Ny markedssjef i Grandiosa gjør suksess med gammel klassiker i Reklamebørsen

Grandiosa har månedens best likte film, men blir slått av McDonald's på merkevarebygging.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

For åtte år siden lanserte Orkla-eide Grandiosa en helt ny reklamefilm som skulle bygge opp under posisjonen som nordmenns favorittpizza. Oppgaven gikk til reklamebyrået Try og kreatørene Ester Hjellum og Jørgen Bakke. Resultatet ble en umiddelbar klassiker som fortsatt går sin seiersgang på TV og i digitale kanaler. Faktisk går filmen helt til topps i Reklamebørsen i februar som månedens best likte film.

Ifølge innsiktssjef Håvard Ose i Essence Mediacom, som står bak undersøkelsen, oppnår filmen både mer effektiv oppmerksomhet og høyere liking denne gangen enn den gjorde da den ble målt for første gang i januar 2015.

- Med seier både på oppmerksomhet og liking i denne runden var det ingen som matchet Grandiosa når det gjaldt positiv reklameoppmerksomhet i februar, sier Ose.

Saken fortsetter etter reklamefilmen.

- Har merkevarebyggende og salgsutløsende effekt

37 prosent sier at de liker Grandiosas reklamefilm bedre enn andre reklamefilmer, mens bare syv prosent liker den dårligere.

Det er tall som gleder markedssjef for pizza i Orkla Foods Norge, Astrid Marie Solvang. Hun forteller reklamefilmen er blitt vist gjentatte ganger siden den ble lansert i 2015.

- Med hell, legger hun til.

- Handler det også om å spare penger når dere henter frem en reklameklassiker i stedet for å produsere en ny film?
- Vi er opptatt av at kommunikasjonen vi viser skal løse kommunikasjonsoppgavene vi definerer som viktige for merket best mulig. Grundige tester viser at nettopp denne filmen både har langsiktig merkebyggende effekt og kortsiktig salgutløsende effekt. Det er viktig for oss.

- En unik reklamehistorie

Selv om reklamefilmen er gammel, er markedssjefen ny. Astrid Marie Solvang har overtatt hansvaret for merkevarene Grandiosa og Big One etter at Orkla ble delt opp i en rekke porteføljeselskaper. Tidligere er det Ingrid Rønneberg Næss som har hatt denne jobben.

- Jeg er svært ydmyk for dette ansvaret og ser virkelig frem til å videreutvikle våre sterke pizzamerker, sammen med dyktige kollegaer og dedikerte samarbeidspartnere, sier Solvang.

- Kommer omorganiseringen av Orkla til å få noen følger for markedsføringen?
- Vi har fortsatt en urokkelig tro på merkevarebygging som motor for vekst.

- Inspirerer resultatene fra Reklamebørsen til gjenbruk av flere gamle Grandiosa-filmer?
- Grandiosa har en unik reklamehistorie og har evnet å treffe nordmenns hjerter mange ganger. Vi skal ikke være historieløse i fremtidig reklameutvikling, men vil sørge for at Grandiosa alltid bygger merkets posisjon, er tidsriktig og aktualiserer Grandiosa-anledninger, slik at vi kontinuerlig utvikler merket. Samtidig har vi klassikere som «Vazelina»-filmen som vi viser hver eneste jul, med høy gjensynsglede og sterk effekt!

Les mer: Tix synger Grandiosa-salget til «et nytt nivå» - Orkla-sjefen lover å skjerme reklamen i milliard-kutt

Best likt:

«I will always love you» synges det i reklamefilmen til Grandiosa. Resultatet fra Reklamebørsen kan tyde på at følelsen er gjensidig. Her er oversikten over hvor mange som liker filmene bedre (grønt) eller dårligere (rødt) enn andre reklamefilmer. Kilde: Essence Mediacom

McDonald's på merkevaretoppen

Grandiosa gjør det også godt på den helt nye parameteren i Reklamebørsen – «Branding». 82 prosent av de spurte synes det var svært eller ganske lett å huske at reklamefilmen var for Grandiosa. Det er månedens nest beste resultat, kun slått av McDonald’s som har en score på 88 prosent.

I tillegg til å toppe «Branding»-listen, er reklamefilmen deres også nest best likt i målgruppen 15-29 år, etter Grandiosa.

- Hva tenker du om at den blir godt likt i aldersgruppen 15-29 år? Det er vel kanskje den dere sikter dere inn på med denne kampanjen?

- Vi ønsker å fortelle om det å jobbe på McDonald’s med denne reklame, og noen av de barrierene vi så gjennom innsiktsarbeidet vårt. Vi har en stor andel unge som jobber hos oss i dag, og unge i denne målgruppen er potensielle nye medarbeidere. Slike resultater betyr at vi har gjort noe riktig. At vi snakker med et språk som de unge forstår og kjenner seg igjen i er bra. Så får vi håpe at flere unge tør å ta steget og tør å jobbe hos oss eller lignende steder, sier Mari Husby, markedssjef i McDonalds. 

Les også: McDonald's lanserer ny versjon av stress-reklame: - Vi har ikke endret på grunn av kritikken

Saken fortsetter etter reklamefilmen.

- Branding er ekstremt viktig

Det var i februar i år at hurtigmatkjeden gikk på lufta med en oppsiktsvekkende reklamekampanje der de oppfordret ungdom til å oppsøke stressende situasjoner. Det vil resultere i mestring, hevder McDonald’s.

Flere har uttalt seg kritisk til budskapet, andre har kommet McDonald's til forsvar.

- Vi har hele tiden stått stødig i denne kampanjen. At det er noen som har kritiske meninger, viser at den engasjerer. Vi har fått mye støtte og er glade for at temaet engasjerer. Det er et viktig tema, sier Husby.

Husby er glad for at de gjør det best av alle på «Branding».

- Branding er ekstremt viktig. Det er ikke vits å lage god kommunikasjon om publikum ikke vet hvem som snakker til dem. Dette er noe vi alltid er bevisste på, og i akkuratdenne filmen har vi brukt egne ansatte for å styrke denne linken, sier hun.

- Har dere selv gjort målinger?

- Vi har vært gjennom en testing hvor den også kom godt ut, og det er også noe av grunnen til at vi har vært trygge i at dette er noe som treffer godt, avslutter Husby.

Reklamebørsen februar 2023: Disse reklamefilmene er blitt målt

 • Apotek 1 - Råd og veiledning
 • Byggmakker - Snekker
 • Dressmann - Dressed for life
 • Grandiosa - Kjærlighet
 • If - Bike Ride
 • Kia - Electric Brand Range
 • McDonald's - 7 av 10 unge
 • Talkmore - Ekte nettroll
 • Telenor - I'm here
 • TV 2 - Hjemmebane
 • TV 2 - Oversikten du trenger
 • Widerøe - Der livet bruser

Ny markedssjef i Grandiosa gjør suksess med gammel klassiker i Reklamebørsen