Tidlig på morgenen den 24. februar, 2022, invaderte Russland Ukraina med millitær styrke. Siden da har majoriteten av alle nyhetssendinger, nettaviser og sosiale medier handler om krigens forløp.
I den svenske markedsføringsverden er det særlig en bransjenyhet som har fått mest oppmerksomhet nasjonalt og det er H&M-eide Arkets langt fremskredne planer om å åpne sin andre butikk i Moskva. Men når krigen brøt ut, avbrøt de annonseringen rett før åpningen. Administrerende direktør Pernilla Wohlfart bad ansatte som var innblandet i åpningen om ikke å prate om saken. Tross massiv kritikk fra egne medarbeidere bestemte man seg for ro åpningen i land. Først når Resumé satte søkelys på saken gjorde Arket en helomvending og avlyste butikkåpningen.
Heller ikke byråene er blitt upåvirket. PR-byrået Kreab avsluttet samarbeidet med en kunde med koblinger til Russland. Det samme gjorde Rud Pedersen som brøt med den kontroversielle gassledningen Nord Stream 2. Men det fortalte byrået først etter mye, tøff kritikk mot byrået på sosiale medier og etter at Resumé hadde forsøkt å få Morten Rud Pedersen i tale i noen dager.
Noen byråer har også tilstedeværelse i Ukraina. Contentbyrået Edisen har 18 medarbeidere i det krigsherjede landet. Byrået ga sine ansatte et tilbud om opphold i Berlin og Stockholm, der Edisen også er til stede. Men til tross for at administrerende direktør Henric Larsson «snakket hull i hodet på dem» ville ingen dra.
Les også: Svenska Edisen har 18 medarbeidere i Ukraina: - Det er jævla ille
Blant svenske markedssjefer har fallende konsum som en følge av krigen, ført med seg en svak nedgang og investeringer på pause. Den svenske hamburgerkjeden Max Bugare har satset hardt i Polen, der de har åpnet 16 restauranter. Den globale markedssjefen Maria Ziv forteller at all annonsering i Polen er lagt på is. Onlinekasinoet Leovegaser også en av mange svenske annonsører som har lagt om sin annonsering, så de ikke synes i artikler som handler om krigen. Dette av brand safety-årsaker.
En mer uventet effekt av krigen er raske bytter av varemerkenavn. Budtjenesten Ryska Posten ble grunnlagt i 1998. Selskapet, og den svenske ungdomsleken med samme navn, var formålet med en rekke diskusjoner på sosiale medier.
Noen fleipet med navnet, mens andre synes det var på tide å bytte det ut.
- I den anledning bytter vi navn fra Ryska Posten til Bara Posten, skriver selskapet i en stor annonsekampanje. Varemerkeekspertene Håkan Olofsson og Eva Ossiansson er enige i at navnebyttet var riktig sett fra et strategisk perspektiv samtidig som det fremstår som sympatisk.
Les også: Ryska Posten byter namn efter invasionen av Ukraina: ”Viktigt att markera mot kriget och Ryssland”