Her er Norges mest lønnsomme reklamebyrå

Nå er det klart for utbyttefest for gründerne – som også får ny eier.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Hvert år lager Kampanje en oversikt over byråinntektene til de fleste norske reklamebyråer. I årets oversikt, som utkom i august, var det Try Reklamebyrå som tronet på topp med størst byråinntekt foran Schjærven, Foll, Los & Co og SMFB – de samme fem som var på topp året i forveien ògså. Av de 31 byråene Kampanje innhentet tall fra, var trenden tydelig; lønnsomheten gikk ned, samtidig som omsetningen gikk opp. 

Les mer: Ernö vokser mest og Morgenstern er årets rakett

Men for ett byrå har virkeligheten vært en helt annen. Der byråene i Kampanjes undersøkelse opplevde en samlet nedgang i resultat i 2017, hadde design- og kommunikasjonsbyrået, Face2face, sitt beste resultat noensinne – nesten tre ganger så stort som sitt 2016-resultat.

Hele 89,9 millioner kroner endte byrået opp med på bunnlinjen, over halvparten av det samlede resultatet til byråene i Kampanjes undersøkelse, som i 2017 var på 158,9 millioner kroner. Byråinntekten til Face2face endte på småpene 183 millioner kroner. Med det ville de på Kampanjes byråinntekt-rangering av reklamebyråer, sneket seg inn på en tredjeplass – kun slått av Try og Schjærven. En gjennomgang av de siste fem årene viser i tillegg at Face2face har hatt en omsetning på 631,5 millioner kroner og et resultat før skatt på nesten 200 millioner. Det vil si at nesten hver tredje krone selskapet drar inn, havner på bunnlinjen.

- Vi deler risiko med kunden

I 2017 hadde byrået en omsetning på rundt 197 millioner kroner og et driftsresultat på 73 millioner kroner, i tillegg til finansinntekter på 17 millioner, som i alt gjorde at de endte opp med et resultat før skatt på 89,9 mill. Det vil si at de hadde en margin på rundt 45 prosent.  

Den lønnsomheten er det ingen andre norske reklamebyråer som kan matche. Eksempelvis hadde reklamekjempen Try en omsetning på 550,6 millioner kroner og et resultat før skatt på 57,7 millioner kroner i 2017. Det tilsvarer en margin på rundt 10, 5 prosent av bruttoomsetningen.

- Det er gøy at resultatene er gode, men vi er mest stolte av at vi, fra Norge, vinner oppdrag for noen av Nordens og verdens sterkeste merkevarer, og at vi har ansatte som leverer i internasjonal toppklasse, sier David Marinius Karlsen til Kampanje. 

Han er daglig leder i Face2face og medeier gjennom selskapet Harbitz Invest AS. Han forteller at mye av resultatet i Norge stammer fra kampanjer utført av internasjonale datterselskaper, i tillegg til valutaeffekter og lisensinntekter.

- Vi har inntekter fra mange deler av en leveranse. Ofte deler vi risiko med kunden, da blir det resultater når kampanjene lykkes, fortsetter Karlsen.

Det er gøy at resultatene er gode, men vi er mest stolte av at vi, fra Norge, vinner oppdrag for noen av Nordens og verdens sterkeste merkevarer. David Marinius Karlsen

- Har hatt røde tall i Norge

På spørsmål om hvordan Face2face klarer å levere marginer på nesten 50 prosent i et særlig konkurranseutsatt marked, peker han igjen på at Face2face har inntekter fra flere hold, og at tallene deres derfor ikke er helt sammenlignbare med andre norske reklamebyråer. 

- Face2face Creatives International i Norge er morselskapet i konsernet, og i dette resultatet inngår internasjonale byråinntekter, tjenester levert til datterselskaper og utbytte mottatt fra datterselskaper, sier han. 

- Vi har også hatt røde tall på byrådriften i Norge og andre land enkelte år, men etter at vi ble internasjonale har vi opplevd gode resultater, sier Karlsen. 

Blant deres viktigste kunder nevner han Miles & More, Fortum-konsernet, American Express, Porsche og Telenor. Han understreker at for Face2face har det vært viktig å prioritere kunder og segmenter med et internasjonalt potensiale. 

- Vi har utviklet oss over lang tid, og jobber hver dag med å utfordre etablerte sannheter, og bli mer effektive på vegne av kundene våre. Siden 1999 har vi stadig tatt nye steg, og blitt en internasjonal aktør, forteller Karlsen. 

