Onsdag og torsdag denne uken inviterer Norsk Redaktørforening sine medlemmer til det årlige høstmøtet. Under det første møtet ble Redaktørforeningens ferske undersøkelse blant medlemmene presentert. Her kom det frem at 15 prosent av redaktørene har opplevd problematisk innblanding fra eierne og 40 prosent har opplevd press fra annonsører som ønsker å påvirke journalistikken.
VGs sjefredaktør Gard Steiro, som var invitert til å diskutere undersøkelsen, sier at han ikke utsettes for press fra annonsører som ønsker å påvirke journalistikken i en bestemt retning. Likevel skjer det nok forsøk på det, innrømmer han.
- Jeg tror nok annonsørene kommer til oss, de kommer bare ikke til meg, de kommer til andre steder i organisasjonen, men det løses andre steder som i annonseavdelingen som er trent til å løse dette. Og jeg har inntrykk av at annonsørene er blitt mer profesjonaliserte. Da jeg jobbet i Bergens Tidende så synes jeg det skjedde ganske ofte, at for eksempel hvis vi hadde en negativ bilomtale så truet de med å trekke hele årsbudsjettet. Jeg tror det har med at jo mindre forholdene er, jo lettere er det å ta kontakt med en redaktør, sier han.
Kirsti Husby, ansvarlig redaktør i Adresseavisen, har merket en endring hos annonsørene.
- Det har ikke vært mye problemer i det siste, men tidligere var det annerledes, så det har forandret seg. Jeg kan ikke huske at jeg som redaktør har opplevd en situasjon hvor en annonsør truer med å trekke seg fordi vi skal gjøre sånn og slik. Må langt tilbake i tid for det. Det har jo skjedd også i Adressa, det er ikke noen tvil om det, men det har vært lite av det, sier hun.