Vipps-reklame med ny Reklamebørsen-seier – men fire filmer kjemper helt i toppen

Etter et svakt reklameår så langt ble det en knallmåned i oktober på «Reklamebørsen». Vipps har grunn til å logre mest. Se alle resultatene for Reklamebørsen her.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Det er gøy! Fantastisk, sier markedssjef i Vipps, Lars Istre, når Kampanje ringer og forteller ham nyheten.

Resultatene for Mediacom og Kampanjes Reklamebørsen for oktober er klare. I et år hvor reklamefilmene generelt har scoret dårlig på liking, kliner nå Vipps til årets best likte reklamefilm, delt med Lotto for september. Med det vinner de samtidig reklamebørsen for oktober totalt, knepent foran tre andre reklamefilmer

- I en usedvanlig sterk reklamemåned er det Vipps som kniper sammenlagtseieren marginalt foran nesa på Extra, Freia og Nora. Alle disse fire plasserer seg blant de åtte sterkeste filmene hittil i år om vi ser på oppmerksomhet og liking samlet. Sterkt av alle fire, men altså aller sterkest av Vipps, sier innsiktssjef i Mediacom, Håvard Ose.

Dette er Vipps sin tredje likingseier i år. Alle seierne har kommet med samme reklamekonsept.

- Vipps ble månedens sammenlagtvinner med en film som dels spiller videre på et vellykket kreativt univers fra i vår, men hvor det også er gjort noen kreative grep i form av en endring fra engelsk til norsk språk, samt bruk av en tredje hovedperson i «bikkja», sier Ose.

- Dere leverte årets best likte reklamefilm så langt. Er liking viktig for dere?

- Det enkle svaret på det er at liking er en ekstremt viktig komponent for at folk skal huske budskapet. Så ja, det er det. Vi prøver alltid å lage noe folk synes er gøy og interessant, for da er sannsynligheten for at man husker det større. Vi har ikke det største budsjettet, så vi må være kreative. Men liking er en vanskelig oppgave. Hadde det vært enkelt hadde man gjort det hele tiden, sier Istre.

Dyr kan selvfølgelig sjarmere, men vi la ikke inn en bestilling på at vi ville ha med en hund. Lars Istre, Vipps

- Liking er en ekstremt viktig komponent

Markedssjefen i Vipps, Lars Istre, sier liking «er en ekstremt viktig komponent» for den digitale lommeboken som er eid av flere av landets største banker.

- For at skal huske budskapet. Så er liking viktig. Vi prøver alltid å lage noe folk synes er gøy og interessant, for da er sannsynligheten for at man husker det større. Vi har ikke det største budsjettet, så vi må være kreative. Men liking er en vanskelig oppgave. Hadde det vært enkelt hadde man gjort det hele tiden, sier Istre.

Vipps er også med tiden blitt en stor nordisk aktør på det internasjonale betalingsmarkedet etter at banken nylig fikk godkjent fusjonen av Vipps og MobilePay.

- Hva er det som er vanskelig med liking?

- Man vet aldri helt. Selv om man har troen på en idé, og man smiler og ler litt av den selv, så vet man ikke hvordan publikum reagerer. Så dette var fantastisk gøy og det gir oss selvtillit, sier Istre.

Her kan du se vinneren fra denne månedens Reklamebørsen. Filmen er laget i samarbeid med reklamebyrået Try. 

Tilbake på toppen:

I denne utgaven av Reklamebørsen var det mange godt likte filmer, men på toppen finner man Vipps en liten skostørrelse foran Freia. Foto: Skjermdump.

- Vil fortsette reisen neste år

Det var tidligere i år at Vipps lanserte sitt helt nye reklameunivers som nå går sin seiersgang på «Reklamebørsen». Vipps toppet også liking-listene med en reklamefilm i samme konsept i juli. Forskjellen på denne filmen og de tidligere filmen er at karakterene nå snakker norsk og ikke engelsk, samt at de har fått med en hund på laget. Den store «Gullfisken»-konkurransen til TV 2, der seerne stemmer frem de beste reklamefilmene, pleier filmer med hunder som regel å gjøre det bra.

- Ønsket dere å ha med en hund fordi folk er glad i dyr?

- Hunden er med rett og slett som en konsekvens av at den var en del av det vi mente var den beste idéen. Vi hadde en møtet med Try, og syntes denne historien var morsom - kanskje folk sitter hjemme og prøver å få sin egen hund til å gjøre sånne triks. Dyr kan selvfølgelig sjarmere, men vi la ikke inn en bestilling på at vi ville ha med en hund, sier Istre.

Han forteller videre at valget med at karakterene går fra engelsk tale til norsk tale var et bevisst valg.

- Vi diskuterte frem og tilbake, men denne gangen var vi litt tettere på produktet enn tidligere. Før var det en liten fantasi-verden hvor hovedkarakteren skulle nyse en kylling ut av nesa og lære seg finsk. Nå som vi var så tett på fant vi ut at det er tryggest at de snakker de norsk for å unngå misforståelser. De fleste i Norge kan engelsk, men man vet aldri. Vi er en norsk merkevare norske produkter og tjenester, derfor ble norsk viktig nå, sier Istre.

Videre forteller Istre at de ikke kommer med noen flere reklamer før året er omme.

- Vi gjør dette ut året, og så fortsetter vi reisen neste år. Reklamefilm er viktig for oss. Vi selger jo ingenting, derfor er film som merkevarebyggende element bra, men fra oss i år blir det ingen flere filmer.

Les også: Vipps styrker reklamelaget med hunden Beauty: - Om folk humrer, har vi gjort noe rett

DNBs Ung-film treffer ikke planken

Men selv om Try kan glede seg over suksessen til Vipps, gikk det ikke like bra for reklamebyrået med filmen om de unge boligkjøperne. Tidligere i høst lanserte DNB «Vennelån» for å hjelpe flere unge inn i boligmarkedet. Men selv om tanken var god traff ikke DNB og Try helt planke på «Reklamebørsen».

Filmen, som var en del av DNBs Ung-satsing skårer både svakt på oppmerksomhet, og er ikke blant de best likte filmene denne gangen.

- Ung-målgruppen ser mindre film enn resten av befolkningen, så det er ikke så overraskende at totaltallet er noe lavt. Likevel treffer denne filmen de unge godt, som er målet. Og om man legger til hvordan filmen har gjort det i digitale uttak, så har filmen meget god effekt, sier rådgiver i reklamebyrået Try, Kristina Skogen, til Kampanje.

Mer positivt er det derfor at filmen gjør det bedre i de yngre målgruppene enn de eldre og aller best skårer filmen alderssegmentet 15 til 29 år med tanke på oppmerksomhet. Filmen likes også bedre av de under 30 enn de over 30, og kvinner liker den bedre enn menn.

- DNB ønsker effekt også utover den enkelte film, og måler derfor også filmbidraget som en del av totalkampanjen. Her sammenlignes den samtidig med mer relevante oppgaver. Tilbakemeldingen vi har fått fra DNBs analyse-team er at denne filmen løser oppgaven godt og effektivt, sier markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.

Her kan du se reklamefilmen til DNB som også er utviklet i samarbeid med reklamebyrået Try. 

Vipps-reklame med ny Reklamebørsen-seier – men fire filmer kjemper helt i toppen