Try med ny milepæl i Byråprofil – går til topps for 20. gang

BYRÅPROFIL 2022: - Det er helt ufattelig morsomt, sier Kjetil Try.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Byråprofil har eksistert i ulike former siden 1970-årene og for 33. gang er det Kantar som gjennomfører undersøkelsen i samarbeid med Kampanje. Gjennom alle disse årene er det ingen som kan måle seg med bragden reklamebyrået Try står for. I år passerer de en ny milepæl når de topper undersøkelsen for 20. år på rad.

- Jeg ser veldig frem til de 20 neste, sier konsernsjef Kjetil Try når han tar imot prisen for like mange gang.

Resultatene av årets undersøkelse ble offentliggjort på Hotel Continental i Oslo onsdag kveld, der store deler av den norske byråbransjen hadde samlet seg. Som vanlig var det ingen av dem som på forhånd visste hvem som var årets vinnere, heller ikke Kjetil Try.

- Er det like stas å vinne?

- Absolutt. Det kommer og går folk i Try også i løpet av 20 år, så vi er en fantastisk gjeng i byrået, sier han, før han tar i bruk noen velbrukte floskler fra reklamebransjen:

- Vi har hatt en fin reise, og når jeg først fikk tilbud om å stå her, så var det en no-brainer å si ja, gliser han.

Se vinnerintervjuet med Kjetil Try her:

- Kampen tilspisser seg

De siste årene er det Trys eget datterbyrå Pol som har kommet nærmest å utfordre Try i Byråprofil. Også i år inntar Pol andreplassen. Denne gangen er marginene imidlertid mindre enn noensinne, også nedover listen.

- Det betyr ikke at Try Reklame gjør det dårligere, men at kampen tilspisser seg, og at det leveres av byråene som kommer bakfra. Ingen skal nok føle se trygge her nå, men det skal kreve litt å komme til topps så hvor vi ender i 2023, vil jeg ikke si noe om, sier Ingvar Sandvik i Kantar.

Kjetil Try ser ikke mørkt på en eventuell Pol-seier i Byråprofil.

- Jeg kunne gjerne unne dem å vinne én gang, men ikke nå, jeg ville ha 20, sier Try.

Mens to øverste pallplassene tilsynelatende er låst, har den tredje pallplasseringen har vært gjenstand for betraktelig flere utskiftninger de siste årene. I fjor var det Anti som tok tredjeplassen fra Morgenstern, men i år slår Morgenstern tilbake og de er igjen et topp tre-byrå på Byråprofil.

I år er det også en nykommer på topp ti-listen. Atyp har tatt imot en rekke priser for sitt arbeid for Bufdir det siste året, noe annonsørene ser ut til å ha fått med seg. Reklamebyrået inntar en delt åttendeplass i årets undersøkelse.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets reklamebyrå» i Byråprofil 202220 på rad for Try i Byråprofil

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Morgenstern (4)
4. Anti (3)
5. Anorak (5)
6. WAL (7)
7. Los & Co (7)
8. Atyp NY
8. Dinamo (9)
8. Publicis Kitchen (6)

Try er Årets byrå

Try er det byrået som får den høyeste poengsummen på tvers av alle fem kategorier i undersøkelsen, noe som også gir dem tittelen Årets byrå. Totalt 60 byråer er med i målingen, og 59 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert.

Også på totallisten tar Pol andreplass, mens Morgenstern gjør et skikkelig hopp fra niende- til tredjeplass. Hele pallen er altså okkupert av reklamebyråer, mens PR-vinneren Trigger og tech- og designvinneren Eggs er på henholdsvis fjerde- og femteplass.

Formålet med Byråprofil er å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. Det er derfor annonsørene som svarer på undersøkelsen og i år fikk Kantar inn rekordhøye 808 besvarelser. Det utgjør en vekst på hele 40 prosent fra i fjor.

- Vi er godt fornøyd med å passere 800 intervjuer. Her vil jeg bare takke alle samarbeidspartnere som gjør at vi klarer å bygge opp gode og relevante invitasjonslister som favner over de byråkategoriene som er etablert, sier Ingvar Sandvik i Kantar.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» i Byråprofil 2022To nykommere på topp ti-listen

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Morgenstern (9)
4. Trigger (5)
5. Eggs (6)
5. Anti (6)
7. Try Råd NY
7. Designit NY
7. Anorak (10)
10. Schibsted Partnerstudio (6)

Fakta om Byråprofil 2022: Slik blir undersøkelsen til

  • I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 33. gang. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene.
  • Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.
  • For å bli målt i Byråprofil 2022 må man ha en byråinntekt på minst 30 millioner kroner. Denne grensen er justert opp fra 25 millioner kroner i fjor for å gjenspeile den generelle pris- og lønnsveksten de siste årene, uten at det har gitt utslag i antall byråer i undersøkelsen.
  • Byråene må også ha lagt bak seg et helt driftsår og ha tydelige rikskunder i kundeporteføljen.
  • Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det.
  • Totalt 60 byråer er med i målingen, og 59 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:
  • Bak rangeringen i Byråprofil 2022 ligger 9 250 byråvurderinger og over 46 250 svarresponser. Byråprofil er gjennomført i oktober 2022.
  • Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 808 besvarelser (577 besvarelser i 2020).

Try med ny milepæl i Byråprofil – går til topps for 20. gang