Tosifret milllionsmell for Altinget: - Skal kjøre fire til fem år med underskudd

Selv med bare knappe tre millioner kroner i omsetning teller Altinget over 20 ansatte. Nå skal det søkes om pressestøtte.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Den danske avissatsingen Altinget.no, som skriver nyheter om norsk politikk under en rekke nisjefaner, tapte et tosifret antall millioner i sitt første regnskapsår. Bak satsingen i Norge, som ledes av sjefredaktør Veslemøy Østrem og kommersiell direktør Marius Zachariasen, står det danske morsselskapet Alrow Media.

- Vi forventer et underskudd i år på samme nivå, men med vesentlig høyere omsetning. Vi har investert i flere mennesker og i driften, og vi følger forventningene om å kjøre fire til fem år med underskudd, sier konsernsjef i Alrow Media og administrerende direktør i Altinget.no, Christoph Nørgaard-Salomonsen, til Kampanje.

Han forteller at tapene for avisens første regnskapsår var som forventet, og gjentar at den norske satsingen er en langsiktig investering. Da Kampanje snakket med den danske mediesjefen i forbindelse med lanseringen av den nye nettavisen, var Nørgaard-Salomonsen tydelig på at Altinget var en langsiktig satsting som ville innebære store tap i starten.

Tapene lar heller ikke vente på seg, viser de første regnskapstallene til Altinget i Norge. Etter Altinget åpnet dørene i oktober 2022, har nisjemediet tapt 13,6 millioner kroner i sitt første regnskapsår som besto av knappe ni måneders drift. Det danske mediekonsernet opererer med avvikende regnskapsår som løper fra 1. juli til 30. juni.

- Dette regnskapet er ni måneder gammelt, men vi følger planen og er tilfredse med starten. Omsetningen på abonnement er periodisert og kommer til å stige vesentlig allerede i år. Vi håper å kunne tiltrekke flere annonsører så annonseinntektene følger abonnementssalget, sier den danske Altinget-sjefen.

Men så langt har ikke inntektene skutt fart i Norge. Omsetningen endte i perioden på magre 2,6 millioner kroner, og nå har Altinget søkt om både pressestøtte og innovasjonstilskudd hos Medietilsynet.

- Det er klart at all støtte vil være fint for oss. Vi har en plan om å få flere abonnenter og flere nisjemedier, og det er det vi skal bruke pressestøtten til. Vi vil investere i avisen og i kvalitetsjournalistikk, sier Nørgaard.

Les også: Bruker tosifret antall millioner på Norges nye politiske nettavis: - Vi vil ikke prøve å slå VG og Dagbladet med å være raskest

Vi er flere i dag, både kommersielt og redaksjonelt. Vi har også flere deltidsansatte, og vi fyller løpende på med nye fjes. Christoph Nørgaard-Salomonsen, Altinget

- Vil følger planen som vi har lagt

Til å dekke opp tapet har morkonsernet Alrow Media spyttet inn rett i underkant av 13,8 millioner kroner for å dekke underskuddet og Nørgaard forteller at konsernet også har skutt inn mer penger i årets regnskaper. 

Altinget har også hatt oppstartskostnader som påløp før avisen ble lansert, og avisen har dermed pådratt seg et akkumulert underskudd på 15,5 millioner kroner før avisen påbegynte sitt nåværende regnskapsår, som avsluttes om tre måneder i slutten av juni,

- Har dere måttet gjøre justeringer i forhold til oppsatte planer?

- Nei, vi følger planen som vi har lagt. Vi har to inntektskilder, abonnement og annonse, og i tillegg arbeider vi med å stable på plass en eventforretning. Det vil vi bygge på i neste fase, men den primære inntektskilden er abonnement, sier han.

 - Hvordan fordeler inntektene seg med tanke på brukerbetaling og annonser?

- Størstedelen er helt klart abonnement, men annonsesalget har stille og rolig kommet i gang, og vi har fått en god start her i 2024, svarer Nørgaard som ikke ønsker gå inn på hvor mange betalende brukere Altinget har i dag.

Les også:  Rekordresultat for eieren av Norges nye politiske nettavis

Altinget-sjefen:

Altinget-sjefen i Danmark driver en svært lønnsom forretning på hjemmebane. Oppstarten i Norge har vært tung for Christoph Nørgaard-Salomonsen. Foto: Altinget.

Har blitt over 20 ansatte

At avisen sikter mot et lignende underskudd for inneværende år, som de gjorde i fjor, henger sammen med økningen i arbeidsstokken hos Altinget. I sitt første regnskapsår sto avisen oppført med et snitt på totalt ti årsverk. Nørgaard forteller at de er langt flere i dag.

På sin nettside står nisjemediet nå oppført med 26 ansatte, inkludert Nørgaard. Like før jul kunne Altinget blant annet opplyse om at de hentet Dagbladets redaksjonssjef Eira Lie Jor til rollen som nyhetssjef. 

- Vi er flere i dag, både kommersielt og redaksjonelt. Vi har også flere deltidsansatte, og vi fyller løpende på med nye fjes. Det er derfor våre inntekter vil øke, men våre underskudd vil holde seg på samme nivå, fordi vi gjør kontinuerlige investeringer, kommenterer Altinget-sjefen.
 

Enn så lenge kan han lene seg på at danskene leser politikk så det blir kroner i kassa. I sitt regnskapsår for 2023 gikk det Danske Altinget med et resultat før skatt på 12 millioner danske kroner, mens den svenske søsteravisen hadde et underskudd på 2,7 millioner svenske kroner. 

De norske og svenske resultatene ser ut til å tynge morskonsernet Alrow Media som i 2023 endte opp med et resultat før skatt på én million danske kroner. Året før lå dette på 10,5 millioner danske kroner. 

Her kan du se alle Altingets regnskapstall i Norge for 2023. Alle tall i MNOK.Kostbar oppstart for politisk nettavis

År 2023*
Omsetning 2,6
Driftsresultat - 13,6
Resultat før skatt - 13,6

*Altinget opererer med avvikende regnskapsår fra juli og ut juni. Altinget.no sitt første regnskapsår består av drift i ni måneder fra lansering i oktober 2022 og ut juni 2023.

Tosifret milllionsmell for Altinget: - Skal kjøre fire til fem år med underskudd