Ny byråtopp vil ta likestillingskampen: - Vi må få flere mannfolk inn i design og flere kvinner inn i tech

Men i år faller North Alliance-selskapet ned fra toppen på likestillingsliste. - Vi skal tilbake på pallen, sier Kai Holmberg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Knut Kristian Hauger

Torsdag denne uken gikk likestillingskonferansen «She Conference» av stabelen og der var også den nye North Alliance-sjefen i Norge, Kai Holmberg til stede. Etter en drøy uke i jobben er han klar på at kommunikasjonskonsernet med byråer som Anorak, Noa Ignite og Unfold i porteføljen må jobbe for mer mangfold i byrågruppen. Det sier han ikke for å være snill mot verden, men «fordi bevissthet rundt rekrutteringsarbeidet er essensielt for å skape mangfold i gruppen.»

- Det blir bedre kundeløsninger av det, og da klarer vi å holde på kunden over lengre tid. For når vi er differensiert så passer vi på hverandre slik at vi ikke blir homogene og mister «mojoen» vår. Det er så viktig, sier Holmberg til Kampanje.

Han sier han er ute etter «å dyrke differensieringen» i byrågruppen som samlet hadde en omsetning på over 1,5 milliarder i 2020 og som nå teller over 1.000 ansatte. 

- Ikke bare mellom kjønn, men folk med forskjellige bakgrunner og hvor vi hyrer folk fra, slik at ikke alle kommer fra andre konsulenthus. Det er for å skape en mye mer spennende sammensetning av folk, fortsetter han.

- For mangfold er ikke bare kjønn?

- Nei, nei, nei. Det er absolutt ikke bare kjønn. Og kjønn for oss er viktig med tanke på å få flere mannfolk inn i design og flere kvinner inn i tech. Men begge deler er vanskelig, sier han.

Les også: Byrågruppe får ny sjef i Norge: - Kjent for sin drivkraft og lidenskap

Ja, vi kan gjøre mye. Ikke bare i forhold til kvinner, men mangfold generelt. Kai Holmberg, NoA Norge-sjef

Faller på likestillingsliste

Kai Holmberg sier det i Noa Norge i dag 40 prosent kvinner og 60 prosent menn og selv om han gjerne skulle sett at tallene var femti-femti så mener han likevel at det viktigste er «å få mangfold inn i de forskjellige teamene.»

Selskapet har lenge vært blant de fremste i bransjen på likestillingen og kan for selskapet Noa Ignite, som er det største i byrågruppen, skilte med både en første- og en andreplass på likestillingsbarometeret She Index. Indeksen er et verktøy for bedrifter som ønsker å jobbe strukturert og langsiktig med mangfold og inkludering. 

Kvinneandelen var imidlertid ikke god nok til å forsvare de sterke plasseringene selskapet har hatt de siste årene og Holmberg må bare konstatere at Noa Ignite på årets liste, som ble offentlig denne uken, falt ned til en 12. plass (se liste lenger ned i saken). 

- Vi skal tilbake på pallen! Det er ikke spørsmål om noe annet.  Det er små utslag i indeksen som bare målte ett av våre selskap, mens vi samtidig gjorde kvantesprang på kvinneandelen i konsernledelsen både i Norge og i gruppen, sier Holmberg. 

Ifølge en tidligere rapport fra International Labour Organization i 2019 som går på kvinner i næringslivet heter det seg at at i 60 prosent av selskapene verden over er det kvinner i mindre enn 30 prosnet av lederstillingene.

Tall for Norge utarbeidet av Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning CORE viser at det blant Norges 200 største selskaper i dag er 86 prosent mannlige ledere samtidig som ni av ti styreledere er menn.

Les også: Making Waves topper likestillingskåring - Overrasket og ydmyke over å havne øverst på listen

Byråtopp i kvinneboots:

Skomerket Roccamore har den siste tiden kjørt en kampanje internasjonalt på likestilling, der mannlige toppledere stiller opp i kvinneboots for å vise mangelen på kvinnelige næringsledere. Så langt har ingen norske ledere stilt opp i kampanjen som blant annet har vært frontet av Anita Krohn Traaseth, men Kai Holmberg lot seg ikke be to ganger.

Tverrfaglige team holder lenger på kundene

Lenger opp i Noa-organisasjonen sier Holmberg at det i konsernledelsen er en kjønnsbalanse på rundt 35 prosent kvinner og 65 prosent menn, mens det i Norge er 45 prosent kvinner i ledergruppen. Han erkjenner at de har en jobb å gjøre, men forteller at de er på god vei i selskapet som har byråer både i Norge, Sverige, Danmark og Finland. 

- Vi har gått fra å gjøre kortere prosjekter til mye lengre prosjekter. Hvis man da ikke har tverrfaglige team med ulike bakgrunner, så lykkes vi ikke å holde på en kunde i fem år, sier Holmberg.

