Reklamekjøper og TV3-gründer om Nent-kuttene: - Overrasket over at de går så dramatisk til verks

Mediebyrå-topper om kuttene i Nent.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I mediebyrået In Sight sitter to partnere med god kjennskap til Nent-gruppen og TV3. Daglig leder Geir Kjærnes var i sin tid med å starte TV3 og MTG i Norge sammen med det svenske investeringsselskapet Kinnevik. I dag kjøper han sammen med partneren sin og tidligere salgsdirektør i TV3, Per Hæhre, tv-reklame på vegne av kunder gjennom sitt eget byrå.

- Vi er overrasket over at de går så dramatisk til verks. Det er litt som i den gamle Kinnevik-stilen. Når de først bestemmer seg, smeller de til, sier han.

Han er likevel ikke negativ til grepene som nå gjøres i selskapet som i Norge eier og drifter reklame-tv-kanaler som TV3, Viasat 4 og TV6. denne uken besluttet det børsnoterte selskapet at 45 mennesker blir overflødige, hvorav 39 ansatte slutter i tv-delen av selskapet og seks forsvinner fra P4.

- Vi ser et klart bilde der lineær-tv-delen til Nent, ikke er et satsingsområde. Fra nå av blir de å satse tungt på innholdsproduksjon sammen med strømme-tv-tjenester som Viaplay og Viafree. Det er det som blir hovedkanalene. Rent kommersielt kan man derfor stille seg spørsmålet om dette ikke er riktig likevel. Jeg vil tro at TV3 og søsterkanalene ikke har vært noen stor cash cow for Nent-gruppen. De er i beste fall en nummer tre-kanal i Norge og har hatt sine nisjer, men det er ikke nok til å holde lineær-kanalen i drift etter min mening, sier han.

Han leser endringene i Nent som et bilde på hvordan tv-markedet vil utvikle seg fremover.

- Det er fusjoner og en kamp om sportsrettigheter og det er en total dreining hvor dette bare er første steget.  Skal du ha tak i de største rettighetene må du han noen store venner, sier Kjærnes.

- Har du fortsatt tillit til produktet TV3?

- Vi må få noen perspektiver fra gruppen, men forholder oss fortsatt til de ulike kanalene og ser på hva de leverer av seere og prisnivåer. Hvor kanalene distribueres er ikke så viktig. Vi har derfor fortsatt tillit til systemet og kanskje blir de bedre til å legge større ressurser i programinnhold som er noe markedet trenger, sier Geir Kjærnes.

Les også: 

- Dette er trist:

Forhandlingsdirektør i Denstu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, liker ikke helt det han nå ser i Nent-gruppen. dette er trist - Det er litt tidlig å si noe om hvor bekymret vi er, men det er klart dette er trist og særlig for de som må slutte å jobbe der, sier han.

- Får en svakere tilstedeværelse i det norske markedet

Forhandlingssjefen i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, sier det som nå skjer «er synd».  Også Denstu forhandler frem og kjøper tv-reklame på vegne av kundene og representer noen av landets aller største tv-annonsører.

- Det er litt tidlig å si om hvor bekymret vi er, men det er klart dette er trist og særlig for de som må slutte å jobbe der. Også er det synd for norske annonsører. Dette vil endre på konkurransesituasjonen i det norske markedet, sier Eide-Fredriksen.

- Hvordan?

- De får en svakere tilstedeværelse i det norske markedet og færre flater der de møter norske annonsører, sier han.

Torsdag bekreftet TV3-eieren Nordic Entertainment Group Kampanjes opplysninger om at så mange som 45 personer ble overtallige i den kraftige nedbemanningen den svenske og danske ledelsen nå har besluttet i Norge.  Det resulterte også i at en rekke sjefer forsvinner ut døren samtidig som blant andre kommersiell direktør Bjørn Erik Broady Aasebø, programdirektør Andreas Bakka Hjertø og digitaldirektør Trygve Refvem.

- At mange i ledelsen går bekymrer meg ikke så mye, men at mye av planner-avdelingen flyttes til Sverige det bekymrer meg faktisk mer. Det er med dem vi samarbeider med og som sørger for at kampanjene kommer på lufta hver dag. De kjenner de norske forholdene og seervanene og det er klart at det er en fordel å bo i Norge når du skal forvalte Medie-Norge. Jeg ender nok derfor opp med en konklusjon om at jeg er bekymret.

Nedbemanningene i Nent-gruppen kommer på en tid der flere store annonseavtaler skal landes for neste år. Eide-Fredriksen sier han ikke er bekymret med tanke på «produktet TV3».

- De har vært smarte i å investere i sportsrettigheter med den tro at dette vil trekke Ola Nordmann til den gamle skjermen. Med disse seermagnetene vil de fortsatt være attraktive for annonsørene, sier Eide-Fredriksen.

Les også: 

- En relasjonsdrevet bransje,

- Hvis de fortsetter å produsere innhold, så vil ikke dette få veldig store konsekvenser, for tv-seerne er ikke opptatt av dette. 

Det sier TV-sjef Marianne Massaiu i Mediacom til Kampanje. Hun sier opp gjennom årene har fått en relasjon til flere av de som nå slutter i Nent. 

- Vi jobber til dels i en relasjonsdrevet bransje, og det kan gjøre dette litt vondt. Det er mange flinke folk vi er vant til å ha en dialog med. Både de som er direkte berørt, men også kollegaene som blir påvirket av endringene. Det dreier seg jo også om dem. Men, det er også en omstillingsdyktig bransje og man omstiller seg raskt, legger hun til.

Reklamekjøper og TV3-gründer om Nent-kuttene: - Overrasket over at de går så dramatisk til verks