Vil kjempe om Coops mediemillioner: - Alle som kan kaster seg nok inn i denne kampen

Samtidig er det flere byråer som er forhindret fra å delta i konkurransen om en av landets største reklame- og mediekontoer.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Knut Kristian Hauger

Landbruksavtalen, Orkla og Norgesgruppen. Og nå Coop. Det er ikke mange avtaler som er på størrelse med Coops medieavtale og nå setter dagligvaregiganten hele avtalen i spill. For som Kampanje skrev mandag morgen er nå Coop i gang med en større byråkonkurranse med tanke på enten bytte ut sitt mediebyrå PHD med et konkurrerende byrå eller velge å bli i byrået de har vært de siste 13 årene. En med svært lang erfaring fra mediebyråmarkedet er tidligere mediebyrå-sjef og styreleder i Mediabyråforeningen, Arne-Inge Christophersen. Han driver i dag sitt eget mediebyrå og rådgivningsfirma, Marketing Toolbox, og har fortsatt god oversikt over markedet.

- Det er veldig sjelden en ser så lange kundeforhold som det PHD har hatt med Coop og med all respekt for reklamebyråene, det er mediebyråene som får til å beholde kunder i 13 år. I reklamebyråene er kunderelasjonene som regel av kortere varighet, sier Christophersen.

Tall fra Nielsens reklamestatistikk viser at de største Coop-merkevarene som Extra, Obs og Mega til sammen kjøper reklame for flere hundre millioner kroner i året netto. Samtidig sitter Coop på merkevarer som Prix, Obs Bygg og modermerket. Christophersen sier dagligvaremarkedet og dagligvareaktørene er noen av landets største innkjøpere av reklame.

- Det er tre aktører i dette markedet som investerer mye penger i reklame. Men Coop har flere merkevarer og ikke bare en overordnet merkevare. De bruker betydelig beløp på sine kjedekonsepter, sier han.

Les også: Coop setter en av landets største mediekontoer i spill - PHD må gå i forsvar for første gang på 13 år

Coop er en kjempespennende annonsør i det norske markedet. Britt Skjeppestad, Mediacom

- Her har man knivet for fullt

Arne-Inge Christophersen sier dagligvare også har vært et marked hvor det har vært brukt mye penger gjennom pandemien.

- Her har man knivet for fullt og vært veldig gode på å finne nye distribusjonskanaler som for eksempel det å selge på nett, utvikle kommunikasjon i kundeklubber og generell markedsføring. Det er i dette markedet en finner de største annonsekontoene og det er ikke så mange der oppe, sier han.  

Sammen med Norgesgruppen, Rema 1000 er Coop blant de aller største. Det er med andre en av landets største reklamekontrakter som det skal kjempes om, men en gjennomgang Kampanje har gjort på markedet viser at det er ikke så mange byråer å velge mellom. Det bekrefter også Christophersen.

- Det er ingen som sitter med et ferdig team som kan ta over en slik kunde. Da må man enten omdisponere eller ansette, sier han.

Bransjeveteran:

Arne-Inge Christophersen driver i dag sitt eget mediebyrå, Marketing Toolbox, og følger markedet tett. Han sier Coops mediebyråkonto er blant landets største. Foto: Eivor Eriksen.

- En ekstremt spennende kunde

I tillegg vil det ifølge mediebyrå-veteranen være krevende for et byrå som i dag jobber med en konkurrent av Coop å delta i pitsjen. I dag jobber Carat med Norgesgruppen og Rema 1000 med Try Opt. Christophersen tror det vil være vanskelig for disse byråene å være med på Coop-pitsjen.

- Det er ikke så lett å sitte med Rema 1000 og samtidig få inn Coop som kunde og det er heller ikke så mange som kan ta imot en så stor kunde. Men alle som kan kaster seg nok inn i kampen for det er en ekstremt, spennende kunde å ha på kundelisten, sier han.

Å miste en kunde som Coop vil nødvendig også smerte for et mediebyrå. Sist gang noe tilsvarende skjedde var da mediebyrået som en gang het Mediaedge:CIA tapte i Norgesgruppen og mediebyrået In Sight Rema 1000. Det medførte store omorganiseringer i de to byråene.

- Dersom du mister en slik kunde blir det veldig mye ledig kapasitet i byrået, sier han.