Slår reklamekonkurrenter:

Fra venstre: Jon Håtun (kreativ leder), Karin Wilhelmina Eurenius (prosjektleder), David Marinius Karlsen (adm. dir.), Kari-Ann Johnsen (senior prosjektleder), Anne Staaby (Digital Production Manager), Tommy Løland (AD) og Jørgen Aanonsen (strategidirektør). Foto: Eivor Eriksen

Satser mer internasjonalt

20 år har snart gått siden tidligere dokumentarfilmskaper og Natt&Dag-journalist, Per Gunnar Meland, grunnla Face2face i november 1999. Det som begynte med strategisk kommunikasjon mellom selskaper og sluttbruker, ansikt til ansikt, også kalt feltmarkedsføring, har i dag utviklet seg til å inkludere alt fra grafisk design, gatekunst og print, til digitale kampanjer, software og levende bilder. Nå ser de på seg selv som en hybrid av et design- og live-byrå og et teknologiselskap.

I dag teller selskapet rundt 80 ansatte i Norge, og sysselsetter rundt 300 årsverk totalt. 

Selskapet har etablert seg internasjonalt med kontorer i Oslo, Stockholm, Helsinki, Zurich og Brussel, og i 2016 hadde byrået passert 35 millioner kroner i omsetning utenfor Norden. 

- Face2face øker omsetningen i både Norge og Sverige, men den store overraskelsen er den gode mottakelsen kundene har gitt oss i Europa, fortalte eier og styreleder, Per Gunnar Meland, til Kampanje i 2016.

De hadde da drøye 30 ansatte ved kontorene i Zurich og Brussel. Nå anslår Karlsen at de har rundt 45 ansatte, og at de vil nå en omsetning utenfor Norden på rundt 50 millioner kroner i 2018. 

Men ifølge Face2faces årsregnskap, er det fortsatt de nordiske avdelingene som bærer mest frukter. 

- Vi etablerte oss i flere nye markeder mer eller mindre samtidig. Det var krevende, vi gjorde mange feil og vi har lært mye underveis, sier Karlsen.

Verdsettes til 650 millioner

For eierne av Face2face ble 2017 et godt år. Foruten at byrået både innkasserte sitt beste resultat og omsetning siden oppstartsåret, tok de tre aksjonærene, Meland, Karlsen og Ruben Elvegård Riise, ut et utbytte på rundt 58 millioner kroner. 

Riise, som tidligere har vært både byråleder og daglig leder i Face2face, eier 9 prosent gjennom selskapet Riise&Co AS. Han er til daglig leder av kommunikasjonsselskapet, Blue Jeans Diplomacy, som også er et datterselskap av Face2face.

Nå får i tillegg Face2face med seg en ny medeier og partner i Explore Equtiy, et temmelig ferskt investeringsfond, som ble startet i 2015 av Henrik Lisæth. Han var tidligere partner og nest største eier i FNS Capital, et av Norges største oppkjøpsfond.

- Vi har ønsket oss en aktør som kunne bidra med kompetanse innen internasjonalisering, lederutvikling, analyse og kapitalisering, og som kunne akseptere at dagens eiere fortsatte som hovedeiere. Vi fant det vi lette etter i Explore Equity, forteller Karlsen.

Lisæth kjøper 40 prosent av aksjene, men de tre opprinnelige eierne Meland, Karlsen og Riise vil fortsatt sitte som majoritetseiere i selskapet med henholdsvis 45,68 prosent, 8,26 prosent og 6,05 prosent gjennom sine respektive selskaper Anniehall, Harbitz Invest og Riise&Co. Lisæth tar også over som styreleder for Meland.  

Før oppkjøpet satt Meland med 77,23 prosent av aksjene, Karlsen med 13,77 prosent og som nevnt tidligere, satt Riise med 9 prosent. 

Av det Kampanje kan erfare, ble byrået priset til drøye 650 millioner kroner under transaksjonen. I tillegg til utbytte, drypper det altså mer på de tre eierne, som alle selger ned sine aksjeandeler i byrået. For sin eierpost på 40 prosent skal Lisæth ha lagt ut rundt 260 millioner kroner. 

Det har ikke lyktes Kampanje å komme i kontakt med grunnlegger og hovedaksjonær, Per Gunnar Meland, etter gjentatte forsøk over lengre tid. David Marinius Karlsen sier at det skyldes at han er i USA.

Her er Norges mest lønnsomme reklamebyrå