Europe», sier Thune.

- Hva tror du vil skje med Viaplay?  

- De kommer til å legge ned det meste av utenlandssatsingen utenfor Norden, kanskje med unntak av Nederland. Også tror jeg de må prøve å kapitalisere på sportsrettighetene på en annen måte enn de gjør i dag. Premier League, for eksempel, er det mulig å dele rettighetene med andre. Norsk vinteridrett er mer lønnsomt på TV 2 eller NRK. Jeg tror TV 2 sitter og ser om det er noe de kan hente der. Viaplay kommer til å legge ned den massive satsingen på scripted content, og i større grad satse på billig lokalt non-scripted content, sier Thune.  

Les også: Viaplay i nye eiersamtaler - massive kutt i antall ansatte

Kritisk til Viaplay-kjøp:

DNB-forvalter Erling Thune kunne på Kampanjes Media Business-konferanse fortelle at han er kritisk til Schibsteds oppkjøp i Viaplay og mener selskapet i stedet kunne forhandlet direkte om rettigheter uten eierskap.

Viaplay-topp tar selvkritikk

Viaplay befinner seg i dag i sin største krise noensinne og så sent som forrige uke måtte Viaplay utsette fremleggelsen av tallene for tredje kvartal på ubestemt tid i påvente av en avklaring i pågående diskusjoner om en refinansiering av selskapet med deres største eiere, inkludert Schibsted. Selskapet ligger an til å tape en milliard kroner bare i år og har enorme forpliktelser knyttet til en rekke store rettighetsavtaler på sport.

På konferansen kunne Peter Nørrelund, Viaplay-direktør med ansvar for sport og rettigheter, gå langt i å ta kritikk for den internasjonale ekspansjonen.

- Det jeg kan si er det Jørgen Madsen Lindemann har sagt etter presentasjonen av andre kvartal. Vi har gjort en feil investering som selskap. Vi har gått inn i land hvor vi ikke skal være. Men vi har en solid forretning i Norden og har en solid forretning i Nederland og vi skal selvfølgelig bli værende der vi tjener penger, sier han.

Senere på dagen avviste han overfor Kampanje at det er aktuelt å selge sportsrettigheter i Norge.

Les også: Kampen om Champions League-rettigheter er i gang - Viaplay-sjef med stikk til TV 2

Viaplay-sjef i Norge:

Til tross for Viaplays utfordringer, virker sportssjef Peter Nørrelund innstilt på å kjempe videre om de mest attraktive sportsrettighetene i Norden. Foto: Øyvind Hofsrud

- Kunne forhandlet uten eierpost

Erling Thune som er en del av forvalterteamet til den norske bankens store teknologifond, som investerer i medier, telekom og teknologi mener Viaplay i stedet burde ha drevet talentutvikling på såkalt non-scripted TV.

- Tenk deg at «Kompani Lauritzen» nesten hadde 1,5 millioner seere på et non-scripted «billig» show. Det er nesten Bobbysocks-tall fra 1985. Det er der de norske og nordiske TV-selskapene må finne sin plass, sier Thune.

- Hva tenker du om at Schibsted har gått inn i Viaplay?  

- De skal selge «bits and pieces». Mye er til salgs og ja, egentlig hele selskapet. Schibsted på sin side sier de ikke har noe ønske om å kjøpe hele Viaplay, men tanken er vel å sørge at det ikke skal komme «fiendtlig» kjøper av selskapet. Jeg tror de kan være interessert i utvalgte sportsrettigheter og kanskje også radio og podkast som de kan bygge inn i sine produkter. Men alt dette burde de imidlertid kunne ha forhandlet om uten å ta en eierpost, sier Thune.

Opphetet diskusjon med Tinius-stiftelsen

På konferansen ble det også stilt spørsmål fra salen om Schibsteds oppkjøp av ti prosent av aksjene i Viaplay. Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen spurte Thune om hva han tenker om at Schibsted har kjøpt seg inn i Viaplay. Til det svarte Thune:

- Schibsted ønsker åpenbart noen sportsrettigheter, det er min tolkning, men hvorfor de kjøper seg inn i Viaplay for å komme til forhandlingsbordet, vet da fuglene. Min personlig følelse er at Tinius-stiftelsen (Schibsteds største eier, red. anm.) er lite lydhøre overfor andre aksjonærer. De har sin egen agenda. Vi andre aksjonærer skjønner ikke bæret, sa han fra scenen.

Etter at konferansen var slutt, grep daglig leder i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, muligheten til å uttrykke misnøye med DNB-forvalterens Tinius-bemerkning. De ble stående i en opphetet diskusjon etter konferansen var ferdig.  Hva som ble sagt, ønsker ikke Stavrum å utdype overfor Kampanje, men det var åpenbart at Tinius-sjefen ikke likte analysen.

- Enhver har rett til å gi uttrykk for sine meninger, sier Stavrum til Kampanje.

- Vil du avkrefte at Tinius har vært pådriver for at Schibsted skal kjøpe seg inn i Viaplay?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Løken Stavrum.

Schibsted-eier med sviende kritikk av mediegigantens Viaplay-kjøp: - Få som skjønner noe av