Ny Canal Digital-topp kommer fra Lego - starter med å bytte ut byråer

- Jeg har erfaring med å ta over merkevarer som ikke nødvendigvis er på vei oppover.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tv-distributøren Canal Digital «mistet» nylig rundt 500.000 kunder til Telenor Norge og tv- og bredbåndsjefen Birgit Bjørnsen. Kabel-tv-divisjonen til Telenor kvitter seg nemlig med Canal Digital-merkevaren og forsvinner inn under Telenor-paraplyen. Der skal kabel-tv- og bredbåndsgjengen i telegiganten bygge opp den nye tv-merkevaren T-We, noe Kampanje tidligere har omtalt.

Men ute hos Canal Digital depper man ikke av den grunn. Canal Digital-merkevaren skal fortsatt bestå, og den som nå skal få Canal Digital til å skinne på den nordiske satellitt-tv-himmelen er den nye markedsdirektøren, Anna Pradzynska.

- Vi må fortelle en historie om Canal Digital som er større enn det som skjer bare på produktsiden og på den tekniske siden, sier Pradzynska.

Les også: Vraker Canal Digital-navnet på kabel-tv etter 30 år: - Trist og vemodig

Stod midt i Lego-krisen

Hun kommer fra jobben som global markedsdirektør i barnemøbelprodusenten Stokke, er opprinnelig fra Polen hvor hun jobbet med markedsføring i Unilever og Nestlé, før hun forsvant ut til Danmark og jobbet nesten 13 år i Lego.

- Jeg var med på hele transformasjonen av Lego-merkevaren. Vi stod i en krise, men bygget opp igjen merkevaren for selskapet. Vi skapte et helt nytt univers som bygget på historiefortelling. Det var en veldig spennende reise, sier hun.

Les også: Lego leker ikke: - Vi har bygget et medieselskap

Nå vil hun forsøke å gjøre en tilsvarende reise med Telenors satellitt-tv-virksomhet.

- Vi må finne ut hvorfor vi er til. Jeg spurte teamet mitt om hva forbrukerne ville savne hvis Canal Digital sluttet å eksistere i morgen. Det handler om å finne en uerstattelig posisjon i forbrukernes liv. Jeg så hvor kraftfullt dette var med Lego. Det var konsumentene og de ansatte som reddet Lego-merkevaren, sier Pradzynska.

Vil bli mer nordisk

Hun går inn som ny nordisk markedsdirektør i Canal Digital, etter at selskapet med rundt 800.000 kunder i Norden gjennomførte en større reorganisering av selskapet der satellitt-tv-selskapet ble nordisk under ledelse av Ragnar Kårhus.

Les også: Slår sammen Canal Digital til ett nordisk satellitt-tv-selskap

- Vi skal utnytte ressursene våre bedre og tenke mer holistisk, jobbe smartere og lære av hverandre, sier Pradzynska.

Det kan saktens trenges. Det er nok av utfordringer i tv-industrien. Ser en på abonnementsutviklingen over et tiårsperspektiv har opp mot 200.000 abonnenter forsvuinne. Går man langt nok tilbake i tid var Canal Digital på høyden over millionen.

- Tar du over en merkevare som rir inn i solnedgangen?

- Nei, det er ikke tilfellet. Vi spiller en viktig rolle for folk i dag, men vi har en jobb i å fortelle enda bedre hvilken relevans vi har, samt at vi selvsagt må holde et ​stort fokus på utvikling. Men det er interessant å se utviklingen og jeg føler jeg har erfaring med å ta over merkevarer som ikke nødvendigvis er på vei oppover. Jeg opplevde noe av det samme både i Lego og Stokke. 

Hun sier hun ikke bekymret for utviklingen i tv-markedet.

- En kan lett få inntrykk av at tv-seingen er på vei ned, men mengden innhold som konsumeres i dag er vesentlig høyere enn det noen gang har vært. Det gjelder også mengden innhold som produseres. Det som har endret er måten vi konsumerer på, sier den nye nordiske markedsdirektøren.

Bytter ut mediebyrået – «betydelig kunde» for Zenith

Pradzynska har allerede har tatt flere grep på markedssiden etter at hun startet opp i Canal Digital før sommeren både hva gjelder bytte av samarbeidspartnere på byråsiden og nyansettelser.  Noe av det første som skjer er at Canal Digital får et nytt, nordisk mediebyrå. Selskapet har de siste årene jobbet med Omnicom-byrået OMD i Norge og Wavemaker i Sverige. Nå legger i stedet Pradzynska et brutto mediebudsjett på flere hundre millioner kroner i Norge, Sverige, Danmark og Finland til Publicis. Samarbeidet med Try på reklame og det kreative fortsetter.

- Vi hadde fire forskjellige byråer på mediesiden i Norden og vi så at det ikke var en veldig optimal måte å jobbe på. Det var fire ulike tilnærminger, ikke så mye læringer på tvers og ofte kom mediebyråene for sent inn i prosessen når vi jobbet med det kreative, sier hun.

I konkurransen om oppdraget slo Publicis ut båd Omnicom og Group M som begge var invitert inn i konkurransen for å pitsje på et oppdrag som ville blitt betydelig større.

- Det var en kulturell match mellom Zenith og oss. Heller ikke Zenith er størst i Publicis og vi er heller ikke verdens største organisasjon og en del av Telenor som jo er mye større enn Canal Digital. Vi følte at kulturen i Zenith var veldig lik kulturen i Canal Digital.

