Amedia går forbi Aller Media: - Forskjell på å være nummer to og nummer tre

Oppkjøp og nylanseringer i Midt-Norge gjør at lokalaviskonsernet klatrer på lista over landets største reklamesamkjøringer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det skjer mye på det norske avismarkedet som kan få betydning for kampen om reklamekronene på det nasjonale og regionale markedet. Her er dekningstallene til avisenes annonsesamkjøringer et viktig forhandlingskort, og etter flere nye samarbeid og lanseringer i Trøndelag har landets største lokalaviskonsern sneket seg forbi konkurrenten Aller Media i størrelse.

- Dette er en milepæl for Amedia. Vi har førsteplassen som papirsamkjøring, men nå tar vi andreplassen bak Schibsted både digitalt samt for totale samkjøringer som inkluderer både print og digitalt. Det gleder oss stort. Det gir oss ytterligere styrke i konkurransen om reklameinvesteringene, sier konserndirektør for salg og marked i Amedia, Victoria Schultz, til Kampanje.

Ved siste tilgjengelige måling var Aller Media på plassen etter Schibsted med 2,24 millioner totalt, med Amedia Marked på plassen bak med 2,19 millioner lesere. Men nå går Amedia Marked forbi Aller Media med sine 2,25 millioner i daglig dekning.

- Det er lite som skiller og under 100.000 lesere, betyr det noe?

- Det er forskjell på å være nummer to og nummer tre. Nå blir vi et reelt alternativ til den største aktøren, sier hun.

Amedia hadde i 2019 annonseinntekter på 1,2 milliarder kroner, hvorav nærmere en halv milliard er digitale annonser etter det Kampanje kjenner til.  

Les også: Annonseprisene stuper på reklamebørsene - slik treffer koronakrisen mediene
 

Her ser du de tre største avisalliansene på reklamemarkedet i Norge. Amedia klatrer forbi Aller Media - men Schibsrted troner på toppen

Plassering Samkjøring Dekningstall
1. Schibsted 3.062.000
2. Amedia  2.257.000
3. Aller Media 2.245.000

 

Aller Media: - Vi har sterke posisjoner

Schibsted troner i dag på toppen av listen med sine drøye tre millioner lesere i daglig dekning og landets største mediehus konkurrerer dermed på nivå med Facebook og Google, men Amedia er dermed Norges nest største mediesamkjøring totalt.

Hos konkurrenten i Aller Media er det imidlertid ingen stor skuffelse å spore selv om Amedia har sneket seg forbi på listen. Dagbladet- og magasin-eieren Aller har fortsatt en veldig sterk posisjon med sin nettavis Dagbladet og flere digitale magasinsider.

-  Vi i Aller styrker vår posisjon på mobil med Dagbladet og har sterke posisjoner i attraktive målgrupper med Se og Hør, Sol.no og KK.no. Vi har hele fire Aller-siter på Topp 20-listen i Norge, men jeg vil gratulerer Amedia med ett høyere samkjøringstall nå etter ett nytt oppkjøp, sier Aller Medias konserndirektør for salg og marked, Bente Klemetsdal, til Kampanje.

Les også: Aller Media vokser mest i digitalt reklamemarked - men Schibsted lover revansje

Kjemper og samarbeider:

Amedia-topp Victoria Schultz kjemper om reklamekronene med Schibsted, Polaris Media og Aller Media. Men samarbeider også med Aller Medias Bente Klemetsdal på en rekke områder med blant annet satsingen Diar.

Vokser i Trøndelag

Det er utviklingen i Midt-Norge som fører til endringen. Her har Amedia fulgt en svært aggressiv strategi med aksjekjøp, nye lokalavislanseringer både i Trondheim og Levanger og nye samarbeidspartnere i Steinkjer og Namdal gjennom Trønder-Avisa-konsernet. Totalt har ni aviser fra Trøndelag kommet inn i varmen til Amedia og deres samkjøring Amedia Marked.

- Vi er i løpet av høsten blitt vesentlig sterkere i Trøndelag, og med Trønder-Avisa og Namdalsavisa er ni aviser fra Trøndelag inne i samkjøringen vår og det betyr at vi avanserer som samkjøring, sier Schultz.

Trønderavisene vraket tidligere i år et samarbeid med Polaris Media og gikk over til Amedias innloggingstjeneste (AID) og dermed er blitt en del av aviskonsernets annonseløsning. Den lokale avisgruppa med sete i Steinkjer er fortsatt lokalt eid og har tidligere konsernsjef i Amedia, Are Stokstad, som nestleder i styret etter at Amedia kom seg inn på eiersiden i avisen i februar i år. Både Amedia og Polaris Media er dermed inne med mindre indirekte og direkte eierposter i Trønder-Avisa.

- Nå vår vi endelig en ordentlig dekning i Trøndelag. Vi har ikke vært inne i Trøndelag på samme måte før og med Nidaros har vi også yppet oss litt i konkurransen med Polaris Media i Trondheim, sier Schultz.

- Gir våre kunder en ekstra mulighet

De ni trønderske avisene som nå inkluderes inn i samkjøringen til Amedia Marked er: Nidaros, Arbeidets Rett, Trønderdebatt, Trønder-Avisa, Namdalsavisa, Steinkjer-Avisa, Inderøyningen, Snåsningen og NT24. Markedsdirektør Britt Anniken Holstad i TA-gruppen gleder seg over samarbeidet med Amedia.

- Det er morsomt å se hvor sterke Amedia nå er i det trønderske mediemarkedet igjen. Styrken i samkjøringene gir jo kundene våre en ekstra mulighet og en flott gevinst, sier Holstad. 

Hun mener allered at styrken til Amedia i Trøndelag gir resultater.

- Dette skaper gode og effektive produkter for markedsføring. Her er både troverdighet og høy dekning i en og samme pakke, sier Holstad.

- Det var grusomt tidligere i år

Til tross for veksten i daglig dekning har det vært tøft for de norske mediehusene hva gjelder reklameomsetning.  Direktereklame, dagspresse og gratisaviser, utendørs og kino falt over 30 prosent i løpet av kvartalet da koronapandemien eksploderte i våres.

- Det var grusomt i andre kvartal, bedring i tredje også ser vi veldig mye positivt i fjerde kvartal. Når det gjelder printen så har den fått et hugg, men vi får drahjelp av god trafikkutvikling og nå merker vi en sterk etterspørsel fra annonsørene som begynner å bli å klare til en tydelig julehandel med Black Week og Black Friday. Det er veldig hyggelig. Vi hadde tosifret digital vekst i oktober, sier Schultz før hun legger til.

- Vi ligger veldig godt an i november og desember og det er oppløftende i et så tungt år som vi har hatt. 

- Går dere mye ned i 2020?

- Det vil være et fall ettersom vi har en ganske stor print-eksponering. Men det ser vesentlig bedre enn hva vi trodde og bedre enn det vi la til grunn som best case i vår, sier Victoria Schultz.

Amedia går forbi Aller Media: - Forskjell på å være nummer to og nummer tre