Coop kjøper reklamebyrå: - Har behov for høyere tempo

Coop Norge overtar 100 prosent av aksjene i Inkognito.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Coop Norge har inngått en avtale om å kjøpe 100 prosent av aksjene i reklamebyrået Inkognito. Det er i dag eid av Leif B. Sollie gjennom selskapet Zinnia.

Markedsdirektør Ingrid Amundsen i Coop begrunner oppkjøpet med en kompleks merkevareportefølje med flere kjedeprofiler, egne merkevarer og modermerket Coop.

- Coop har derfor et økt behov for høyere tempo og frekvens på kreativ produksjon, samt sterkere eierskap til egen merkevare. Kreativ produksjon er en nøkkelkompetanse for den digitale transformasjonen i markedsavdelingen, hvor behovet for kreativ kompetanse er essensielt for å sikre rask tilgang til innholdsproduksjon, sier hun i en pressemelding.

Inkognito beskrives som et fullverdig produksjonsbyrå som tilbyr tjenester innen foto, design, tekst, illustrasjon, distribusjon, koding, innholdsproduksjon, spredning og optimalisering. Byrået ble etablert i 1987 og skal ha hatt Coop som kunde i over 30 år.

- Ved å ta over eierskapet av Inkognito AS sikrer Coop Norge SA seg kompetanse innen området kreativ produksjon, og kan utvikle medarbeiderne videre basert på fremtidige behov og strategier, legger Amundsen til.

Les også: Coop henter ny markedsdirektør fra Circle K - blir en av landets største reklamekjøpere

- Kan ikke tenke meg en bedre eier

Inkognito hadde en omsetning på 131 millioner kroner og et resultat før skatt på 7,8 millioner kroner i 2021. Byråinntekten var på drøye 50 millioner kroner.

Etter det Kampanje forstår er det meste av omsetningen tilknyttet Coop.

- Inkognito og Coop har hatt et sterkt og gjensidig godt forhold gjennom 30 år, og jeg kan ikke tenke meg en bedre eier enn Coop til å føre mitt livsverk videre og ta vare på alle de fantastiske ansatte, sier Leif B. Solli i meldingen.

Til Kampanje forteller Solli at han vil gå med pensjon når Coop kommer inn som eier.

- Jeg nærmer meg 72 år, så jeg har jobbet litt på overtid og driver et lite forlag i tillegg. Det er det eneste jeg vil fortsette med, ellers blir det for krevende, sier han.

- Har du vært på utkikk etter en kjøper lenge?

- Nei, jeg har fått noen tilbudet gjennom årene, men har takket nei hver gang.

Coop og det som da het Oslo Samvirkelag, nå Coop Øst, var blant de første kundene Inkognito fikk da byrået startet opp på slutten av 1980-tallet.

- Hvordan har Coop vært som kunde?

- De har vært helt suverene. Det må jeg si. De betaler punktlig og er veldig flinke i måten de har kommunisert på hele tiden. Jeg har ikke et vondt ord om dem.

Utelukker ikke omfordeling av reklameoppgaver

Ifølge markedsdirektøren i Coop er de i et gjensidig avhengighetsforhold med Inkognito.- Noe av de viktigste de gjør for oss er kundeavisen og distribusjonen av den, og de jobber også for samvirkelagene våre. Også gjør de en del mindre kreative jobber for oss, sier Ingrid Amundsen til Kampanje.Hun understreker at Inkognito ikke er et «fullblods reklamebyrå».- Vi har samarbeid med andre byråer, inkludert WAL og Anti, som er våre hovedbyråer, som leverer på mer langsiktig merkevarebyggende jobber. Inkognito leverer mye produksjon.- Men når dere går inn på eiersiden av Inkognito, er det naturlig at de overtar flere oppgaver?- Det kan godt hende. Vi har ikke 100 prosent bestemt hvordan vi skal fordele oppgaver. I første omgang er det viktig å drive dette videre som før. Nå har vi tilgang på kompetansen og sitter nærmere på driften. Det gjør at vi kan finne muligheter og diskutere hvordan vi best kan jobbe sammen fremover.Selv om Inkognito jobber med andre kunder, utgjør de bare en liten andel av omsetningen sammenlignet med Coop.- Skal de fortsatt jobbe med andre kunder?- Inntil videre gjør vi ingen endringer der. Det er en såpass liten portefølje.Inkognito teller 36 hele årsverk og alle blir med videre under ny eier ifølge Amundsen.- Du nevner at dere har et behov for et høyere tempo. Hvor mye raskere skal de levere?- Nei, det handler ikke om det. Det handler om at vi vil ha ressursene tett på oss når vi jobber med nye måter å kommunisere på. De ansatte kommer ikke til å kjenne på noen endringer fra dag én. Dette vil være en prosess vi skal jobbe sammen med dem om. 

Overdragelsen av aksjene er betinget av godkjennelse av offentlige myndigheter og er forventet å skje i løpet av mai 2023.

Les også: Vil kjempe om Coops mediemillioner: - Alle som kan kaster seg nok inn i denne kampen

Coop kjøper reklamebyrå: - Har behov for høyere tempo