«Love Island»-produsent taper penger – men neste år kliner ITV Studios til på TV 2

- Ugunstige markedsforhold, svarer den britiske tv-giganten for å forklare underskuddet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det skulle være gode tider for tv-produksjonsselskapene med den store appetitten på originalt innhold hos de norske og internasjonale tv- og strømmekanaler. Men i ITV Studios, selskapet som produserer blant annet «Aber Bergen», «Love Island», «Fødeavdelingen», «Blålys» og «Nattpatruljen», gikk det feil vei både på resultat og på omsetning i fjor.  

Omsetningen til tv-produksjonsselskapet falt med 6,2 millioner kroner til 89,2 millioner kroner i 2018.  Det var en nedgang på 6,5 prosent.  Dermed gikk selskapet, som er eid av den britiske tv-giganten med samme navn, på et underskudd på driften på 2,7 millioner kroner.

- ITV Studios ser på Norge som et marked med muligheter og med et fortsatt potensial. Selv om vi i fjor ble påvirket av ugunstige markedsforhold, lager vi mye godt innhold for de norske TV-seerne og som vi mener også har potensiale på det internasjonale markedet, sier en talsperson fra engelske ITV-konsernet som ikke ønsker å bli navngitt.

Det er styreleder i ITV Studios i Norge, Mike Beale, som Kampanje tok kontakt med i første omgang.

Vi går mot en verden der vi får stadig større aktører og da blir det stadig vanskeligere å stå alene. Lars Finnland, ny ITV Studios-sjef i Norge

Kjøper seg opp globalt

Fra og med neste år er det «Love Island» som er det store, og denne gangen er det ikke på TV3 programmet skal vises, men på TV 2. Programmet er en datingreality der unge, single kvinner og menn er ute etter å finne den store kjærligheten i idylliske omgivelser, og der seerne kan være med å påvirke deltakernes skjebne. Når programmet kommer på lufta på TV 2 er programlederen byttet ut og neste år er det VGTV-profil, Morten Hegseth sin tur til å prøve seg  på kjærlighetsøya.

- Sesong to av «Love Island» lanseres neste år på TV 2 og «Blå Lys» og «Ice Road Rescue» på Nat Geo er på lufta og ITV Studios Norge leverer også produksjonstjenester på andre formater. I tillegg har ITV Studio flere spennende konsepter fra Talpa, TwoFour Rights, Elk Entertainment samt nylig anskaffede Armoza Formats i porteføljen. Hva dette er, vil vi komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier talspersonen i ITV i Storbritannia.

I tillegg sitter ITV på rettighetene til å lage the «The Voice» på norsk tv etter at ITV Studios har kjøpt seg kraftig opp på det globale tv-markedet de siste årene. 

- Ligger drama i pipelinen

ITV Studios fant sin vei til det norske markedet med kjøpet av Mediacircus. Daværende sjef var Eldar Nakken. Han satt som leder av først Mediacircus og deretter ITV Studios, men sluttet imidlertid tidlig i 2019. Noen måneder senere fikk Lars Finland, tidligere sjef i Nordisk Film, jobben med å sikre ny vekst for ITV i Norge.

- Under ledelse av Lars Finnland ser vi nå frem til et 2020 der vi har økt investeringene i lokal kreativitet og utvikling, spesielt drama, der vi har noen fantastiske prosjekter på gang, sier talspersonen i ITV i Storbritannia. 

Finnland sier han er «veldig optimistisk» med tanke på neste år.

 Lars Finnland tok altså over som den norske ITV-sjefen i sommer, og han sier han er «optimistisk» med tanke på neste år.

 - Det første store som vi skal i gang med er «Love Island» også ligger det dramaserier i pipelinen. Her jobber vi med flere av de norske kanalene, sier Finnland.

Finnland, som kjenner godt til den norske tv-bransjen fra tiden som sjef i Nordisk Film & TV, sier ITV Studios i dag teller 17 faste årsverk og at planen er å bli flere i løpet av neste år. Han tror det vil være en fordel å være en del av et større system som ITV i årene som kommer.

 - I alle markeder møter man de samme utfordringene med fallende seertall i det lineære markedet. Da tror jeg det blir litt lettere når man har internasjonale formater og et stort multi-internasjonalt selskap i ryggen. Vi går mot en verden der vi får stadig større aktører og da blir det stadig vanskeligere å stå alene, sa Finnland da tok på seg jobben i sommer.  

På global basis omsetter ITV for snaue 19 milliarder kroner og selskapet produserer nærmere 9.000 timer med tv i løpet av ett år.

Les også: Tre år etter han laget The Voice i Nordisk Film, får Lars Finnland programmet i fanget som ny ITV-sjef

Love Island-produsenten sliter med lønnsomheten i Norge. Alle tall i MNOK. Underskudd i ITV Studios

ITV Studios 2018 2017 Endringer i %
Omsetning 89,23 95,42 - 6,5
Driftsresultat - 2,78 4,24 -
Resultat før skatt - 2,79 4,24 -

«Love Island»-produsent taper penger – men neste år kliner ITV Studios til på TV 2