Slik skal Strømme tjene penger på norsk fotball

Fortsatt gjenstår tøffe forhandlinger før TVNorge-sjefen er i mål.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

1. april er det alvor for Discovery Networks og toppsjef Harald Strømme. Da går startskuddet for milliardsatsingen på norsk toppfotball under det nye navnet Eliteserien på deres kanaler. Alle som har befattet seg med norsk fotball før Discovery har brent seg. TV 2 har brent seg. Schibsted har brent seg. Dagbladet har brent seg. Og ikke minst Bonnier og C More har brent seg kraftig på satsingen.

Neste år gjenoppstår fotballen i ny drakt hos nye eiere og med et bredere nedslagsfelt enn tidligere. Da Discovery-sjef Harald Strømme presenterte våren på TVNorge og Max tidligere denne uken, tok Eliteserien naturlig nok en hovedrolle, men bak kulissene fortsetter arbeidet med å bli klare for avspark.

- Alt er ikke klart, men vi er i rute. Det er riktig at Eliteserien er vår klart største nysatsing i 2017. Vi gleder oss. Det er krevende, men vi har mange gode ideer og flinke folk på laget, og fortsetter å rekruttere. Vi kommer til å være klar 1. april, sier Strømme til Kampanje.

Satsingen ble presentert med en storslått promofilm som vekker assosiasjonene til «Game of Thrones» og det beste som sendes av amerikanske prestisjedramaer. Heller ikke det er tilfeldig.

- Tv-serier er mer populære enn noensinne og Eliteserien blir den beste tv-serien neste år. Vi skal få norsk toppfotball ut fra betalingsmurer og treffe et bredt publikum. En del av det handler om å fortelle historiene bedre.

Vanskelig fri-tv-begrep
TV 2 sendte to av ukens kamper på såkalt fri-tv. Discovery har lovet å doble antall fri-tv-kamper, og det skal inkludere de mest attraktive oppgjørene.

- Fire av kampene skal gå fri-tv?

- Det er ikke fullt så enkelt. Fri-tv-begrepet er litt sånn... Hva er det i Norge?

- Ja, hva betyr det?

- I en vanlig uke kommer vi til å ha én kamp i uka på Max og resten på Eurosport.

- Og Eurosport ligger ikke i grunnpakken til alle?

- Nei, men målet er 70 prosent penetrasjon. I dag når Tippeligaen ut til cirka åtte prosent. Det er en betydelig økt spredning. Tv-distributørene vil pakke dette ulikt og prise dette ulikt. Men det kommer til å ligge i de bredest distribuerte pakkene.

Les mer om kampoppsettet her: Slik blir fotballen på TVNorge-kanalene

Disse forhandlingene er aldri enkle, det ligger i sakens natur, men det har vært en gjensidig entusiasme rundt dette grepet.

Tøffe forhandlinger
Løftet om å gi fotball til folket er ikke minst avhengig av at Discovery får til et samarbeid med alle tv-distributører. Amerikanskeide Discovery la 2,4 milliarder kroner på bordet for rettighetene for seks sesonger, det dyreste rettighetskjøpet noensinne i Norge. Regningen skal fordeles mellom Discovery, distributørene og i neste rekke distributørenes kunder og norske tv-seere. Forhandlingene med Telenor-eide Canal Digital ble så tøffe tidligere i år at de førte til svarte tv-skjermer hos hundretusener av tv-seere. Fortsatt gjenstår det forhandlinger med store distributører.

- Vi holder fremdeles på med enkelte forhandlinger. Men har vært stor entusiasme rundt denne strategien hos distributørene også.

- Get er blant aktørene dere forhandler med nå?

- Jeg skal ikke gå inn på detaljer om enkeltdistributører, men vi er veldig optimistiske med tanke på å ha på plass hele markedet innen vi går på lufta.

- Er det vanskelige forhandlinger?

- Disse forhandlingene er aldri enkle, det ligger i sakens natur, men det har vært en gjensidig entusiasme rundt dette grepet.