- Nye markedsdirektør bytter ofte ut byråer. Er det som skjer her?

- Nei, det er ikke det som skjer. Det er en overgang til en mer nordisk måte å jobbe på og teamet i Canal Digital snakket allerede om et nordisk byrå før jeg startet. Det er ikke jeg som kommer inn og sparker ut byråer. OMD og Group M var også med i pitsjen, sier hun.

- Kommer det en ny stor kampanje fra den nye markedsdirektøren?

- Det vil komme noe ganske raskt. Det kan vi si, sier Pradzynska.

- Vi er veldig glade for at Canal Digital har valgt oss som sin nye nordiske byråpartner, og at dette arbeidet skal ledes ut fra Norge.

Dermed kan Publicis, som nylig gikk ut og fortalte om sin sammenslåing av alle de fem Publicis-byråene til et selskap, glede seg over mer å gjøre fra Telenor. Storesøsteren til Zenith, Starcom, håndterer allerede Telenor Mobil og Telenor Bedrift.  

- Vi er veldig glade for at Canal Digital har valgt oss som sin nye nordiske byråpartner, og at dette arbeidet skal ledes ut fra Norge. Markedet for underholdning er i en massiv endring, og vi ser frem til å ta fatt i utfordringene Canal Digital står overfor sammen med gjengen ute på Fornebu. For oss blir Canal Digital en betydelig kunde, og denne seieren i konkurranse med alle andre byråer i byen demonstrerer at utfordrerbyrået Zenith har blitt et byrå å regne med, sier den nye Zenith-sjefen Tim Nilo som også vil være ansvarlig for den nye kunden.

- Fortalte dere om planene Publicis hadde i pitsjen der dere skulle slå sammen alle Publicis-byråene i Norge?

- Dette er en Zenith-seier, selv om det gir oss god drahjelp å være en del av Publicis med alt hva det innebærer av skala og tilgang på kompetanse og teknologi. Dette er også en viktig del av vårt verdiforslag.  Men når det gjelder organiseringen av Power of One i Norge har ikke det vært en del av diskusjonene vi har hatt med Canal Digital i denne prosessen, som har handlet om mediebyråtjenester, sier Nilo.

 - På new biz-siden har du med dette fanget din største fisk så langt Zenith?

- Vi har hatt et bra momentum det siste året, men jeg har ikke lyst å sette verken nye eller eksisterende kunder opp mot hverandre. Zenith er et utfordrerbyrå hvor både små og store kunder skal føle seg godt ivaretatt, sier han.

Denne seieren i konkurranse med alle andre byråer i byen, demonstrerer at utfordrerbyrået Zenith har blitt et byrå å regne med Tim Nilo, Publicis og Zenith

Bygger opp mediehus

Tilbake på Fornebu sier Anna Pradzynska at det legges opp til smartere og bedre investeringer på kommunikasjon fremover i Canal Digital. Noe av pengene skal gå til en større satsing på å bygge opp en innholdsavdeling som skal ledes på nordisk nivå av Elisabeth Halmø, som også starter opp i disse dager. Hun kommer fra selskapet Content House som hun var med å starte opp. Hun tar jobben som nordisk redaktør i Canal Digital.

Dermed følger også Canal Digital etter alle merkevarene og selskapene som skal starte mediehus.

- Vi bygger et sterkt in-house innholdsteam som skal formidle gode historier på tvers av fire marked med ulik markedsposisjon. Vi vil jobbe tett med våre eksterne partnere Zenith og Try, og sikre en helhetlig kommunikasjon i alle kanaler på nordisk nivå, sier Halmø.

Resten av nordiske ledergruppen i Canal Digital på markeds- og kommunikasjonssiden vil bestå av norsk markedsdirektør Caroline Størmer-Nilsen, nordisk PR-direktør Tormod Sandstø, partneransvarlig David Stone og markedsdirektører for øvrige land i Skandinavia Maria Sörnell, Nihal Celik og Miia Barlow.

- Det er en veldig annerledes industri, men en industri som står oppe i en stor transformasjon. Ikke bare som merkevare, men tenk på konsumentene og hva underholdning betyr og hvordan du kan få tilgang til innholdet. Bransjen går gjennom en disrupsjon som også åpner for store muligheter. Jeg følte at dette kom til å bli en veldig spennende reise, sier Pradzynska.

- Telia er på en reise som skal endre merkevaren deres til et love brand. Men som en tv-distributør, må du være elsket?

- Folk elsker i hvert fall innholdet de konsumerer. Noen kaller oss kun en aggregator, men jeg ser på oss som leverandør av verdier. Ser du på andre brands som jeg sammenligner oss med, det være seg Youtube eller Google, som egentlig bare en søkemotor, men kan du forestille deg et liv uten iTunes, Youtube eller Google? Det er verdien på det du tilbyr som er det viktig og i vårt tilfelle er det tilgang på underholdningen og programmene du elsker og som betyr noe for deg, spør hun.

- Men blir du elsket som leverandør av innholdet?

- Jeg vet ikke om du blir elsket, men du blir i hvert fall en verdifull partner og det må vi forsøke å bli enda mer – en partner i livet ditt som du synes er verdifull, sier Anna Pradzynska.

Ny Canal Digital-topp kommer fra Lego - starter med å bytte ut byråer