Les også: Vant kampen om gigantkunde

Vil kjempe om oppdraget

Kampanje har vært i kontakt med flere av de større mediebyrågrupperingene i Norge som eventuelt kan ha mulighet til å betjene en så stor kunde som det Coop er i norsk skala foruten dagens mediebyrå, PHD. 

- Ja, jeg kan bekrefte at vi deltar i konkurransen og vi ønsker absolutt å fortsette samarbeidet, sa PHD-sjef Marie Louise Alvær til Kampanje mandag. 

Byråleder i Starcom, Camilla Halleraker, er ordknapp om anbudet når Kampanje ringer. Byrået vant nylig den såkalte landbruksavtalen og har dermed allerede oppbemannet ganske kraftig.  

- Dette er ikke en sak jeg ønsker å kommentere på nåværende tidspunkt. Det får være opp til Coop hva som kommuniseres omkring dette anbudet nå, sier Halleraker til Kampanje.

Les mer: Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet

Administrerende direktør i Mediacom, Britt Skjeppestad, sitter for øyeblikket ikke med konkurrerende kunder av Coop. Hun synes Coop er en spennende kunde, og utelukker ikke at det kan bli aktuelt å delta i dagligvaregigantens nye anbud.

- Coop er en kjempespennende annonsør i det norske markedet. Først og fremst fordi de har sterke merkevarer i hele landet som vi alle forholder oss til i livet. Samtidig har de en stor og spennende medlemsmasse som bare blir viktigere fremover. Til slutt og ikke minst, de består av flinke og trivelige folk. Jeg tenker dette er et anbud som er interessant for mange mediebyråer i Norge, skriver Skjeppestad i en e-post til Kampanje.

Vil dette si at Mediacom vurderer å delta i anbudet?

- Nå skal Coop først og fremst invitere mediebyråene inn i anbudsprosessen, så skal helt sikker alle inviterte gjøre sin vurdering. Inkludert oss, sier Mediacom-sjefen.

- Ikke aktuelt

Men som Arne-Inge Christophersen var inne på, viser det seg vanskeligere for Try Opt og Carat å delta. Både Try Opt og Dentsu avviser begge at anbudet er aktuelt for dem. De sitter nemlig fra før av i avtaler med konkurrenter av Coop.

- Try Opt er mediebyrået til Rema 1000, og vi har et veldig godt samarbeid med dem. Det er derfor ikke aktuelt for oss å delta i et anbud på Coop-kontoen, skriver Try Opt-sjef, Gunnar Stensaker, i en SMS til Kampanje.

Administrerende direktør for Dentsu Media Services i Norge, Stian Jansen, sier at det er uaktuelt for noen Dentsu-byråer å være med. Det inkluderer blant annet Red Dentsu X og Carat.

- Dentsu har et langsiktig, tett og omfattende samarbeid med Norgesgruppen. Vi fokuserer derfor på dette samarbeidet fremfor å jakte konkurrerende kunder innenfor dagligvaresektoren, sier han og følger opp:

- Uavhengig av dette så er jo Coop et meget spennende selskap som jeg er sikker på at mange byråer kunne tenke seg å samarbeide med, avslutter Jansen.

Les også: Rema 1000 bytter mediebyrå - samler både reklame- og mediekjøp hos Try

Her kan du se listen over landets største annonører målt i reklameinvesteringer. Alle tall i MNOK. Dagligvarer teppelegger pallen som årets største annonsører i 2021

Plass Annonsør 2021 2020 Endring i %
1.  Kiwi 764,4 568,3 + 34
2.  Rema 751,6 610,8 + 23
3. Orkla* 620,5 670,0 - 7
4.  Coop Extra 607,0 458,8 + 32
5.  OBS 324,8 384,5 - 15
6.  Telenor 293,5 375,0 - 22
7.  Toyota 290,1 197,3 + 47
8.  Power  288,4 284,6 + 1
9.  Meny 281,2 300,6 - 6
10.  Spar  261,3 172,9 + 51
11.  Telia  233,9 302,6 - 22
12. Tine 229,6 141,1 + 62
13. One Call 220,0 269,5 - 18
14. Coop Mega 210,6 203,2 + 3
15. Norsk Tipping 184,9 200,0 - 7

* For Orkla har Kampanje lagt sammen både Snacks, Foods og Lilleborg. 

Vil kjempe om Coops mediemillioner: - Alle som kan kaster seg nok inn i denne kampen