Nye medieyndlinger utfordrer AUF-toppen: - Vil snart bli den mest omtalte

Før skolevalget var det AUF-leder Astrid Hoem som var soleklart mest omtalt. Etter skolevalget er det ungdomspolitikerne på høyresiden som er i toppen.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Frem til skolevalget i fjor lå ungdomspolitikerne Ola Svenneby (Unge Høyre) og Simen Velle (FpU) langt bak lederen for AUF, Astrid Hoem, i antall medieoppslag. Men med sterke utsagn som at «Gretha Thunberg-generasjonen» er død og en «tinderfiksert» sexkultur, har de to ungdomspolitikerne fra høyresiden fått godt betalt i hyppig medieomtale, viser ferske tall fra Retriever.

Astrid Hoem i AUF er fortsatt den som er hyppigst omtalt om en ser hele perioden fra januar i fjor og frem til idag, men utfordres nå kraftig av de to ungdomslederne på høyresiden om ser på utviklingen etter skolevalget. 

- Jeg tror høyresiden har klart å omtale noen saker som engasjerer mange, men som tidligere ikke har blitt viet så mye oppmerksomhet., sier Ola Svenneby til Kampanje. 

Han peker på saker som ytringsfrihet, personlig ansvar og privatøkonomi der høyresiden har fått gehør blant de yngste.

- I tillegg tror jeg det hjelper at mediene så at ungdom også er høyreorientert etter skolevalget. Det har vært et vannskille for meg.  Nå virker flere å være klar over at Unge Høyre kan være representative for en generasjon.  Det var jo dette som Thunberg-kommentaren handlet om, sier Svenneby. 

Han satt fyr på riksmediene med sin Gretha Thunberg-kommentar etter det sterke valgresultatet etter skolevaglet i september i fjor. Før skolevalget så det derimot annerledes ut ettersom AUF-lederen var fullstendig dominerende på listen med hele 800 oppslag.

Les også: Vant skolevalget - nå får han gjennomgå for Thunberg-utsagn

Kampanje har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra Astrid Hoem og AUF uten og lykkes. 

Her kan du se antallet medieoppslag til dagens ungdomspartiledere i perioden 01.01.2023 - 11.03.2024. Kilde: RetrieverAUF-lederen mest omtalt i norske medier

Leder Parti Totalt
Astrid Hoem AUF 1251
Ola Svenneby Unge Høyre 1008
Simen Velle FpU 753
Ane Breivik Unge Venstre 666
Hadle Rasmus Bjuland KrfU 280
Synnøve Kronen Snyen SU 158
Liv Müller RU 158
Tobias Stokkeland Grønn Ungdom 122
Totalt   4396

Tabellen over viser antall medieoppslag om de ulike ungdomspartilederne i periodene før skolevalget (01.01.23-03.09.23), og etter (04.09.23-11.03.24). Kilde: Medieovervåkning- og analysebyrået Retriever.

- Oppmerksomhet er en del av det

Ser en antall medieoppslag etter skolevalget isolert, har det imidlertid snudd. Da går både Ola Svenneby og Simen Velle forbi Astrid Hoem og vipper AUF-lederen ned fra toppen. De utgjør henholdsvis første- og andreplass på pallen med henholdsvis 591 oppslag og 579 oppslag, mens Hoem har 411 oppslag. 

- Er det viktig for deg å være den mest omtalte ungdomspolitikere og mer omtalt enn AUF-lederen? 

- Det er ikke et selvstendig poeng. Jeg er først og fremst opptatt av at Unge Høyre skal fremstå som relevante i den politiske diskusjonen. Medieoppmerksomhet er en del av det, sier Svenneby. 

Selv om Svenneby topper listen etter skolevaget, varsler Retriever fortsatt ytterligere endringer på toppen av listen. .

- Vi kan forvente at Velle snart vil ta igjen Svenneby som den mest omtalte ungdomspolitikeren etter skolevalget, sier norgessjef i Retriever, Guro Lindebjerg til Kampanje.

Ifølge Retriever har det blitt publisert nesten 400 oppslag om Velle bare de siste ukene av februar og frem til i dag.

