Koronakrisen bremser Dplay-veksten - Viaplay og Sumo skyter fart

Discoverys strømmetjeneste henger etter rivalene. - Sånn er dette året, sier operativ leder.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Oppdatert: Det hadde dessverre sneket seg inn en feil i første versjon av denne saken. Vi har oppdatert saken og millioner har i den forbindelse blitt til milliarder. Trenden og prosentutviklingen er den samme.

Én konsekvens av koronakrisen og begrensede fritidstilbud er at nordmenns appettitt på TV bare vokser og tilbudet har heller aldri vært større. Fra august til oktober brukte nordmenn mellom 10 og 79 år til sammen nesten 25 milliarder seerminutter - eller 417 millioner timer - på de ti største strømmetjenestene i markedet, inkludert YouTube. Det er en vekst på 33 prosent fra samme periode i fjor.

Trenden er tydelig. Selv om YouTube og Netflix er desidert størst, er det de norske og nordiske strømmetjenestene som vokser mest.

Vekstvinneren er Viaplay, som øker med over 100 prosent i antall seerminutter, men også NRK vokser kraftig (78 prosent), og TV 2 er heller ikke langt bak (51 prosent). Til sammenligning vokser Discoverys tjeneste Dplay med 42 prosent. Tallene kommer fra Kantars TV-undersøkelse.

Dplay er også minst i klassen med 800 millioner konsumerte seerminutter fra august til og oktober. Til sammenligning kan TV 2 loggføre nesten 2,1 milliarder seerminutter i samme periode.

- Selv om det er korona og vi er forvist til hjemmene våre til det kjedsommelige, så har vi fremdeles begrenset med tid. Noen må vinne, sier TV-sjef i mediebyrået Mediacom, Marianne Massaiu til Kampanje.

Hun peker på fraværet av sommer-OL som en hovedårsak til at Dplay ikke vokser like mye som konkurrentene.

- Discovery har ikke fått den drahjelpen fra sportsarrangementene som de hadde planlagt. De har mistet mye av det som normalt sett genererer mye strømming, fortsetter hun.

Mistet sommer- og strandleker

I mars ble det klart at årets store høydepunkt for Discovery - sommer-OL i Tokyo - blir flyttet til neste år. Senere ble det også klart at strandlekene i «Ex on the Beach» måtte avlyses. Begge deler har trolig bidratt til å legge en kraftig demper på veksten til Discoverys strømmetjeneste.

- Sånn er dette året. Det er ikke alt man kan planlegge for og man må snu seg litt kjappere rundt enn normalt. Det er en del ting som går an å produsere annerledes og det går an å være fleksible, men det er utfordrende i disse tider, sier operativ leder og ansvarlig redaktør Espen Skoland i Discovery.

- Vi er en del av en dugnad her, så vi skal ikke gjøre noe dumt. Vi kunne ha tatt mange flere sjanser enn vi har gjort, det er viktig å få frem, legger programdirektør Magnus Vatn til.

Nå håper de «Ex on the Beach - Afterski» - som skal spilles inn i Norge - skal hente flere strømmeseere. I tillegg planlegger de fortsatt for et sommer-OL.

- Vi planlegger for OL som om det blir et OL, sier Skoland, som ikke føler seg sikrere enn noen andre på hvorvidt det faktisk lar seg gjennomføre.

Marianne Massaiu mener Discovery kan glede seg til å få «Ex on the Beach» tilbake på programmet, og hun tror også «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» vil bli populær.

- De kommer seg kanskje tilbake på det nivået de var. De har en utrolig god cast og «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» har tidligere vist seg å dra en del seere på strømming.

Festbrems:

«Ex on the Beach» slo ned som en bombe i det norske TV-markedet og gjorde rikskjendis av Melina Johnsen (til høyre) i 2018. I likhet med de olympiske leker har programmet vist seg vanskelig å produsere under koronapandemien, uten sammenligning for øvrig. Foto: Discovery

TV 2: - Seingen flytter seg gradvis til Sumo

Digitaldirektør i TV 2, Christian Birkeland, mener tallene bekrefter at Sumo er inne i en positiv trend.

