Har laget påskeradio i over 35 år på NRK: - En av de sterkeste og fineste tradisjonene vi har

Viggo Valle og resten av redaksjonen gjør seg klare til den 36. utgaven av «Påskelabyrinten», men i år kommer programmet med en liten endring.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Man kan absolutt kalle påsken en radiohøytid. Det er nok ikke mange flere tusen lyttere, men folk lytter litt annerledes. Folk hører på litt mer tradisjonsrike programmer og er litt andre steder når de lytter. Mitt inntrykk er at man samler seg om de klassiske programmene, sier kanalsjef i NRK Radio, Bjørn Tore Grøtte, til Kampanje.

At NRK samlet sett skal spare 300 millioner kroner i løpet av 2023, ser ikke ut til å sette en stopper for den tradisjonelle radiopåsken på NRK. Også NRKs radiotilbud måtte ta sin andel av kuttene og særlig voksenkanalen P1+ fikk ta en stor andel av radiokuttene.

- Vi merker ikke til det i påsken. Når man skal spare 300 millioner, så er det noe man merker, men ikke noe mer i påsken. Påsketilbudet blir helt gull, sier Grøtte.

NRK-kuttene som ble banket i fjor med virkning i år ble raskt merkbart for både TV-seere og radiolytterne. Programmer som «Kåss til kvelds» og «Sportsrevyen» ble skrotet og en større omlegging i NRKs radiotilbud bidro til et stort eldreopprop.

Les også: NRK-veteran slakter nytt radiotilbud: - Skyver eldre lyttere ut over stupet

- En av de sterkeste påsketradisjonene

Bjørn Tore Grøtte forteller at flere av NRKs radiokanaler går inn i påskemodus neste uke. Han forteller blant annet at P3 skal ha direktesendinger fra skibakken i et program de kaller «P3-Påske», i tillegg til at de skal ha afterski-sendinger. P2 skal sende flere dokumentarer, mens det i appen NRK Radio slippes en påskekrim i form av lyddramaet «Guttapassasjen».

Samtidig vil Viggo Valle som vanlig gjennomføre «Påskelabyrinten» på radiokanalene P1 og P1+, samt TV-kanalen NRK1.

- Han virker veldig klar. Det er en av de sterkeste og fineste påsketradisjonene vi har, og for mange er det nesten en høytid i seg selv. At lyttere i alle aldre samler seg for å høre på geografi quiz er ganske stilig. Det er et av de stødigste og viktigste programmene vi har, sier Grøtte.

For to år siden begynte Påskelabyrinten også med TV-sendinger som stadig flere begynte å følge over internett. Samtidig samler radiosendingen nesten 700.000 lyttere.

Les også: Over 100.000 har sett Påskelabyrintens TV-debut etter 33 år på radio

 

 

Også på TV:

For noen år siden kunne lytterne også følge Viggo Valle på nett-TV. Foto: NRK.

36. året med Påskelabyrinten

Årets utgave av «Påskelabyrinten» blir den 36. i rekken. Radioprogrammet ble sendt for første gang i 1987. Det var programleder Viggo Valle som selv kom med idéen til det som er Norges lengstlevende radioprogram med samme programleder som i oppstarten.

- Akkurat nå er ting temmelig hektisk. Vi rigger til de siste detaljene før programmet går på lufta. Det skal både på radio og fjernsyn, og da er det ekstra mye å prøve gjennom. Men så langt tyder ting på at alt er under kontroll fra vår side, sier Valle til Kampanje.

- Hvordan er det å sitte med rekorden for Norges lengstlevende radioprogram med én og samme programleder?

- Det er stas, selvfølgelig. Det er et 80-talls radioprogram som har overlevd til 2023 med svært få forandringer. I år som tidligere kommer vi som vanlig til å møte korrespondenter på destinasjonene, men i år blir det en liten forandring, sier Valle og fortsetter:

- Siden vi har skifta telefonnummer, så har vi også bytta orkester som vil spille «Kari Pers Polska» siden telefonnummeret blir nevnt i teksten. Så i år vil det ikke være Sven Nyhus kvartett, men P.A. Røstads orkester som spiller «Kari Pers Polska» med korrekt telefonnummer, sier Valle.

Har fått med kringkastingssjefen

Heller ikke Valle kan si at han har merket noe til NRK-kuttene i forberedelsene til Påskelabyrinten.

- Jeg kan ikke si at Påskelabyrinten er rammet av kuttene, men det er heller ikke et dyrt program å lage. Så det har vi ikke merket noe til, sier Valle.

- Du har også et annet program på NRK, «Godt selskap». Tar du pause fra det nå?

- Jeg har egentlig permisjon fra nyttår til over påske for å lage «Påskelabyrinten». Det har krevd ekstra omtanke på grunn av TV-sendingen. Jeg går tilbake til gammel turnus først en uke etter påske med «Godt selskap» og «Frokostradioen» frem til sommeren, forklarer Valle.

- Hvordan er det egentlig med deg og påskeferie?

- Jeg tar min påskeferie etter påske. Jeg synes det er hyggelig å gå på jobb i påsken. Dessuten pleier redaksjonen å få et stort påskeegg fra kringkastingssjefen, og det formoder jeg at skjer i år også selv om det er en ny sjef, sier Valle før han legger til:

- Jeg kan vel avsløre at hun er med i årets påskelabyrint. Det er tradisjon at ny kringkastingssjef får lese en oppgave. Jeg kan vel også si at vi har fått med to ministre som er med i regjering

Har laget påskeradio i over 35 år på NRK: - En av de sterkeste og fineste tradisjonene vi har