- Jeg synes det er hyggelig å være blant de mest omtalte ungdomspartilederne, og det er helt fint å ligge rett bak Svenneby. Han er en hyggelig fyr, sier Simen Velle til Kampanje.

Les også:  Slår alarm hos de rødgrønne etter valgskred: - Han er den politiske TikTok-kongen

Her kan du se antallet medieoppslag til dagens ungdomspartiledere før og etter skolevalget. Kilde Retriever.Skifte i toppen etter skolevalget

Leder Parti Før skolevalget Etter skolevalget
Ola Svenneby Unge Høyre 417 591
Simen Velle FpU 174 579
Astrid Hoem AUF 840 411
Ane Breivik Unge Venstre 437 229
Hadle Rasmus Bjuland KrfU 148 132
Tobias Stokkeland Grønn Ungdom 63 59
Synnøve Kronen Snyen SU 99 59
Liv Müller RU 123 35
Totalt   2301 2905

 

- Kommer godt med i voksenvalget

Simen Velle fikk mye oppmerksomhet etter at TV 2 publiserte TikTok-videoen der han snakker om at dagens sex-kultur har blitt «tinderifisert», og forklarte uttalelsen om at «Det betyr at noen veldig få menn egentlig har tilgang på alle jentene, og de fleste av oss gutta egentlig ikke får oss noe som helst», med at likestillingspolitikken har handlet om å løfte frem kvinner, og at det har gått på bekostning av menn. Velle erkjenner at saken førte med seg mye støy.

- Det var mange som misforsto hva jeg egentlig mente, noen med rette og andre med vilje. Det ble veldig mye støy, men jeg angrer ikke på uttalelsene fordi jeg mener at det er en viktig sak og at det var viktig å løfte frem en frustrasjon mange unge menn kjenner på. 

TikTok-videoen nærmer seg en halv million visninger og 20.000 likerklikk.

- Er all PR god PR?

- Nei, det vil jeg ikke si. De siste ukene har jeg blitt kalt mye og sammenlignet med folk jeg ikke setter pris på. Det er helt greit å få reaksjoner på utspill, men da mener jeg at det bør være innenfor en saklig debatt.

FpU-lederen skal fortsette offensivt frem mot stortingsvalget neste år, og er klar for å innta en viktig rolle i valgkampen.

- Jeg håper og tror at mange unge nordmenn har fått øynene opp for vår kamp om en friere fremtid. De resultatene vi har fått de siste skolevalgene understreker at ungdommen er enige med oss. Og det kommer også godt med i «voksenvalg», sier Velle.

Les mer: Solvang mener FpU-leder trakk seg på direkten: - Hadde egentlig ikke en debatt

De borgerlige ungdomspartilederne genererer mer enn tre ganger så mye medieomtale som venstresiden. Malene Augestad, medieanalytiker i Retriever
- Ingen rivalisering:

Unge Høyer-lederen Ola Svenneby sier det ikke er noen rivalisering mellom ham selv og FpU-leder Simen Velle som begge vokser markant i antall medieoppslag etter skolevalget. - Jeg tror Simen og jeg kan gjøre det godt samtidig, sier han. Foto: NTB.

Borgerlig side knuser venstresiden på omtale

Det som også er et faktum er at Ola Svenneby og Simen Velle sørger for en soleklar seier til høyresiden om en legger medieomtalen til grunn.

- De borgerlige ungdomspartilederne genererer mer enn tre ganger så mye medieomtale som venstresiden, og engasjerer nesten fire ganger så mye i sosiale medier, sier senior medieanalytiker Malene Augestad til Kampanje.

Blant mediene som omtaler ungdomspartilederne mest topper Nettavisen listen etterfulgt av VG.

- VG har vært den mest omtalende avisen når det gjelder Svenneby og Velle i perioden etter skolevalget. Nettavisen skriver mest om Astrid Hoem og Ane Breivik, mens Vårt Land dekker Krfu-leder Hadle Rasmus Bjuland mest. Vestresidas dagsavis Klassekampen skriver mest om RU-leder Liv Müller, opplyser Augestad.

Nye medieyndlinger utfordrer AUF-toppen: - Vil snart bli den mest omtalte