Blir ny sjef for mediebyråene Initiative og UM: - Vi har vært litt undervurderte

Kei Grieg Toyomasu går inn for landing i Norwegian og vender i stedet tilbake til byråbransjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det globale mediebyråkonsernet Mediabrand gjennomførte for et par år siden en selskapssplitt der mediebyrået IUM ble delt opp i to ulike selskaper, Initiative og UM. Nå har eierselskapet bak de to byråene funnet ut hvem som skal styre butikken på øverste nivå i Norge og det blir Kei Grieg Toyomasu (52) som tar på seg jobben. Han slutter dermed etter nesten fire år i Norwegian der han har vært Senior Vice President for Marketing Operations and Technology.

- Jeg har vært byråmann tidligere og det er spenningen med å jobbe med andre bransjer og litt i manesjen som lokker meg tilbake, sier Toyomasu til Kampanje.

Toyomasu er nemlig ikke noe ubeskrevet blad i byråsammenheng og har tidligere hatt jobben som byråleder i Schjærven. Tidlig i karrieren var han også i reklamebyrået BBDO før han tok på seg jobben som global markedsdirektør i teknologiselskapet Opera. Nå får han det øverste ansvaret i Norge for de to mediebyråene Initiative og UM og de totalt 50-60 ansatte.

- Jeg har veldig tro på det nordiske og internasjonale konseptet som ligger i Mediabrands og ikke minst det oppsettet vi i dag har på byråsiden som legger veldig godt til rette for alle endringene som skjer på kundesiden. Også er det en veldig fin gjeng med kompetente mennesker her som jeg har lyst til å jobbe med, sier Toyomasu.

Les også: Splitter opp mediebyrået IUM i to nye byråer: - Dette er ingen nedbemanning

Kjos er entreprenør-geni, Schram er struktur-geni og Karlsen er finans-geni. Jeg har vært heldig å få muligheten til å jobbe med dem alle. Kei Grieg Toyomasu, Mediabrands

- Mediebyråene vil få jobben

Selv om Toyomasu nå blir øverste sjef fortsetter Cato Drægebø som nordisk sjef for byrået Initiative og Cathrine Jarning fortsetter som norsk byråleder i UM.

- Hva blir den store forskjellen på å være byråleder i et reklamebyrå og i et mediebyrå?

- De mest spennende endringene innenfor marketing er jo i mediebransjen. Spillereglene forandrer seg, lovgivningen forandrer seg og verktøyene forandrer seg og mange av de store aktørene må nullstille seg og kundene tvinges til å omstille seg, sier Toyomasu.

Den nye mediebyrå-lederen mener noen av største endringene nå treffer mediebransjen med utnyttelse av både «egne data, mediedata og clusterdata».

- Den jobben der som handler om å få dette til å spille er det mediebyråene som vil få. Reklamebyråene vil alltid ha en rolle, men det er mediebyråene som vil leie kundene gjennom denne transformasjonen, sier han.

- Alle kan kjøpe jo sine egne annonser nå, hvorfor trenger man et mediebyrå egentlig?

- Det kommer til å kreve veldig mye spesialkompetanse fordi annonsørene styrer etter andre KPI’er i dag enn de gjorde tidligere. Da kan ikke alle annonsørene bygge opp dette selv og du trenger en sterk partner og tilgang på god, strategisk ekspertise, sier han.

Mediabrands-sjefer:

Selv om Kei Grieg Toymasu blir ny sjef for mediebyrågruppen Mediabrands, fortsetter både Cathrine Jarning og Cato Drægebø som ledere i henholdsvis UM og Initiative. Til høyre nordisk Mediabrands-sjef Uffe Henriksen. Foto: Eivor Eriksen.

Turbulent reise i Norwegian

Toyomasu har dermed gått inn for landing i Norwegian for siste gang etter nesten fire år med mye turbulens, for å låne et ord fra luftfarten.

- Vi var jo teknisk konkurs da jeg begynte, men så hadde vi et håp om å redde selskapet og det var jo veldig gøy å være med på, sier Kei

I tillegg fikk han også oppleve en teknisk knockout med pandemien som resulterte i at alle fly ble satt på bakken og 90 prosent av staben permittert.

- Jeg var en av de få som var dere hele tiden, men vi som var igjen måtte ta forskjellige roller. På et tidspunkt hadde jeg syv ulike roller i Norwegian. Det var ganske krise og vi visste jo ikke en gang om vi hadde penger til lønn, sier Toyomasu.

- Slo tanken deg om at det var på tide å se seg om etter noe nytt?

- Nei og nå er Norwegian mer stabilt enn noen gang. Det er et selskap hvor det skjer mye hele tiden og det trigger mange som jobber der. Det var faktisk et par som sluttet nylig fordi det ble for stabilt, sier han.

