NRK-veteran slakter nytt radiotilbud: - Skyver eldre lyttere ut over stupet

Tidligere NRK-direktør Kalle Fürst er ikke spesielt begeistret for den nye sendeplanen til NRKs radiokanal P1+.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Tirsdag la NRK frem sitt nye sendeskjema for P1+ etter at allmennkringkasteren den siste tiden har fått mye kritikk for kuttene i radiotilbudet til de eldre NRK-lytterne. Men i dag kunne NRK stille med ny meny for radiokanalen. En av nysatsingene er programmet «Godt selskap» med programlederne Viggo ValleHege Holm og Magnhild Øwre, alle kjente og kjære stemmer P1+-lytterne kjenner godt til.  Det nye formiddagsprogrammet sendes hver dag mellom klokken ti og klokken ett, og programleder Viggo Valle forteller at det nye formiddagsprogrammet fikk navnet «Godt selskap», fordi det er det kanalen og vertskapet ønsker å være for lytteren.

- Vi tar med oss mye av det populære stoffet lytterne kjenner, som «Generasjonspanelet» og «Radiokontakten». Men vi lanserer også Tore på sporet på radio, det skjer allerede i det første «Godt selskap»-programmet som går på lufta i morgen, sier Valle.

NRK lover i tillegg mer av programmet «Jukeboks» og én time mer av «På dansefot», som er det mest populære programmet i NRK P1+. Kanalsjef Bjørn Tore Grøtte er svært fornøyd med at detaljene om nye P1+ er klare. 

- Jeg er kjempeglad for å vise fram det nye sendeskjemaet til NRK P1+. Her er det mange sterke og svært gode radiofolk som skal være radiovenner med et stort publikum. Jeg håper og tror at dette blir godt mottatt, sier Grøtte i en pressemelding.

Han håper også at lytterne vil finne nettopp godt selskap på kanalen gjennom dagen, ikke minst gjennom nyskapningen med samme navn.

- Det nye formiddagsprogrammet «Godt selskap» kan være både vittig og viktig, her er det rom for store og små saker, det er plass til gjester og lytteren vil alltid ha en kjent programleder som loser seg gjennom formiddagen. I tillegg er Tom Erik Sørensen en ener på morgenen, fortsetter kanalsjefen til NRK.

Les også: P4 vokser i fallende radiomarked - NRK mister lyttere

Radiostemmer:

Tom Erik Sørensen og Viggo Valle er to av programprofilene som skal gi de eldre NRK-lyttere et godt radiotilbud og en god start på dagen. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK.

- Ikke spesielt begeistret

I forrige uke møtte han tidligere NRK-kollega Kalle Fürst i «Debatten». Fürst har lenge kritisert NRK for å nedprioritere redaksjonelt innhold til de eldre, stilt opp mot satsingen på unge brukere.

I programmet sa kanalsjefen til NRK at han trodde at Fürst ville bli positivt overrasket når de ville legge frem det nye sendeskjemaet. Men til Kampanje sier den tidligere barne- og ungdomssjefen at han «ikke er spesielt begeistret» for den nye sendeplanen til NRK.

Han står fortsatt på sitt og kritiserer sin tidligere arbeidsgiver for å drive med «diskriminering av eldre». 

- De gamle har vært med på å finansiere NRK gjennom livet, først med lisens og så gjennom skatten. NRK har mange eldre som er trofaste mot kanalen, som de nå skyver utover stupet, sier Fürst til Kampanje.

Fürst var programsjef i NRKs barne- og ungdomsavdeling fra 1994 til 2007. 

Glad for Holm-comeback

I fjor høst ble NRK møtt med kraftig kritikk etter at de kunngjorde at radiokanalen P1+ kuttes med sju millioner kroner. Den gang påpekte NRK-ledelsen at radiokanalen P1+ fortsatt vil levere et godt lyttertilbud, men at endringene vil medføre at det blir mindre snakking, færre programledere og mer musikk. 

Kuttene var et ledd i at NRK må spare inn over 300 millioner kroner og bidro til at blant annet radioprogrammet «Holm» ble lagt ned. Kalle Fürst sier han er glad for at Holm er tilbake.

- Det har vært mest opprør rundt dette, at NRK la ned programmet til Hege Holm. Det skapte mange reaksjoner i Facebook-gruppen som heter «Ja til eldre» og mange gikk til en folkeaksjon mot å gjøre P1+ til en ren musikkanal, sier Fürst.

Han sier videre at han forstår at mange eldre også hører på andre kanaler, som P2 og NRK Klassisk, men påpeker at P1+ har vært spesialdesignet for pensjonister.

- Vi har cirka en millioner pensjonister i det norske samfunnet, det tilsvarer 20 prosent av befolkningen, som NRK bare knipser bort, sier han.

Tok saken i egne hender

I fjor tok Kalle Fürst saken i egne hender og lagde en podkast kalt «Hvite menn som pusher 80», sammen med Ole Torp og Nils Ole Oftebro. Her diskuterer de alt om livet, døden, humor, barn og barnebarn.

NRK-veteranen har tidligere sagt at han pitchet podkasten til NRK som sa blankt nei. 

- Vi mente at P1+ var stedet vi kunne diskutere alt dette, men NRK ville ikke ha podkasten. Vi fikk beskjed om at en podkast for gamle ville ødelegge podkastprofilen til NRK, forteller Fürst. 

Kanalsjefen i NRK kan ikke bekrefte eller avkrefte at NRK har sagt det, men Bjørn Tore Grøtte opplyste i Debatten at de er i dialog med Fürst om podkasten. Han legger til at han synes at det er vanskelig å forstå hva Fürst krtiserer da verken han eller andre har hørt de nye programmene ennå. 

- Det er derfor vanskelig å forstå på hvilket grunnlag han kommer med påstander som at «NRK skyver de eldre utfor stupet», skriver Grøtte  til Kampanje, og legger til:

- Jeg kan imidlertid betrygge alle eldre lyttere med at det vil bli innholdsrike direktesendinger med dyktige radioveteraner hver eneste dag på NRK P1+.

Han sier videre at han ser frem til å høre tilbakemeldinger fra lytterne når de faktisk har hørt de nye sendingene. 

- Vi vet av erfaring, at vi må gi nye program og nytt sendeskjema litt tid til å få «satt seg». Når både lyttere og programskapere har fått litt tid på seg til å venne seg til det nye, skal vi gjøre en evaluering, avslutter Grøtte. 

NRK-veteran slakter nytt radiotilbud: - Skyver eldre lyttere ut over stupet