NHO vil lage Norges beste digitale show: - Å avlyse er uaktuelt, men vi klør oss i hodet akkurat nå

Neste års NHO-konferanse blir ikke som tidligere konferanser.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

For de fleste i norsk næringsliv markerer NHOs årskonferanse starten på det nye året. Prestisjearrangement samler vanligvis rundt 1.300 mennesker i Oslo Spektrum, og tiltrekker seg det som kan krype og gå av ledende politikere, næringslivstopper og interesseforeninger.  Men i år blir det en annerledes årskonferanse, noe kommunikasjonsdirektør Peter Markovski i NHO ikke legger skjul på.

- Vi kan ikke sammenligne det vi planlegger nå med tidligere årskonferanser. Men vi skal lage Norges beste digitale show, sier den tidligere Aftenposten-journalisten Peter Markovski, som også er ansvarlig for arrangementet til landets største arbeidsgiverorganisasjon.

- Hva gjør dere hvis reglene ikke tillater dette?

- En del vil være forhåndspilt på forhånd så da må vi eventuelt kast oss rundt og se hvordan vi kan løse de programpostene som skjer live, sier han.

For med koronautbruddet i mars ble det tidlig klart at det å samle tusenvis av mennesker i Oslo Spektrum vanskelig lot seg gjøre. Noe særlig enklere ble det heller ikke da landet gikk inn i bølge to av pandemien. Sist uke ble både Bærekraftskonferansen og Zerokonferansen avlyst, men å avlyse kommer ikke på tale for NHO. 

- Vi starter planleggingen av årskonferansen et helt år i forveien. Vi har derfor i lang tid hatt et blikk på dette, og vært klart over at mye kan endre seg på kort varsel. Men det som ikke kommer til å endre seg er at NHO også på nyåret skal sette agendaen, sier Peter Markovski.

Les også: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

- Vi klør oss i hodet på dette nå

Det som kompliserer planleggingen ytterligere nå, er de nye reglene som byrådet i Oslo har iverksatt. De sier at det under avviklingen av et digitalt arrangement innendørs ikke kan være mer enn én deltaker eller foredragsholder på scenen i tillegg til to fra produksjonsteamet. Det er et godt stykke under vanlig NHO-standard.

- Vi klør oss i hodet på dette nå, men vi planlegger for alle eventualiteter også får vi bare se om det vi planlegger for lar seg gjøre. Reglene i Oslo nå gjør at vi kanskje må kaste om på planene en gang til, sier han.

Markovski sier planen nå «er å ha en digital konferanse» som skal spilles inn på Spektrum.

- Så får tiden vise om det blir null, 50 eller 200 mennesker i salen. Det gjenstår å se, sier han.

- Hva synes du selv om de nye reglene?

- Jeg har ingen mening om de. Men registrerer at det har dukket opp en del spørsmål som viser at reglene muligens ikke er helt tydelige og klare på hva som er forskjellene ved et livearrangement, og noe som skjer i opptak, sier han.

Les også: Oslo kommune stenger døra for eventbyråene - åpner ikke for flere studiogjester

Digital hybrid og Stordalens PR-byrå

Uavhengig av arrangementet i Oslo planlegges det også for ti regionale møteplasser rundt om i landet. Der er tanken at man har gode, regionale program i tillegg til at man inkorporerer TV-sendingen fra Oslo Spektrum.

- Vi tar høyde for at det kan åpnes for 200 mennesker rundt om i regionene også, men hvis det noen steder er en grense på null så er det bare å pakke sammen. Men vi tror på at dette med en parallelle nasjonale og regionale sendinger kan bli et kult hybrid grep, sier han. 

Oslo kommunes nyeste innskrenkninger har satt fyr på eventbransjen, noe Kampanje har omtalt behørig de siste dagene. Markovski sier NHO fortsatt planlegger for at det kan gjennomføres panelsamtaler på scenen. 

- Ja. det er utgangspunktet vårt selv om det er noe som ikke går med dagens regler. Vi krysser derfor fingrene for at det lar seg gjennomføre. Går det ikke så er vi forberedt på å endre dette på kort varsel. Planene er imidlertid å gjennomføre dette, sier han.

Vanligvis er dette et arrangement som går over seks timer, men da ville folk falt av sendingen.