- Ja, det har vært en fin vekst i høst, men dette er en trend vi har sett lenge. Det handler ikke bare om korona og startet egentlig i fjor. Kundene er innom Sumo oftere og bruker mer tid på tjenesten, sier digitaldirektør i TV 2, Christian Birkeland, til Kampanje.

- Går det et rykk nå fra den lineære seingen og over til strømming?

- Seingen flytter seg nok gradvis over til TV 2 Sumo. Som et eksempel har 135.000 seere i snitt sett på Farmen på TV 2 Sumo så langt denne sesongen, mens det var 90.000 som i snitt så hele fjorårssesongen. Vi treffer godt på innholdet vårt og satsingen på mer norsk kvalitetsinnhold vi har unikt på TV 2 Sumo bidrar til veksten.

TV 2 har i i tillegg jobbet mye  brukergrensesnittet og gjort forsiden mer personalisert.

- Det gjør det mulig å løfte frem mer innhold med mer seing per kunde som resultat. I tillegg så har vi hatt en stor teknisk lansering i høst, hvor vi nå tilbyr to kamper fra hver runde i Premier League i 4K-kvalitet, sier han.

- Alle de store norske og nordiske vokser kraftig, mens de internasjonale går tilbake, hva er årsaken til det?

- Ja, det som er verdt å merke seg er at de skandinaviske tjenestene øker, og tar du vekk Netflix, gratistjenesten til NRK og YouTube så er det TV 2 som er neste på listen.

- Viaplay vokser mer enn TV 2 Sumo?

- Det viktigste for oss er at vi er store på antall betalende kunder og antall minutter kundene bruker oss.

- Hva kan du si ellers om konkurransen mellom de norske  og nordiske tjenesten som Viaplay, NRK, Dplay og TV 2 Sumo?

- Vi er mest opptatt av våre egne resultater og tall og det vi ser at vi får flere kunder og at abonnentene bruker mer tid hos oss og er oftere innom enn hva de var i fjor. Vi opplever at vi har truffet godt det siste året, sier han.

- Sist gang dere kommuniserte et abonnementstall var det på 500.000, hvordan ser det ut nå?

- Vi har vekst i antall abonnenter. Vi vokser jevnt og trutt, men jeg har ikke noe tall til deg i dag, sier Birkeland.

Satser på realistisk drama

I motsetning til konkurrentene, satser ikke Discovery på store og kostbare dramaserier som «Atlantic Crossing» (NRK), «Wisting» (Viaplay) eller «Heksejakt» (TV 2). På Dplay er det sport, humor, reality og true crime som skal dra seere.

Til neste år tar Discovery likevel et lite skritt nærmere den rene dramasjangeren med nykommeren «Nach».

- Vi har vært veldig sterke på «scriptet comedy», men på humordrama har flyttet oss med noen titler, som med «Sigurd fåkke pult», hvor drama gradvis står i større bokstaver enn humor. Nå kommer det «Nach» som er en ung dramaserie, sier Vatn.

«Nach» beskrives som en realistisk dramaserie som følger de tre ungdommene Selma, Elin og August gjennom «en skjellsettende sommer» i kollektivet.

- Nachspielet er et tidspunkt det både kan oppstå euforiske øyeblikk og desperate øyeblik, da får man se en side ved mennesker som man kanskje ikke ser klokken tre på ettermiddagen, sa skuespiller Sarah Francesca Brænne på dagens presselansering.

Les mer: Humorrekord, nye eks'er og Baneheia-dokumentar - slik blir våren på Discovery

Disney+ ble lansert midtveis i perioden Kampanje har sett på (15. september), men har likevel skjøvet Dplay ut av topp fem-listen over de mest brukte strømmetjenestene, foruten YouTube. Tallene under viser seerminutter i milliarder blant nordmenn mellom 10 og 79 år i perioden august til oktober. Dplay ligger rett bak Disney+ med 800 millioner seerminutter.

Dplay utenfor topp fem-listen

  • 4.9
    Netflix
  • 3.4
    NRK TV
  • 2.1
    TV 2 Sumo
  • 1.8
    Viaplay
  • 0.9
    Disney+

Koronakrisen bremser Dplay-veksten - Viaplay og Sumo skyter fart