- Må norske tv-seere vente seg en prisvekst som følge av dette grepet?

- Det må du snakke med de enkelte distributørene om, hvordan de vil pakketere og prise dette. Men det er å snu spørsmålet på hodet, for norsk fotball blir vesentlig billigere. I dag koster norsk fotball et sted rundt 400 kroner i måneden. Det blir mye billigere nå.

- Hvor mye vil det koste å abonnere på Eliteserien på nett?

- Det er ikke 100 prosent bestemt, men igjen, det blir mye rimeligere enn i dag.

Kostbare kamper

Her ser du prisutviklingen for de norske Tippeliga-rettighetene siden 2002. Prisen er per år og alle tall i MNOK.

- Skal tjene penger
Helt siden norsk fotball ble et betal-tv-produkt, med rettighetspriser som har vokst fra 300 millioner kroner i året til 400 millioner, har rettighetshaverne slitt med å få lønnsomhet i satsingene. For tidligere rettighetshavere har det nærmest gått i sport i å dømme nye rettighetshavere nord og ned. TV 2s nyhet- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther føyer seg inn i denne tradisjonen når han uttrykker tvil overfor Kampanje om Discovery vil klare å tjene penger på investeringen de har gjort på 2,4 milliarder kroner.

- Det er svært dyrt. Det blir tøft å skape lønnsomhet i det og det samme gjelder OL, sier Årsæther.

Les mer: TV 2 om fotballtapet: - Vi er ikke bitre

- Kommer dere til å tjene penger på Eliteserien, Strømme?

- Jeg er ikke i tvil. Som du skjønner velger vi en helt annen strategi ved å gjøre Eliteserien tilgjengelig til en mye lavere pris i samarbeid med distributørene, slik at den økonomiske risikoen blir mindre for alle. Vi har kjøpt rettigheten for seks år med en prisvekst på seks prosent, altså flat vekst, mens TV 2 økte prisen med 130 prosent. Skal man spørre hvem som sliter med lønnsomheten, tror jeg svaret er åpenbart.

Setter nye vekstmål
Discovery Networks har de siste årene gjort store byks i tv-markedet med sin satsing på underholdning og humor, men i de siste sesongene har veksten flatet ut. Disocvery-kanalene hadde en andel på 19,3 prosent blant alle seere over 12 år fra midten av august til slutten av oktober i år. Det er på desimalen like mye som i samme periode i fjor. I aldersgruppen 15-50, som tv-konsernet er opptatt av, ligger andelen på 25,2 prosent, opp 0,2 prosentpoeng.

- Vi er vekstvinner i det norske markedet, argumenterer Strømme.

- Men dere vokser ikke mye?

- Nei, det er relativt stabilt, men tross alt er vi veldig fornøyde med det. Vi har nådd et nivå – og dette har jeg sagt i flere år – der det å ta nye klyv på seerandeler koster mer enn det smaker.

- Men nå har dere investert mye i sport. Forventer dere en vekst i seerandeler som følge av det?

- Ja, det gjør vi. Vi skal vokse i 2017 og vi skal vokse på digitalsiden. Men det vi gjør nå på sport skal vi ikke alene finansiere i økte reklameinntekter. Brukerinntekter blir en vesentlig del av økonomien fremover.

Han viser til at konsernet har ligget på rundt 37-38 prosent i kommersielle andeler, altså når man ser på reklame-tv-markedet uten NRK.

- Vi har snust på 40 prosent i flere runder. Jeg tror det koster mer enn det smaker å vokse kraftig, men vi liker bedre å legge på oss enn å slanke oss.

- Så dere vil gjerne over 40?

- Jeg vil ikke sette tall på det. Det handler om hva vi kan få til med hvilke investeringer. Vi har konkurrenter som åpenbart er mindre opptatt av lønnsomhet enn oss, sier Strømme tørt.

Slik skal Strømme tjene penger på norsk fotball