Her møter norske mediehus veggen hos techgigantene: - Velger ikke å publisere viktige bilder

Nå vil kulturminister Anette Trettebergstuen legge til rette for mer samarbeid mellom norske mediehus og tech-selskapene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norsk mediehus møtte tirsdag denne uken tech-gigantene Meta og Google hos landets kulturminister Anette Trettebergstuen med tanke på å få til en mer konstruktiv dialog. Mangel på kommunikasjonskanaler og kontaktpunkter, innlegg som blir fjernet og advarsler om publiseringsnekt og utestengelse, er noe av det norske mediehus sliter med i møte med de store teknologiplattformene.

Kulturministeren hadde derfor tatt på seg meklingsrollen da hun inviterte partene til et større toppmøte der både Schibsted, Amedia og NRK var til stede. På møtet som fant sted på nøytral grunn i Kulturdepartementet ble det i dag snakket mest om innholdet som norske medier publiserer på plattformene.

- Dette er et tema vi alle er opptatt av. Vi har en felles interesse i at de store tech-selskapene og plattformene skal bidra til å berike livene til folk og at vi vil hindre desinformasjon og falske nyheter. I så måte er norske medier redaktørstyrte medier i en helt unik posisjon for innholdet de legger ut er allerede kvalitetssikret og det er sett på med etiske øyne og det skal ikke sensureres. Men det vet vi at i dag skjer, det er svært uheldig og det er demokratisk svært uheldig, sier Trettebergstuen til Kampanje i etterkant av møte.

Les reaksjonene fra Facebook-eier Meta og Google her: - Må forstå dilemmaet vi sitter med

Her kan du se e videointervju med kulturministerens med reaksjoner på møte mellom mediehusene og teknologigigantene.

- Det er mange utfordringer

Norske mediehus er etter hvert blitt svært så avhengige av teknologiplattformene, og NRKs strategi- og mediedirektør Øyvind Lund kunne på dagens møte fortelle at allmennkringkasteren er avhengige av særlig Google og Apple. Lund presenterte tall som vist at så mye som 66 prosent av tiden brukt på barne-TV-kanalen NRK Super finner sted på en Google eller Apple-device.

- Den viktigste beskjeden vår i dag er at vi er nødt til å samarbeide bedre, og at vi får til en større åpenhet og transparens rundt det samarbeidet vi har, Vi må klare å bygge de møteplassene for å bevare det unike vi har i mediene Norge, sier Lund til Kampanje.

Apple hadde også blitt invitert til møtet, men meldte avbud.

- Hva opplever dere som det vanskeligste? 

- Det er mange utfordringer, men i førsteomgang her har vi prøvd å ta sikte på en bedre dialog og at det er hovedfokuset akkurat nå. Og det er vanskelig å forholde seg til noe av dette siden det er ganske fragmentert. Men her opplevde vi at det var vilje blant aktørene til å få til et bedre samarbeidet.  

Kampanje har fått tilgang til presentasjonen de norske mediehusene NRK, Schibsted og Amedia i dag holdt, og der kommer det frem at NRK opplever at innhold fra blant annet NRK Supers program «Superkropper» har blitt stanset.

- Opplever norske medier at innhold blir fjernet? 

- Ja, det gjør vi. Og vi opplever treghet i prosesser for å få godkjent apper, sier Lund.

Les også: Schibsted-avis vil kutte Facebook-annonsering: - Målet er at vi skal slutte helt

Medietopper:

Flere medietopper var i dag til stede hos kulturministeren for å legge frem sine utfordringer i møte med tech-plattformene. Her den nye ledere i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, Amedia Pål Nedregotten, VG-redaktør Gard Steiro og presseforbundets Elin Floberghagen. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Har eksempler på at innhold blir tatt ned

Schibsted, med to av Nordens største nettaviser henter ikke mye trafikk fra Facebook, men de opplever også at innhold slettes og får advarsler om utestengelse. Sjefredaktør Gard Steiro i VG hadde flere eksempler under dagens presentasjon der omtale av blant annet TV-programmet «Naked Attraction» førte til publiseringsnekt i 24 timer. Mediehuset har også opplevd at VG-profilers innhold ble fjernet fra Instagram.

Mer alvorlig er det kanskje at samspillet med tech-plattformene også preger VGs dekning av krigen i Ukraina. VG-sjefen sier rett ut at de velger ikke å publisere viktige bilder fra krigens grusomheter.

- Vi har noen eksempler på at noen av de bildene vi har hatt fra Ukraina, bryter med et regelverk hvor man ikke kan publisere i. Og det tror jeg ikke kommer av et ønske om at man vil ta ned dekningen av Ukraina, men rett og slett fordi det er et regelverk som ikke er tilpasset den situasjonen vi nå er i. Og det kan vi ha en dialog om, men det viser utfordringene med at redaktørstyrte medier ikke har en forrang på disse plattformene, sier Gard Steiro til Kampanje.

Han mener mulighetene er svært gode for at det i Norge er «en mulighet for å skape et bedre samarbeid mellom plattformene og de redaktørstyrte mediene»

- Da slipper vi at innholdet vårt blir tatt ned og fjernet. 

- Er det et stort problem i dag? 

- Ja, det er et problem i dag. Vi har mange eksempler fra flere redaksjoner på at innhold blir tatt ned, sier sjefredaktør Gard Steiro i VG til Kampanje.

Se VG-sjefen reaksjon etter dagens toppmøte med Facebook-eier Meta og Google i dag.

Foreslår hvitelisting av redaksjonelle medier

Norges største lokalaviskonsern Amedia møter også på stengte dører og da særlig hos Facebook, en plattform mediehuset er avhengig av for å opprettholde vekst i abonnementstallene. Men stadig oftere stoppes avishusets Facebook-promoteringer. Konserndirektør data og teknologi i Amedia, Pål Nedregotten, la blant annet frem et tall som vistet at 140 promoteringer hadde blitt stanset på Facebook ettersom «redaksjonelle saker om politikk sidestilles med politisk reklame».

- Hvor imøtekommende opplevde du tech-selskapene i dag?

- Det ligger en mulighet her som bør være interessant for plattformene. Med våre sterke redaksjonelle posisjoner og sterke etiske regelverk bør grunnlaget være det beste for å utforske for eksempel hvitelisting av de frie, redaksjonelle mediene. Jeg synes det er interessante signaler om vilje til dialog fra Google og Facebook. Selv om vi i utgangspunktet står langt fra hverandre på viktige områder, så er dialog et viktig første skritt. Jeg tror vi skal ha et grunnleggende realistisk bilde av hva som er mulig, og ikke minst tiden det vil ta å få endring, men tillater meg å være forsiktig optimistisk, sier Nedregotten til Kampanje. 

Her møter norske mediehus veggen hos techgigantene: - Velger ikke å publisere viktige bilder