- Kan et stort kommunikasjons- og teknologiselskap som Noa gjøre noe for å slippe til flere kvinner?

- Ja, vi kan gjøre mye. Ikke bare i forhold til kvinner, men mangfold generelt. Vi har for eksempel nettopp satt sammen ledelsen til et nytt selskap som treffer markedet i år hvor topp syv av 40 kandidater alle var kvinner, sier han.

Han mener en av hans hovedoppgaver i Noa fremover blir «å åpne opp enda mer.»

- Hvis vi får en flatere struktur så kommer talentene frem uansett bakgrunn, kjønn og etnisitet. Oppgaven er at alle som er i organisasjonen får en bane de kan løpe på, sier han.

Holmberg, som rykket opp som sjef i Noa i Norge, etter Kim Ydse Krogstad, kom fra selskapet Unfold som ble kjøpt opp av Noa for et snaut år siden. Han forteller at NoA de siste årene har fått et mye bredere tverrfaglig mangfold, og at det nå er det mer personlige mangfoldet som står for tur.

- Noen av tingene vi gjør er som nevnt å rekruttere bredere utenfor konsulentbransjen, samtidig som vi rekrutterer på personlige kvalitet og særegenheter fremfor papirer samt strukturert påvirke samarbeidspartnerne våre innen mangfold og bærekraft, sier Holmberg.

Les også: Selger Unfold og bruker halvparten av kjøpesummen på North Alliance: - En voldsom oppside i aksjen

Kåret ny vinner:

På årets likestillingsbarometer går IKEA til topps for første gang og slår fjorårsvinneren Equinpr, men selv om møbelgiganten skårer tilnærmet fullt hus på indeksen mener administrerende direktør i She, Astrid Skaugseth, at man kan gjøre mer for mangfoldet i en bedrift. - Du er aldri i mål, sier Skaugseth. Foto: She.

- Er aldri i mål

På She Conference finner Kampanje også en annen ny leder og det er administrerende direktør for «She», Astrid Skaugseth. Hun kom til rollen som She-sjef for bare noen måneder siden etter 20 år i Ey, hvorav ti av disse var i ledergruppen. Hun er fornøyd med standingen konferansen har i Norge, og har nå mål om å ekspandere ytterligere globalt.

- Nå rigger vi oss til med en planlagt emisjon, og så ønsker vi å gå ut og hente kapital. Det er en av grunnen til at jeg ble med i «She» for nå skal vi vokse, sier hun til Kampanje.

En av høydepunktene på konferansen er resultatene fra She-indeksen. Indeksen er en måling for likestilling og inkludering i næringslivet. Da den ble lansert i 2018 var 20 norske bedrifter med, mens det i år deltar hele 124 bedrifter fra Norge, Sverige, Finland samt en bedrift fra Danmark. Indeksen er delt opp i en rekke seksjoner der bedriftene svarer på spørsmål som til slutt gir dem en score mellom 1 og 100.

I år var det Ikea som gikk helt til topps med hele 98 poeng.

- De er fantastiske. De jobber langsiktig og strukturert. Det er egentlig det som er kjernen og kjernen i indeksen. Jeg sier ofte til kunder at scoren ikke er så viktig, men det er utviklingen av den scoren over tid som er viktig. Så er det alltid morsomt å hedre de som kommer på topp, for det viser at dem gjør veldig mye riktig når de jobber strukturert og langsiktig – og det har vinneren gjort i år, sier Skaugseth om vinneren.

- Men indeksen går fra en til hundre, og IKEA får 98 poeng. Er de i mål da om de får 100 poeng neste år?

- Nei, jeg vil aldri si du er i mål. «She»-indeksen går egentlig på kjønnsbalansen. Når man snakker om mangfold er det mye mer enn kjønn. Men det er en veldig fin start å ha en balansert arbeidsstokk og toppledelse, for da mener jeg at man også vil få forbedringer på de andre mangfoldsindikatorene. Det kan være etnisitet, alder, kompetanse også videre. Så det er ikke slutt på 100, sier hun.

Her kan du se de aller beste på She-indeksen i Norge i 2022IKEA ny vinner på She-indeksen - Noa Ignite faller

Plassering Selskap Poeng Fjorårets plassering
1.  Ikea 98 (11)
2.  Crayon 98 (28)
3.  Nordea  96 (6)
4. Equinor  92 (1)
5. Vinmonopolet 91 (10)
6. Sparebanken Sogn 90 (ny)
7. DNB 90 (18)
8. OBOS 90 (8)
9. Sodexo 89 (54)
10. TietoEvry 89 (14)
11. Danske Bank 88 (ny)
12. Noa Ignite 88 (2)

Totalt er det målt 124 bedrifter fra Norge, Sverige og Finland på She Index der  111 av selskapene har mer enn 50 ansatte.

Ny byråtopp vil ta likestillingskampen: - Vi må få flere mannfolk inn i design og flere kvinner inn i tech