Rett før han sluttet rakk Kei Grieg Toyomasu å gjennomføre en større mediebyråpitsj der flyselskapet til slutt valgte å fortsette med Carat.

- Du vet hvordan alle konkurrentene tenker du nå?

- Vi orienterte oss i markedet og brukte tid på det, og ett av miljøene vi snakket mye om var Mediabrands.

- Var de inne i pitsjeprosessen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Toyomasu.

Les også: Norwegian jakter reklame- og mediebyrå – disse skal avgjøre hvem som vinner

Jobbet med alle Norwegian-sjefene

I Norwegian rakk Kei Grieg Tomoyasu å stifte bekjentskap med flere ulike ledertyper i Norwegian ettersom han startet opp mens Bjørn Kjos fortsatt var konsernsjef. Deretter fulgte Jacob Schram og så Geir Karlsen som er den som i dag leder selskapet.

- Som ledertype er du mest lik Kjos, Schram eller Karlsen?

- Ha, ha, jeg når ingen av dem opp til knærne. Kjos er entreprenør-geni, Schram er struktur-geni og Karlsen er finans-geni. Jeg har vært heldig å få muligheten til å jobbe med dem alle, sier Toyomasu.

Nå bytter han Karlsen og forgjengerne i Norwegian ut med danske Uffe Henriksen som sitter med lederansvaret for Norden og Baltikum. Han sier Mediabrands-konsernet har jobbet med å sette en ny struktur i Norden og den i forbindelse startet jakten med å finne en ny landssjef i Norge.

- Det kommer fra et ønske om å vokse og ta ut potensiale vi ser i Norge. Det norske markedet er vårt nest største marked i Norden. Det er vanskelig å få til en suksess i Norden uten at du lykkes i Norge og da startet vi jakten etter en ny landssjef. Vi ønsket en med kjennskap til markedet og som hadde et godt navn i bransjen og Kei har begge deler. I tillegg har han internasjonal erfaring og har også jobbet på kundesiden, sier Henriksen.

Mediabrands-byråene er ikke den største grupperingen på markedet i Norge med en samlet medieomsetning på i overkant av 700 millioner kroner i 2021. Byråinntekten er på snaue 70 millioner kroner og byrågruppen er dermed mindre enn konkurrentene Dentsu, Group M, Publicis og Omnicom.

- Vi er litt større i Danmark enn vi er Norge, også har vi en ganske sterk posisjon i Finland. Kei må klare å balansere både det lokale oppsettet og det at du er del av en større global struktur. 

Av internasjonale kunder betjener Mediabrands-byråene globale kunder som Amazon, Lego og Carlsberg. Av lokale kunder finner en Equinor, Synoptik, Miele, Vy, Porsche og Optimera Monter.

- Viktig marked:

Mediabrands-byråene er ikke den største grupperingen på markedet i Norge, men nordisk sjef Uffe Henriksen mener potensiale er stort og at Norge er et viktig marked. - Det er vanskelig å få til en suksess i Norden uten at du lykkes i Norge, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi er litt undervurderte

Toyomasu sier han fra tiden i Schjærven kjenner til UM og Initiative som byråer gjennom jobber på felles kunder, men da som mediebyrået IUM og altså før selskapssplitten i januar i 2020.

- Jeg har alltid kjent til, men ikke nok. Jeg tror Mediabrands er litt undervudert byrågruppe, men med stor kompetanse. Så har man kanskje ikke vært så fremoverlente som man burde, sier han.

- Man tenker fort på Dentsu, Publicis, Mediacom og Omnicom når man snakker mediebyråer og glemmer litt Mediabrands. Er du enig i det?

- Merkenavnet IUM hadde jo vært der lenge så det at man har strukturert seg vekk fra det og etablert nye merkenavn er jo litt av forklaringen. I tillegg har vi vært veldig opptatt av å betjene kundene våre og ikke så mye opptatt av å ringe Kampanje, sier Toyomasu.

- Men nå skal dere utfordre de fire store grupperingene?

- Ja, eller sørge for at de kundene vi jobber med har det riktige byråoppsettet. Vi kan ikke ha all spesialkompetanse i hvert land, så derfor ledes noen kundeteam fra Oslo og andre fra Stockholm og København. Også skal vi sørge at det fungerer smertefritt. Det har jeg jobbet mye med i mine tidligere jobber, sier han.

Mediabrands er igjen eid av kommunikasjonskonsernet IPG som er notert på børsen i New York og er et holdingselskap på linje med Dentsu, Omnicom Media Group og Group M.

Blir ny sjef for mediebyråene Initiative og UM: - Vi har vært litt undervurderte