Sønnen lurte Bjørn Eidsvåg på 70-årsdagen: - Han skal ikke få vite noe som helst

I dag fyller den norske musikkartisten Bjørn Eidsvåg 70 år. Jubileumskonserten ble markedsført i det skjulte.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Søndag kveld den 17. mars fyller artisten og den norske nasjonalskatten Bjørn Eidsvåg 70 år og i kveld, på selve dagen, blir Eidsvåg hyllet for sitt liv og virke i et fullsatt Oslo Spektrum. Men utrolig nok fikk jubilanten aldri vite om konserten som dermed kan beskrives som en overraskelsesfest.

- Vi har booket Oslo Spektrum uten at han vet det. Vi selger så mange billetter som vi kan, uten at han skal få vite noe som helst. Tanken er at han skal kjøres inn i Spektrum med bind for øynene og bli overrasket over de mange fansene som har tatt veien, sier sønnen til Bjørn, Simen Idsøe Eidsvåg til Kampanje.

Sønnen Simen er godt kjent i den norske PR- og reklamebransjen ettersom han jobber i markedsførings- og produksjonsselskapet Sesong 1. Han var også i sin tid med på den prisvinnende reklamekampanje til Kaizers Orchestra tilbake på 2010-tallet. Men når Kampanje møter han på Nationaltheatret stasjon i Oslo sentrum handler det om å annonsere for en konsert som faren ikke må får vite om.

Dermed måtte Eidsvåg junior drive det han kaller geriljamarkedsføring, «word by mouth» på Facebook og en hemmelig Bjørn Eidsvåg-gruppe på samme plattform.

- Men så fikk vi en idé om at det hadde vært gøy å synes andre steder. Har man en konsert i Spektrum, så har man som regel annonser og boards overalt, sier Eidsvåg.

Dermed ble det også slått opp reklame på en av de største reklameskjermene på Nationaltheatret T-bane- og togstasjon.

- Det er litt artig å skulle nå ut til mange, men unngå én. Det er en litt spesiell markedsføringstankegang, sier Eidsvåg.

- Men hvor sikker er du på at faren din ikke tar T-banen?

- Jeg føler meg ganske sikker på at han ikke er her i disse dagene frem til konserten. Vi har også alliert oss med mamma. Om han skulle få for seg å gå ned hit, så vil mamma stoppe han. Jeg skjønner uansett ikke i hvilke sammenhenger det skulle skjedd, sier Eidsvåg.

Jeg er ikke skuffa over at han ikke tar T-banen. Jo-Øystein Slinde, markedsdirektør i utendørsselskapet JCDecaux

- Han tror han skal til et NRK-studio

Nyheten om Bjørn Eidsvågs jubileumskonsert har altså gått ut på utendørsflater på Nationaltheatret, på Facebook og gjennom nyhetsbrev fra Ticketmaster.

- Vi har sørget at nyhetsbrevet ikke har gått ut til en eneste e-post Bjørn har brukt noensinne, sier Eidsvåg.

- Hvor trygg er du på at han ikke har hørt noe om konserten frem til nå?

- 100 prosent. Han stiller stadig spørsmål om søndagen. Han forteller at han vil ha et lite og intimt, sier Simen Eidsvåg.

Han forteller imidlertid at det skal sendes sminkører til Bjørn Eidsvåg på søndagen.

- Han tror nok at han skal til et NRK-studio for å prate. Jeg sitter med følelsen at han tror han skal på jobb. Så jeg har fortalt at han må være klar 18.30 for da kommer noen for å sminke han. Han sank litt sammen da jeg sa det, ler Simen og fortsetter:

- For han fyller faktisk 70 på selve dagen og det virket som om han ville være ferdig med dette til 18.30. Nå må han utsette kosen til han har gjort «jobben på NRK». Det mener jeg vitner om at han ikke vet noe. Da spiller han i tilfelle veldig godt.

- Er han en god skuespiller?

- Nei. Det er han ikke.

-  Vil dere klare å fylle Spektrum med så krevende markedsføring?

- Ja, det føler jeg meg trygg på. Vi er allerede på «få billetter igjen». Det kommer til å være ganske så fullt, sier Eidsvåg som forteller at blant annet Emma SteinbakkenÅge Aleksandersen og Lisa Nilsson skal opptre på overraskelseskonserten.

Med NRK på slep:

Når Kampanje møter Bjørn Eidsvågs sønn Simen har han med seg NRK på slep. Allmennkringasteren har også fattet interesse rundt markedsføringen og jubileet til pappaen til Simen som også er manager for faren. Foto: Øyvind Hofsrud.

Med på laget:

Markedsdirektør i JCDecaux, Jo-Øystein Slinde, var ikke vond å be med tanke på å stille digitale flater til rådighet. Han kan ikke huske å ha vært med på denne typen markedsføring av en overraskelsesfest før.

- Annerledes enn hva vi driver med til vanlig

Det er som på JCDecaux’ flater utendørsreklamen for konserten har gått. Markedsdirektør i JCDecaux, Jo-Øystein Slinde, forteller at han har vært med på å markedsføre hemmeligheter tidligere, men ikke bursdager av denne skalaen.

- Det er litt annerledes enn hva vi driver med til vanlig. Vi har fått vite om hemmeligheter tidligere, men her har det virkelig vært viktig å holde kortene tett til brystet, sier Slinde og fortsetter:

- Samtidig er det jo bare gøy. Det er morsomt å få være med på å hedre en av Norges mest anerkjente artister.

Han forklarer at kampanjen har gått på det digitale T-bane-nettverket i Oslo der det ukentlig foretas to millioner T-banereiser i Oslo og Stor-Oslo på uke, men altså ikke jubilanten selv.

- Tror du Bjørn Eidsvåg ser mye utendørsreklame?

- Jeg både håper og tror at han ikke bare sitter inne i et platestudio. Han som andre ser mye utendørsreklame når han går rundt i byen for å ta seg en matbit og noe godt å drikke, men jeg er ikke skuffa over at han ikke tar T-banen. Jeg kjenner han ikke, så jeg vet ikke hvordan han kommer seg rundt, men jeg vet at det i hvert fall er mange andre i Oslo som tar banen, sier Slinde.

Sønnen lurte Bjørn Eidsvåg på 70-årsdagen: - Han skal ikke få vite noe som helst