Denne uken sendte NHO og Markovski ut invitasjoner til sine over 28.000 medlemmer og benyttet seg i den forbindelse et nytt digitalt videoprodukt Kampanje har omtalt tidligere. NHO har gjennom løsningen til teknologiselskapet Storm 121 som er en del av Petter Stordalens PR-byrå Storm Communications.

- Ja, vi samarbeider med Storm og sendte i går ut en personlig videohilsen med en invitasjon til alle våre medlemmer, sier han.

I tillegg til Storm samarbeider NHO med Gyro på produksjon av arrangementet som vanligvis samle rundt 1.3000 mennesker fra den norske makteliten innenfor politikk, næringsliv og interesseorganisasjoner i Oslo Spektrum. Det ble tidlig klart for Markovski at årets arrangement blir annerledes og en digital produksjon endrer også mye på selve presentasjonen.

- Vanligvis er dette et arrangement som går over seks timer, men da ville folk falt av sendingen. Nå planlegger vi noe som er veldig annerledes og det blir ingen tradisjonelle foredrag, men legger opp til flere panelsamtaler på scenen og forhåndsinnspilte klipp. Det gjelder også statsministeren. 

- Statsminister Erna Solberg kommer?

- Statsministeren kommer og har bekreftet.

Gyro står bak

En av de som har vært ute og kritisert de nye koronareglene er eventbyrået Gyro og som alltid er det også Gyro som står bak produksjonen av årets arrangement. Markovski vil ikke avsløre hvor mye penger det koster NHO og å arrangere årskonferansen til vanlig og hva den digitale prislappen kommer til å bli.

- Når vi kommer til å gjøre noe annet, så er det ikke for å spare. Vi skal gjøre det like bra, men på enn annen måte, sier han.

- Men det er en stor produksjon og et stort oppdrag, årskonferansen?

- Ja, det er det, men grunnen til at vi velger å gjøre det er fordi vi vet at både event-industrien som reiselivet er bransjer som har smittevern helt fremme i pannebrasken og er opptatt av å ha kontroll på regelverket. Det gjør det lettere for oss å ta denne avgjørelsen. Det blir fortsatt et stort løft for oss kostnadsmessig, men vi mener det har en verdi både i forhold til debatten det setter i gang og oppmerksomheten som konferansen avstedkommer.

- Blir det mer eller mindre dyrt for NHO når det er digitalt? 

- Det blir noe mindre, men i og med at vi satser regionalt blir det fortsatt et betydelig løft for oss. Når vi også leier en del av Spektrum så er den kostnaden ganske lik. Vi samarbeider også med Gyro og mye av den jobben de skal gjøre er ganske lik, selv om det blir noe mindre, sier han.

Les også: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten

Skal lede NHO-konferansen:

NRK-programleder og fysiker Selda EKiz skal lede NHO-konferansen neste år. Ekiz er sist sett i dramaserien Norsk-Ish.

Norsk-Ish-Selda på NHO-konferanse

Som tidligere år har også årets NHO-konferanse fått en tittel og i år lyder arrangementet navnet «Jobbskaperne».

- Vi skal hylle de selskapene som skaper de nye jobbene og da ikke overraskende først og fremst i privat sektor, derfor kaller vi årets konferanse for Jobbskaperne, sier Markovski.

- Endret dere tema etter at koronaviruset kom?

- Nei, vi begynte å jobbe med dette temaet allerede i januar og det som har endret seg, er vel bare at viktigheten av å skape jobber i private sektor har økt betraktelig, sier han.

Temaet i januar i år var «Neste trekk» og året før der var det «Vi og verden» og som alltid er det en profilert programleder som skal lede konferansen. Noen av de siste års konferansierer har vært Harald Eia, Yousef Hadaoui og nå sist Ylvis-brødrene.

- Hvem skal lede neste års konferanse?

- Det blir Selda Ekiz som vi kjenner som både programleder på NRK og som fysiker. Hun er vel sist sett iblant annet serien «Norskish». Vi er veldig stolte over å ha med Selda på laget, sier han.

NHO vil lage Norges beste digitale show: - Å avlyse er uaktuelt, men vi klør oss i hodet akkurat nå