VG-sjefen skammer seg ikke over redaktørmåling: - Har en annen type jobb enn Danby Choi

Subjekt-sjefen mener sjefredaktørene i Schibsted-avisene burde skamme seg over at han er like kjent som både Gard Steiro og Trine Eilertsen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Mandag denne uken kunne Kampanje presentere en fersk undersøkelse i samarbeid med YouGov. Den tok for seg kjennskapen til norske sjefredaktører, og der kom det frem at flere av redaktørene i de største mediehusene var langt unna toppen. At redaktører som VGs Gard Steiro og Aftenpostens Trine Eilertsen scorer like godt eller dårligere enn Subjekt-redaktør Danby Choi, fikk sistnevnte til å fyre på alle sylindrene. 

- Jeg er like kjent som sjefredaktøren i Norges desidert største avis, VG-redaktør Gard Steiro. Og så er jeg mer kjent enn sjefredaktøren i Norges nest-største avis, Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen. Dette bør de skamme seg over, skrev Danby Choi i en kommentar hos Kampanje.

Choi hevder redaktørene blir stadig mer usynlige i det offentlige ordskiftet.

- Det vet jeg ikke om han har rett i, men jeg tror at redaktørene i de aller største mediehusene som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagbladet har andre oppgaver og roller enn redaktører i mindre aviser, og kanskje spesielt om man leder en kulturavis som Subjekt, sier VG-sjef Gard Steiro til Kampanje.

Les også: Her er Norges mest kjente sjefredaktører: - Ikke så opptatt av om folk liker meg eller ikke

Vi spurte folk på gata om hvilke redaktører de kjenner til:

Det er ikke et mål i seg selv for meg å øke synligheten, jeg kommer ikke til å delta i «Spillet» eller «Farmen» for å øke kjennskapen. Gard Steiro, sjefredaktør i VG

- Unaturlig å mene noe om alt mulig

Gard Steiro mener hans viktigste oppgave er å tilrettelegge for at «andre i VG kan gjøre sin jobb på en best mulig måte.» 

- Og i VG har vi en stor kommentaravdeling med en politisk redaktør som deltar i det offentlige ordskiftet og tar stilling i saker. For en sjefredaktør er det en prioritering hvor mye man skal delta i samfunnsdebatten og hvor mye man skal legge til rette for at andre skal kunne gjøre det, sier VGs sjefredaktør.

Selv om Steiro sjelden skriver egne kommentarer i egen avis, er han uansett ikke den minst synlige sjefredaktøren. Rett som det er dukker ofte Steiro ofte opp både i morgensendinger på TV 2 Nyhetskanalen eller i debatter om journalistikk og store nyhetshendelser i NRKs debattsendinger.

- Men for min del handler ikke redaktørrollen om at jeg skal engasjere meg i alle mulige debatter. Jeg deltar i de som dreier seg om VGs journalistikk og om mediepolitikk og medieutvikling. Jeg synes det er unaturlig for meg å mene noe om alt mulig, det tror jeg de fleste andre redaktører også tenker, sier Steiro.

Blir ikke med på reality-sirkus

I Kampanjes kjennskapsundersøkelse ender Gard Steiro på en delt fjerdeplass med Danby Choi. De er dermed foran navn som Trine Eilertsen, TV 2-sjef Olav Sandnes og kringkastingssjefen Vibeke Fürst Haugen. Foruten Choi, er fellesnevneren at de alle også opptrer som administrerende direktører. 

- Gjør rollen som både administrerende direktør og redaktør det vanskeligere å ta tydelige standpunkt i offentligheten?
 
- Nei, jeg opplever det ikke slik. For meg er det ikke en begrensning, og jeg har heller ikke møtt andre som føler de må legge bånd på seg fordi de er administrerende direktører, svarer Steiro.
 
- Bør det være et mål for deg å øke synligheten?
 
- Nei, når du er sjefredaktør i et stort mediehus i VG vil du få oppmerksomhet. Det er ikke et mål i seg selv for meg å øke synligheten, jeg kommer ikke til å delta i «Spillet» eller «Farmen» for å øke kjennskapen. Samtidig er det ikke en ulempe at folk vet hvem som er redaktør i de store mediehusene, svarer Steiro.
 
- Så realitydeltakelse står ikke høyt på agendaen?
 
- Det står helt nederst, og aller nederst står «Skal vi danse», men jeg vil heller ikke takke ja til «Farmen.»
 
Mener redaktørene «holder kjeft»:

- Å være kjent redaktør er ikke et problem. Å være en likegyldig redaktør er problemet, skriver Subjekt-redaktør Danby Choi i Kampanjes spalter.

Mener Choi bommer med woke-kritikk

I sin kommentar retter Choi også kritikk mot Gard Steiro for å være likegyldig til «woke»-debatten, og peker på et svar VG-sjefen gav i podkasten «Tut og mediekjør», som ledes av Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, i oktober i fjor.

- Det kan du faktisk ikke være som redaktør i en avis, og i hvert fall ikke hvis du redigerer en avis som nettopp har satt temaet på dagsorden med redaksjonelle oppslag, skriver Choi på Kampanje. D

Der mener Steiro at Subjekt-redaktøren bommer. 

- Det er ikke riktig. Jeg kan forsikre om at jeg ikke er likegyldig til kansellering og woke-problematikken, sier redaktøren og fortsetter:

- Jeg sa at jeg var likegyldig til at NRK endret navn på radioprogrammet «Jungeltelegrafen.» Og det står jeg for. Det var en fillesak jeg ikke klarte å hisse meg opp over. Det bør ikke være en forventning at redaktører skal ha sterke meninger om absolutt alle temaer, sier Steiro.

Her er de ti mest kjente sjefredaktørene i Norge.Finansavisen-redaktøren topper redaktørkåring

Navn Medium Score
1. Trygve Hegnar Finansavisen og Kapital 51%
2. Gunnar Stavrum Nettavisen 35%
3. Ingeborg Heldal  KK 24%
4. Gard Steiro VG 22%
5. Danby Choi Subjekt 22%
6.Trine Eilertsen Aftenposten 21%
7. Vibeke Fürst Haugen NRK 16%
8. Olav T. Sandnes TV 2 9%
9. Mari Skurdal Klassekampen 6%
10. Hans Rustad Document 6%
Jeg tror at det i et stort mediehus er viktig at man har en riktig rollefordeling, og jeg synes det er unaturlig for meg å mene noe om alt mulig. Gard Steiro, sjefredaktør

VG-sjefen skammer seg ikke over redaktørmåling: - Har en annen type jobb enn Danby Choi