Kritikken har haglet etter at McDonald's i forrige uke lansere lanserte sin nye rekrutteringskampanje der de oppfordrer ungdom til å oppsøke et stressende arbeidsmiljø.

- Jeg tenker hva f..., er det ingen hjemme der? Det er å ta livet av ungdommen. De skaper en rammekultur som gjør at det forventes at det skal stresses i hjel på jobben. Vi har en arbeidsmiljølov, og i paragraf én står det at vi skal sikre et arbeidsmiljø som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, har Børge Ånesen, avdelingsleder for restaurant- og reiseliv i Fellesforbundet i Trondheim, tidligere uttalt til Kampanje.

Administrerende direktør og partner i rekrutteringsbyrået Hammer & Hanborg, Trine Larsen, har heller ikke vært imponert.

- Vi jobber mye med generasjon Z og Y, og det er ikke en god taktikk å opptre belærende og forvente at de vil jobbe for deg. Det er i klinsj med holdningene til generasjon Z, sier Larsen.

Les mer: Hudfletter ny McDonald's-kampanje: - Stress forkorter livet ditt og øker sjansen for depresjon

- Står støtt i kampanjen
Kritikken skremmer verken McDonald's eller reklamebyrået Nord DDB. Nå går de på lufta med flere uttak fra reklamekampanjen de kaller sin største og dristigste noensinne.

- Vi visste at tematikken ville engasjere. Men vi står støtt i denne kampanjen, som handler om å vise fordelene ved å ta en jobb hvor du må utfordre deg selv litt. Det er ikke tilfeldig at tre av fire HR-sjefer mener at det teller positivt å ha McDonald’s på CV-en, det handler om at ansatte hos oss utvikler noen veldig verdifulle egenskaper, sier markedssjef Mari Husby i McDonald's.

Kampanjen bygger på en landsdekkende undersøkelse utført av Opinion som viser at syv av ti unge ikke ønsker å jobbe på McDonald’s fordi det virker stressende, masete og utfordrende.

- Og de har helt rett. Det kan være krevende å jobbe på McDonald’s. Men forskning viser at dersom vi tør å utsette oss for disse tingene, i trygge rammer med gode kollegaer, så blir vi bedre rustet til å håndtere det senere i livet. Det skal vi formidle både høyt og bredt, for å nyansere bildet mange har av arbeidsplasser som McDonald’s, sier rådgiver i Nord DDB, Aleksander Hetland.

Les også: - Vil vi ikke oppleve stressende situasjoner i alle jobber?

- Helt ærlig kampanje
Kampanjen skal ha blitt til gjennom samtaler med fagfolk og egne ansatte.

- Målet vårt har vært å lage en helt ærlig kampanje, derfor har vi hatt tett kontakt med de som jobber i restaurantene og eksperter på området underveis. Alle man ser i denne kampanjen er enten egne ansatte eller fagfolk. Bortsett fra David Mokel da, men han jobba jo på McDonald’s fra han var 15 til han ble kjendis, sier Fredrik Omre og Joachim Bjørndahl, kreatørene bak kampanjen.

En tidligere versjon av reklamfilmen, som Kampanje har sett, avslutter med budskapet «Du vil bli stressa. Vi vil lære deg å mestre det. Søk stress». Reklamefilmen McDonald's lanserer nå er nesten helt lik, men avslutter med budskapet «Søk mestring. Søk samhold. Søk jobben 7 av 10 ikke vil ha».

- Er dette en reaksjon på kritikken som har kommet?

- Vi har ikke endret på grunn av kritikken som har kommet, sier Alekasander Hetland, og legger til at de har fått mer medhold enn kritikk den forrige uken.

- Dette er en stor kampanje, med mange elementer og flere budskap. Denne uken bruker vi en kanskje enda mer hardtslående inngang - «7 av 10 vil ikke jobbe på McDonald’s» - for å kunne snakke bredere om alle fordelene en jobb på McDonald's leverer på.

Her kan du sen den nye reklamefilmen til McDonald's Norge. 


Hentet inn psykologer

Til kampanjen har McDonalds' hentet inn eksperter på feltet for å prate om stress og hva det er for noe. I én av reklamefilmene er det idrettspsykologisk rådgiver Hallgeir Martinsen som snakker oms tress.

- Gjennom ekspertinnlegg, presentasjon av nye funn og en paneldebatt ønsket vi å finne mer ut av hva det betyr for både arbeidsgivere og samfunnet at ungdom søker seg vekk fra jobber som virker stressende. Dette er et viktig tema for oss som en stor arbeidsgiver for unge, men det er også viktig for samfunnet. Vi håper på en god debatt fremover om viktigheten av å legge til rette for at unge mennesker som skal inn i arbeidslivet får et godt og trygt arbeidsmiljø, god opplæring som gjør dem trygge i jobben og viktigheten av god oppfølging og hjelp i hverdagen, sier Kristina Johansen, kommunikasjonssjef i McDonald’s.

Se reklamefilmen her: