Pendlerbolig-skandaler omtalt 7000 ganger i norske medier - Eva Kristin Hansen topper lista

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen mener at tilliten til de folkevalgte på Stortinget bare kan bli bedre etter at pendlerboligsakenes bakteppe har lagt seg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Det siste halve året har det florert med nyheter om pendlerboligene til Stortingsrepresentantene. Først ut av Aftenpostens avsløring av daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i september 2021. Deretter ble også tidligere stortingspresident, Eva Kristin Hansen, avslørt før Hadia Tajik nylig måtte ta sin hatt og gå av samme årsak.

- Sakene har fått bred omtale i norske medier og er så langt omtalt i om lag 7.000 oppslag. Dette inkluderer omtale publisert i redaksjonelle medier på papir og nett, samt utvalgte etermedier, sier Retriever-sjef, Guro Lindebjerg.

Aftenposten står med flest oppslag knyttet til pendlerboligsakene på alle flater med 320 oppslag i perioden 1. september 2021 til 7. mars 2022. Deretter følger Dagsavisen med 260 oppslag, mens Nettavisen har 249 oppslag i samme periode. VG, som var først ute med avsløringene rundt Hadia Tajik, har 213 oppslag.

Fagmedarbeider på instituttet for journalistikk, Trygve Aas Olsen, er ikke spesielt overrasket over at det er nettopp Aftenposten som står med flest oppslag.

- At Aftenposten har flest saker er ikke særlig overraskende, siden det er den avisen som har gravd mest metodisk i disse sakene, sier han.

Les også: - Krisekommunikasjonen til avslørte politikere setter fyr på pendlerbolig-skandalen

Dette er saker som går på tillit til de folkevalgte. Det er av stor interesse for leserne og er kjernen av oppdraget til journalistene, Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten

Tidligere stortingspresident Hansen er mest omtalt

Saken som har blitt omtalt mest i norske medier er saken om tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen. Hele 1.800 oppslag ble laget om henne og hennes pendlerbolig. Kjell Ingolf Ropstads sak ble omtalt 1.300 ganger, mens den ferskeste saken om Hadia Tajik ble omtalt 1.000 ganger.

- Det er stortingspresident Eva Kristin Hansens avgang i november 2021 som så langt har fått mest omtale i norske medier. 17. november avslørte Adresseavisen at Hansen hadde brutt reglene knytte til den samme pendlerboligordningen som førte til Ropstads avgang to måneder tidligere. Allerede 18. november kunngjør Hansen sin avgang. Vi ser at til tross for den raske saksutviklingen er det publisert hele 1.800 norske medieoppslag i tiden rundt Hansens avgang, sier Lindebjerg.

Til sammenligning tok det 14 dager fra det første oppslaget om Ropstad til han gikk av. Likevel var det hele 500 flere oppslag rundt Hansens pendlerbolig enn Ropstads. Den nyeste pendlerboligsaken, rundt Hadia Tajik, har blitt omtalt 1000 ganger av norske medier. Aas Olsen forteller at det er vanskelig å mene noe kvalifisert, men gjetter seg fram til at Hansen fikk mest omtale fordi hun var Stortingspresident og at politikere fra flere partier derfor var meningsberettiget.

- Hansen var tillitsvalg for hele Stortinget, mens Tajik-saken først og fremst var et spørsmål om tillit internt i Arbeiderpartiet. Dessuten måtte jo Tajik-saken naturlignok vike for krigen i Ukraina, sier Aas Olsen.

- Jeg tror kanskje også at Hansen og Ropstad fikk mer omtale fordi deres saker var mer aktuelle, mens det Tajik ble mest kritisert for lå lengre tilbake i tid, fortsetter han.

Kampanje har prøvd å få en kommentar fra Eva Kristin Hansen som ikke ønsket å stille til intervju.

Ikke overrasket:

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen er ikke spesielt overrasket over at det er Aftenposten som står med flest oppslag rundt pendlerboligsakene.

Her ser du listen over ti mediene som har publisert flest medieoppslag om pendlerboligsakene:Aftenposten troner øverst

Avis Antall oppslag
Aftenposten 320
Dagsavisen 260
Nettavisen 249
Adresseavisen 246
Dagbladet 222
VG 213
ABC Nyheter 185
Fædrelandsvennen 165
Stavanger Aftenblad 160
Fjordabladet 146

Tallene er hentet fra Retrievers databaser.

Dagsavisen påpeker i en mail til Kampanje at deres saker går i mange aviser blant annet RA, Demokraten og Fremtiden.

Kjernen:

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen mener pendlerboligsakene treffer kjernen av journalistikken. At det er laget 7000 saker journalistisk rundt sakskomplekset tror hun imidlertid ikke, da mange kan ha sitert NTB og andre store riksmedier.

Aftenposten: - Vi har eid sakskomplekset

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen forteller til Kampanje at hun er overrasket over at det er Hansen-saken som har fått mest omtale, men ikke så overrasket over at det er de som ligger på toppen av omtalelisten.

- Angående Hansen-saken så kan det ha vært sånn at den ble dekket bredere av flere medier, mens Ropstad var det vi som holdt i, i stor grad. Det er interessant å se hvordan dynamikken er i disse sakene, sier hun.

Hun legger til at NTB-saker basert på Aftenpostens journalistikk. Dermed kan andre medier bruke disse sakene som Aftenposten først vare ute med.

- Jeg tror nok ikke det er laget 1000 saker på ren journalistikk om dette, sier Eilertsen.

- Hvorfor er Aftenposten så opptatt av disse sakene?

- Nå er det vi som har eid dette sakskomplekset. Vi breaket saken om Ropstad først og hadde saker om det rundt valget. Deretter fulgte vi nøye med på Hansen og Tajik. Dette sakskomplekset har vært vår graveinnsats.

Hun forteller videre at dette sakskomplekset treffer både journalistikkens grunnverdier og lesernes engasjement.

- Dette er saker som går på tillit til de folkevalgte. Det er av stor interesse for leserne og er kjernen av oppdraget til journalistene, sier Eilertsen.

- Kan leserne forvente flere saker om pendlerboliger?

- Som alltid velger jeg å ikke kommentere upublisert materiale. Men vi kan jobbe med tips som kommer inn eller spor, sier Eilertsen og fortsetter:

- Jeg er uansett veldig stolt av innsatsen vår. Dette startet jo med at vi gravde i reiseregninger, stortingsregnskapet og hvordan de forskjellige ordningene har blitt brukt. Nattsiden med dette, som er dumt, er at tilliten til de folkevalgte faller. Den lyse siden er at det bare kan bli bedre. Ved å gjøre dette blir tilliten bedre i fremtiden, avslutter Eilertsen.

- Ulik saksutvikling:

Retriever-sjef, Guro Lindebjerg mener det har vært interessant å følge avsløringene rundt våre stortingspolitkere. - Et ypperlig studie for alle som driver med kommunikasjon! Tre relativt like saker i bunn, men med svært ulike kommunikasjonsstrategier og ulik saksutvikling i mediene, sier hun.

Pendlerbolig-skandaler omtalt 7000 ganger i norske medier - Eva Kristin Hansen topper lista