Try Opt på mediebyråtoppen for første gang

BYRÅPROFIL 2022: - Dette har gått riktig vei, sier Try Opt-sjef Gunnar Stensaker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Konkurransen om Byråprofil-seieren blant mediebyråene er beinhard og nivået er jevnere her enn i noen av de andre kategoriene i undersøkelsen.

De tre siste årene er det landets største mediebyrå Carat som har gått seirende ut, men bak dem har Try Opt kommet som en kule. Try-konsernets mediebyrå inntok en tredjeplass i 2020 og en andreplass i 2021, før de nå fullfører reisen helt til topps. Det skjer samtidig som Try innkasserer sin 20. seier på rad i reklamebyrå-kategorien.

- Dette har gått riktig vei, sier Try Opt-sjef Gunnar Stensaker til Kampanje.

- Hvordan slår dette ut internt?

- Internt hos oss blir det sent. Det blir en stor fest. Vi er glade i en fest i Try Opt.

Les også: Try med ny milepæl i Byråprofil – går til topps for 20. år på rad

Går for 19 Byråprofil-seiere til

Try Opt så dagens lys i 2015, da som et performance-byrå i samarbeid med Venture Factory. I 2018 slukte Try hele selskapet og senere samme år inngikk reklamekonsernet et samarbeid med GroupM om å bygge opp Try Opt som et fullverdig mediebyrå.

I fjor hadde Try Opt en omsetning på 567 millioner kroner og en byråinntekt på 89 millioner kroner.

Gunnar Stensaker tror definitivt at de har fått god hjelp av Try-merkevaren i undersøkelsen. Nå er målet å matche «storebror» med 20 seiere på rad.

- Vi får se om vi kan gjenta bedriften. Vi kan ikke ha noen mindre ambisjoner enn det, sier han.

Se vinnerintervjuet her:

Tre byråer deler på andreplassen

Det er norske annonsører som svarer på Byråprofil-undersøkelsen og formålet er å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år fikk Kantar inn rekordhøye 808 besvarelser. Det utgjør en vekst på hele 40 prosent fra i fjor.

Fjorårets vinner Carat får en andreplass i årets undersøkelse. Den må de dele med Red Dentsu X og Mediacom. For sistnevnte innebærer dette en forbedring fra fjorårets femteplass.

Ingvar Sandvik i Kantar forteller at det er lite som skiller byråene på listen.

- Egentlig er det bare innehaver av førsteplassen som har kapret flere poeng i år mot i fjor. Try Opt øker også kjennskapen sin i markedet, som jo er utgangspunktet for rangeringen. Vi skal heller ikke se bort fra at Try-navnet ikke er en dårlig hest å ri på, men det har vel vært kommentert flere ganger tidligere, sier han.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets mediebyrå» på Byråprofil 2022Try Opt går til topps

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try Opt (2)
2. Carat (1)
2. Mediacom (5)
2. Red Dentsu X (2)
5. Publicis Starcom (5)

Fakta om Byråprofil 2022: Slik blir undersøkelsen til

  • I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 33. gang. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene.
  • Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.
  • For å bli målt i Byråprofil 2022 må man ha en byråinntekt på minst 30 millioner kroner. Denne grensen er justert opp fra 25 millioner kroner i fjor for å gjenspeile den generelle pris- og lønnsveksten de siste årene, uten at det har gitt utslag i antall byråer i undersøkelsen.
  • Byråene må også ha lagt bak seg et helt driftsår og ha tydelige rikskunder i kundeporteføljen.
  • Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det.
  • Totalt 60 byråer er med i målingen, og 59 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:
  • Bak rangeringen i Byråprofil 2022 ligger 9 250 byråvurderinger og over 46 250 svarresponser. Byråprofil er gjennomført i oktober 2022.
  • Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 808 besvarelser (577 besvarelser i 2020).

Try Opt på mediebyråtoppen for første gang