Askeladden & Co henter ny markedsdirektør fra Orkla: - Norges kuleste jobb

Merkevarefabrikken går inn i en ny fase med Agnes Bing Orgland som markedsdirektør. Tim Nilo går over i stillingen som COO.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Agnes Bing Orgland er ansatt som ny markedsdirektør i Askeladden & Co, og overtar med det rollen Tim Nilo har fungert i de siste fire årene. Nilo forteller at han fortsetter i Askeladden & Co, men i rollen som COO. 

- Det er en helt naturlig utvikling etter hvert som systemet vårt vokser og blir større. Nå er det riktig tidspunkt å få inn nye krefter til marketing-teamet, som vil frigjøre tid for meg sånn at jeg kan bruke mer tid sammen med de andre teamene, i tillegg til at jeg ønsker å jobbe enda dypere med selskapene våre, sier Nilo til Kampanje. 

Askeladden & Co er involvert i rundt 20 virksomheter, som frisørkjeden Cutters, Dr. Dropin, massasjestudioet Squeeze, pizzarestauranten Digg og den nye kleskjeden Yellow. 

- Jeg vil frigjøre tid for å kunne jobbe enda tettere med managementet i de forskjellige virksomhetene, sier Nilo. 

Les mer: Normal-gründer og Askeladden lanserer ny kleskjede: - Ukomplisert og tydelig merkevare

 

- Kan mer om reklame enn meg

Agnes Bing Orgland er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen og kommer fra Orkla Foods Norge, hvor hun de siste årene har hatt ulike roller og ansvarsområder innenfor forretningsutvikling, verdikjedeoptimalisering, merkevarebygging og etter hvert lederstilling som markedssjef, senest med ansvar for vegetarproduktene Naturli. 

Nå ser hun frem til å komme i gang i sin nye rolle i Askeladden & Co. 

- For meg gjør kombinasjonen av superflinke folk og spennende, ambisiøse selskaper på tvers av så mange bransjer jobben i Askeladden til Norges kuleste marketing-jobb. Det er helt rått å få være med å bygge Askeladdens selskaper videre til enda sterkere merkevarer som forbrukere foretrekker. Jeg gleder meg skikkelig til å lære gjengen her enda bedre å kjenne og gjøre mitt til å utvikle selskapene og teamet videre, sier Orgland.

I Askeladden & Co vil hun, i tillegg til å være ansvarlig for markedsførings-teamet, bære totalansvaret for markedsføringen for selskapets virksomheter.

- Så hun er både en operasjonell personalleder og en viktig strateg inn i marketing- og vekststrategiene til selskapene våre, sier Nilo. 

- Agnes har en fantastisk bakgrunn fra Orkla, og folk som har gått Orkla-skolen er kjent for å være dyktige merkevarebyggere og hvordan komme inn i folks hoder, der supplerer hun meg aller mest. 

Nilo har selv en forretnings- og medieselgerbakgrunn, og kan egentlig ingenting om reklame, ifølge han selv.

- Agnes kan mye mer om det og har et helt annet erfaringsgrunnlag enn meg. I  tillegg vil hun ha ansvaret for å videreutvikle måten vi jobber med selskapene våre på, og ta med læringen og erfaringen fra store systemer, og omsette dette best mulig til faktisk vekst i Askeladden-selskapene. 

 

Må skape lønnsomhet raskere

Askeladden & Co har de siste årene bygget opp et betydelig kompetansemiljø internt på tvers av ulike disipliner, og teller nå i underkant av 30 medarbeidere.

- Vil det si at dere ikke jobber med noen byråer? 

  - Vi jobber med designbyråer i utviklingen av merkevarene våre. Utover det er vårt ønske først og fremst å ha ekstremt vasse businessfolk påkobla selskapene våre enten man jobber med mediekjøp eller teknologiutvikling, og det opplever jeg at vi får til aller best gjennom å bygge sterke in-house team, sier han. 

- Er det andre grunner til at dere velger å gjøre alt selv? 

- Jeg kommer jo selv fra byrå, og det er helt naturlig og i byråers natur at det aller viktigste for dem er å sikre lønnsomhet for seg selv, for deretter å løse kundenes utfordringer. Jeg vil at alle i vårt system skal ha én ting i hodet, og det er hvordan få selskapene til å vokse mest mulig, effektivt. Det fokuset får du ikke i byråer, mener Nilo. 

- En annen åpenbar grunn er at når vi gjør ting så mange ganger som vi gjør, er det enorme synergieffekter på tvers, så vi sitter i navet av all aktivitet og det er enklere å overføre noe som funker på Petrus til Blid, eller Digg Pizza over til Burgerheim, fortsetter han. 

Fremover skal Askeladden & Co fokusere på lønnsomhet fremfor vekst. Ifølge en oversikt Finansavisen gjorde tidligere i høst, taper 17 av 18 selskaper i porteføljen penger.

- Askeladden har oppstått i en kjempe oppgangstid hvor det investorene har bedt om er vekst. Men i makrobildet som vi opplever nå med både usikkerhet knyttet til forbrukeratferd og tørke i kapitalmarkedene, vrir vi fokuset på å ha lønnsomme selskaper raskere enn det vi har gjort tidligere. 

- Hvordan skal dere få til det? 

- Det er rett og slett å trykke inn på bremsen litt på ekspansjon. Det å bygge og vokse raskt er dyrt. I tillegg er det å gå gjennom alle deler av virksomhetene våre og jakte effektivitet og kostnadsbesparelser, enten det er bemanning, åpningstider, leiekontrakter, og også markedsføringen vår. 

Nilo sier videre at de har endret strategien for mange av selskapene hvor de ikke lenger jager vekst, koste hva det koste vil. 

- Vi er opptatt av å bygge lønnsomme selskaper, og dermed investere mindre i fremtidig posisjonering. Det betyr for mange selskaper lavere medieinvesteringer, og et behov om raskere payback på de aktivitetene som gjøres. Vi vet at merkevarebygging i lavkonjunktur er viktig og riktig, men det hjelper liksom lite dersom selskapet går konkurs på veien til å bli et sterkt brand, sier han. 

 

- Har som jobb å gjøre seg overflødig

- Hvilke mediekanaler satser dere på? 

- Vi jobber egentlig på tvers av fjøla, men det er åpenbart at for våre virksomheter som begynner smått og blir større og større har de auksjonsbaserte, internasjonale plattformene vært viktige, som Meta, Snapchat og Google. 

I tillegg til de digitale kanalene tilpasser de mediemiksen og størrelsen etter virksomhetene sine.

- Når et selskap har et nedslagsfelt som er hele Oslo så vil det være å se på kanaler som utendørs, som vi nylig har gjort for Squeeze. Og når selskapene blir større, som Rebil og Dr. Dropin, da bruker vi tradisjonelle massekommunikasjon kanaler som TV, sier Nilo. 

- Dere har mange merkevarer, og dere snakker jo om effektivisering. Hvor aktuelt er det å bruke kunstig intelligens i markedsføring? 

- Vi bruker kunstig intelligens over alt hvor det er tilgjengelig i dag. Alt fra automatisering av mediekjøpstaktikker i de digitale kanalene som jeg har nevnt, til automatisk produksjon av tekst, automatisk teksting av videoer og for å utvide mediebanken vår. 

- Vi har delegert ansvaret for utforskning av kunstig inteligens ute i teamene, og det er faktisk jobben deres å hele tiden finne måter å gjøre seg selv overflødige på, avslutter Nilo. 

Askeladden & Co henter ny markedsdirektør fra Orkla: - Norges kuleste jobb