PR-toppper tror næringslivet tjener på Russland-boikott: - Nå er det riktig å holde avstand

Norske selskaper tømmer hyllene for russisk vodka, erter og sjokolade.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag kom meldingen om at Norgesgruppen med Meny i spissen trakk alle russiske matvarer fra butikkhyllene. Like retter fulgte rivalene Coop og Rema 1000 opp og gjorde det samme. Tirsdag ble det klart at Travel Retail Norway, som driver tax free-butikkene på flyplasser rundt om i Norge, fjerner russisk vodka i tillegg til at Telenor nå kutter russisk TV-kanal fra sitt TV-tilbud på T-We. 

Også Vinmonopolet stanser salget av russiske varer med umiddelbar virkning.

- Vi stanser salget av russiske varer med umiddelbar virkning. Det er på bakgrunn av den russiske invasjonen av Ukraina at vi har besluttet dette og tar produktene bort fra hyllene våre, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen

Administrerende direktør i PR-byrået Apeland, som blant står bak det store, årlige Omdømmebarometeret, Ole Christian Apeland, forteller til Kampanje at dette er noe han tror butikkene vil tjene på. For nå er russiske erter, vodka og andre varer og tjenester blitt noe merkevarene ikke vil assosieres smed. 

- Jeg tror det er veldig positivt at de trekker varene. Det er en riktig ting å gjøre. Noe av det viktigste i et godt omdømme er holdninger og verdier, og nå er det å holde avstand til Russland en riktig ting å gjøre. Så dette tror jeg er veldig klokt av dem, sier Apeland.

Han tror flere butikker og kjeder som har russiske varer i sortimentet kommer til å trekke disse.

- Det er ikke alle som har mange russiske varer, men det er få som vil selge det fremover. Det tror jeg. Også får jeg inntrykk av at det heller ikke sitter så langt inne å fjerne disse nå. Bevisstheten om at det var russiske varer i butikkene var kanskje lave, men når man nå får vite det, så oppfattes det som positivt at de fjerner det. Jeg tror butikkene vil tjene på dette, sier Apeland.

Les også: Norske byråer flagger for Ukraina: - Ingenting føles mer naturlig

Analyserer omdømme:

PR-topp Ole Christian Apeland mener matbutikker og tax free-butikker gjør riktig i å ikke lenger selge russiske varer.

- En effekt av det avisene skriver

Dosent ved Høgskolen Kristiania, Trond Blindheim. er på samme linje som toppsjefen i Apeland.

- Med alt som gjøres av anti-russiske ting, boikott av varer, reiser også videre, så tror jeg egentlig det bare er positivt med tanke på omdømme, sier Blindheim til Kampanje.

Han påpeker imidlertid at det er viktig at restriksjonene som blir gjort treffer dem de er ment til å treffe.

- Det er synd på russere som har disse folkene som ledere. Man ser jo på russere i Norge at denne situasjonen går skikkelig inn på dem. Det er viktig at tiltakene treffer dem det er ment og ikke alt mulig annet. Foreløpig blir man ganske populær av disse tiltakene, sier Blindheim.

Han forteller at populariteten rundt vareboikott kommer av at nyhetsbildet er formet slik det for øyeblikket er.

- Det er en massiv dekning av situasjonen. Hver gang man skrur på noe så er det lyder og bilder av det som skjer. Det gjør et veldig inntrykk på folk, sier Blindheim.

Han sier oppfatningen av den russiske presidenten Vladimir Putin har endret seg i befolkningen.

- Man får jo et inntrykk av at Putin er en liten unge som ikke er så populær lenger. Nå som gamle venner av han leker med vesten, så blir han sur og sint, og henter balltreet sitt. Når dette da skjer, så får man et annet inntrykk av tidligere bilder av han også

Han tenker tilbake på bildene av Putin på hesteryggen, eller når han er ute og deler ut kniver til soldater i bar overkropp.

- Dette tolker vi annerledes i dag og lurer på «hva slags diagnose han har»? Omdømme her er en effekt av det avisene skriver og nyhetsbildet, legger Blindheim til.

- Tror du andre selskaper og butikker vil følge etter?

- Ja, det tror jeg. Det er tydelig populært. Folk er forbannet på Putin og krigen. Folk blir opprørt. Hovedtrenden nå er «kom igjen, nå tar vi dem» så sperrer vi dem inne, sier Blindheim.

Lurt:

Dosent Trond Blindheim mener det er positivt for omdømme til butikker og kjeder å boikotte russiske varer.

- Må fortsette med lignende handlinger

Omdømmeforsker ved BI, Peggy Simcic Brønn, tror imidlertid at butikkjedene og andre som nå ofrer varer fra Russland etter hvert må gjøre mer.

- Det er en fin gest, men hvis firmaet vil være med på å gjøre en forandring og skape et positivt inntrykk for å skape omdømme om seg selv som et ansvarsfullt og omtenksomt firma, må vi se mer kjøtt på beinet, sier Brønn til Kampanje.

Hun mener situasjonen er så spesiell at selskapene «ser seg mer villig til å komme med politiske handlinger.»

- I denne situasjonen kan handling skape forandring. Så ja, dette kan endre hvordan folk ser på firmaet over kort tid. Men de må fortsette dette gjennom lignende handlinger for å skape en langtidsvirkende effekt. For eksempel ved å støtte overlevende og matdonasjoner, legger hun til.

Hun tror hvilket som helst samarbeid eller støtte til Russland nå vil ha negativ effekt på omdømme.

- Jeg er sikker på at det er flere norske selskaper som har tett samarbeid med Russland og at enhver boikott vil skade dem økonomisk, men hva er penger over menneskeliv og trusler mot demokratiet? Det vil uansett være en modig avgjørelse, sier Brønn.

PR-toppper tror næringslivet tjener på Russland-boikott: - Nå er det riktig å holde avstand