Oljefondet fyller på med nye PR-rådgivere: - Har vært et skifte i strategi

Mye har endret seg i kommunikasjonsavdelingen etter at Nicolai Tangen ble sjef for Oljefondet.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

I sommer hentet Norges Bank og Norges Bank Investment Management – på folkemunne kjent som Oljefondet – inn flere nye fjes til sin kommunikasjonsavdeling.  I juli ble Sigurd Brekke ansatt som rådgiver for internkommunikasjon og media. Brekke ble hentet fra Zynk og har studert internasjonal poltikkk ved SOAS University of London, mens Roar Wold og Anna Jahr Svalheim ble ansatt i kommunikasjonsavdelingen i august. Førstnevnte er ansatt som seniorrådgiver for eksterne relasjoner. Han ble hentet fra forsvaret og er utdannet statsviter ved BI. Svalheim er ansatt som rådgiver for eksterne relasjoner. Hun er ble hentet fra Tieto Evry og er utdannet siviløkonom fra NHH.

Totalt er det nå rundt åtte personer med fokus på fondet i en kommunikasjonsavdeling med ansvar for både sentralbanken og kapitalforvaltningen.    

- Endringene i personale skyldes først og fremst utskiftninger. Det er ikke gjort en solid oppbemanning, men det har vært et skifte i strategi og derfor avdelingens fokus. Nå fokuserer vi mer på eksterne relasjoner, altså all utadrettet virksomhet på konferanser og i eksterne møter, sier kommunikasjonssjef i Marthe Skaar i Norges Bank og Norges Bank Investment Management.

250 forespørsler på tre måneder

Skaar forteller at et av de viktigste punktene i den nye strategien er å spre kunnskap om fondet til de viktigste målgruppene, altså mer målrettet kommunikasjon og det legges et ekstra trykk på eksterne relasjoner, internkommunikasjon og sosiale medier.  

- Det vi særlig har gjort er å øke interaksjonen med studenter. Vi har blant annet holdt foredrag  og møtt studenter ved  NTNU i Trondheim, Universitetet i Ås, på NHH i Bergen og ved Universitetet i Stavanger. Vi har tatt en «tour» rundt på flere av utdanningsinstitusjonene i Norge, sier hun.   

Den nye strategien har også et større fokus på teknologi.  

- Vi er ikke «bare» et finansforetak, slik mange nok tenker. Vi er også et teknologiselskap, så den siste tiden har vi vært med på langt flere konferanser for å snakke om dette temaet. Vi har også jobbet med å få opp flere talspersoner for fondet, og for å finne nye måter å presentere det på. Vi har også profesjonalisert arbeidet med presentasjon og taler, fortsetter hun.

Skaar forteller at det har vært en stor økning i antall forespørsler rettet mot Oljefond-sjefen Nicolai Tangen – i august til oktober måtte han takke nei til hele 250 forespørsler.  

- Vi takker ja til utvalgte konferanser, der vi ser at vi kan bidra med noe innenfor de valgte fokusområdene, sier hun

Kommunikasjonsavdelingen har nå også et økt fokus på intern kommunikasjon, etter ønske fra Tangen selv.

 - Vi begynte vi å jobbe ekstra med dette når Tangen kom inn som sjef. Han er veldig opptatt av god intern kommunikasjon og kaskadering. Vi har ledergruppemøte en gang i uka, og deler notatene med hele organisasjonen, sier Skaar. 

Blitt mer utadvent:

- Nå fokuserer vi mer på eksterne relasjoner, altså all utadrettet virksomhet på konferanser og i eksterne møter, sier kommunikasjonssjef i Marthe Skaar

Har lagt ny sosiale medier-strategi

Også pandemien har spilt inn på fokuset på internkommunikasjon. 

- Den viste hvor viktig intern kommunikasjon er, ettersom vi har kontorer over hele verden. 

I tillegg til de tre andre nye fjesene, ble Marit Bjøntegård i oktober i fjor ansatt som rådgiver med ansvar for sosiale medier og publisering på nett. Bjøntegård er utdannet medieviter ved Universitetet i Bergen og kom til stillingen fra DNB.

Skaar forteller at de ser på sosiale medier som et supplement til tilstedeværelsen i tradisjonelle medier.  

- Vi la en ny strategi da Nicolai kom inn, i forhold til bruken av sosiale medier. Da valgte vi oss LinkedIn som hovedkanal, for målgruppen vi ønsker å fokusere på er studenter og den profesjonelle målgruppen, sier Skaar.

Ifølge henne opplever de en «enorm rekkevidde» på LinkedIn.  

- Det har vært veldig vellykket. For oss har det vært en ny måte å vise åpenhet på. Torsdag la vi ut vårt første blogginnlegg der, som tidligere ville vært publisert som en kronikk.

Innlegget «Det viktigste er å elske sine studenter» ble lagt ut av Nicolai Tangen og har i skrivende stund fått 920 reaksjoner og over 40 kommentarer.

Men ikke alle synes strategien er vellykket: Oljefond-sjefen får rockerefs på LinkedIn: - Han prøver for hardt

Oljefondet fyller på med nye PR-rådgivere: - Har vært et skifte i strategi