Trigger tilbake på PR-toppen etter tre andreplasser på rad: - Vi er ikke her for å leke

BYRÅPROFIL 2021: Zynk sin seiersrekke stoppet etter et vaskeekte hat-trick. Nå er Trigger tilbake på toppen av pallen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud Journalist

For første gang siden 2017 vant Trigger «Årets PR-byrå» i Byråprofil. Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse hvor Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. INMA og IKT Norge er også med og støtter opp om kåringen.

Trigger, med daglig leder Bente Kvam Kristoffersen i spissen, unngikk med årets seier utligning fra konkurrenten Zynk i antall seiere totalt i kategorien.

- Dere har vært i toppen der hele veien, er det en revansje, eller et comeback? spurt ansvarlig redaktør i Kampanje, Knut Kristian Hauger, vinnerne fra scenen.

- I dag var vi veldig redde faktisk. Det er hard konkurranse. Så vi er litt skvetne her alle sammen, for nå skjelver vi. Byråprofil er virkelig noe, det betyr noe for oss. Det er en indikator på hvordan vi ligger an, sa Kristoffersen.

Se flere vinnere her: 19 strake for Try - her er Norges beste kommunikasjonsbyrå

- Vi heier på hverandre, men er også konkurrenter

Trigger ruvet lenge på toppen av listene i kategorien «årets PR-byrå» og vant fem priser på rad fra 2013 til 2017. Men i perioden 2018-2020 var det Zynk som hadde et overtak. I tillegg delte byråene førsteplassen i 2014. Stillingen er dermed 6-4 totalt i favør Trigger etter Byråprofil 2021.

Kristoffersen forteller at hun alltid blir litt nervøs når hun er i kontakt med Kantar, men at det samtidig gir dem en ekstra boost.

- Jeg tenker at, «nå kommer vi til å tape neste år», og da skjerper vi oss. Dette er et lagarbeid. Og jeg kjenner at jeg nesten er litt på gråten. Det har vært et helvete med covid, og nå får vi til det her. Det er kjempebra jobbet av hele Trigger, sa Kristoffersen.

- Betyr det noe for dere?

- Klart det betyr noe. Noe av det som er gøy med bransjen er at vi er motivatorer for hverandre. Vi heier på hverandre, men vi er også er for å konkurrere. Vi er ikke her for å leke, fortsatte vinnerne.

Les også: Topper byråprofil for tredje året på rad – nykommer inntar PR-pallen

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets PR-byrå» på Byråprofil 2020.Trigger tilbake på toppen

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Trigger (2)
2. Apeland (4)
3. Zynk (1)
4. Try Råd (3)
5. Nucleus NY

Apeland sniker seg inn mellom gullgrossistene

Kategorien årets PR-byrå har siden kategorien ble innført i 2013 vært dominert av Zynk og Trigger. Apeland sniker seg imidlertid inn på andreplass i år og skiller de to kamphanene.

- Det må føles fortjent for Apeland-sjefen. Byrået har ligget helt der oppe og sanket fjerde- og femteplasser, men nå er det bestenotering for Apeland med en sølvplassering. Men det er hårfine marginer mellom byråene på pallen og de som er så vidt utenfor, sa Hauger.

Byråleder i Apeland, Ole Christian Apeland, er godt fornøyd med å skille de to byråene som har delt gullet de siste ti årene.

- Det er gøy å være i toppen, sammen med så mange andre gode byråer. Det viktigste er likevel at vi har svært fornøyde kunder og ansatte, men det er vel en sammenheng her. Gratulerer til Trigger!, skriver Apeland i en SMS til Kampanje.

- Og en ting til. Jeg er skikkelig imponert over Kjetil Try og alt det gode som gjøres i Tryhuset, fortsetter sølvvinneren.

BYRÅPROFIL: FAKTA OM UNDERSØKELSEN

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 32. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 61 byråer er med i målingen, og 54 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 16 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 12 mediebyråer
  • 6 content-/performancebyråer
  • 13 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2021 ligger 6 543 byråvurderinger og over 32 715 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2021 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2021. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 577 besvarelser (487 besvarelser i 2020).

Trigger tilbake på PR-toppen etter tre andreplasser på rad: - Vi er ikke her for å leke