Da resultatet etter skolevalget forelå tirsdag kveld, var det et solid borgerlig flertall, med Høyre og Frp som klare valgvinnere blant landets skoleelever. I seiersrus erklærte Unge Høyre-leder Ola Svenneby at «generasjon Greta Thunberg» nå var død direkte på NRK Dagsrevyen.

Det har vekket reaksjoner. Flere trekker frem intervjuet i negative ordelag på X/Twitter.

«Herregud. At antiklima har blitt en mobiliseringssak for høyresiden midt i klimakrisen er ganske vilt» twitret tidligere SV-leder Audun Lysbakken.

Redaktør Harald S. Klungtveit i Filter Nyheter kommenterte at «Hvis dette er nivået som ligger bak Unge Høyres suksess i lissomvalget så tror jeg ikke det kan omsettes i så veldig mange voksenstemmer.

Til Nettavisen sier Svenneby at venstresiden misforstår.

- Min uttalelse handlet ikke om klimapolitikk i det hele tatt. Unge Høyre og våre velgere er fremdeles opptatt av klima. Min kommentar adresserte et inntrykk av dagens unge som ikke stemmer: At normen er klimastreik og radikale holdninger i mange spørsmål, sier Svenneby til Nettavisen før han fortsetter:

- Det vi nå ser, er et verdiskifte blant unge velgere. De har blitt mer konservative, men de er fremdeles opptatt av klima.

I alt 391 skoler deltok i årets skolevalg, og nesten 140.000 elever i videregående skole avga stemme – en valgdeltakelse på 76,3 prosent. Da resultatet forelå tirsdag kveld, var det et solid borgerlig flertall, med Høyre og Frp som klare valgvinnere blant landets skoleelever.