Finn er nordmenns nye favoritt på bærekraft - Tine må gi fra seg førsteplassen

- Forplikter oss til å levere enda bedre, sier den nye, norske bærekraftsfavoritten

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Europas største merkevarestudie på bærekraft, Sustainable Brand Index, lanserer tirsdag morgen årets liste over hvilke merkevarer som oppfattes å være Norges mest bærekraftige. Det er Tine som har toppet listen de siste to årene, men denne gangen må samvirkelaget gi fra seg tittelen til Finn.no.

Det er de «utrolig stolte og glade for», forteller ansvarlig for bærekraft i Finn, Anja Bergstrøm.

- Dette har vi jobbet mot i mange år. Vi vil gjøre det like enkelt å kjøpe brukt som nytt og jobber for at det skal bli sosialt akseptert. Derfor har vi snakket om dette ut i markedet og vi prøver å gjøre det på en humoristisk måte sånn at folk skal lytte til budskapet, sier hun til Kampanje.

I fjor havnet selskapet på en fjerdeplass, men nå går de forbi både Tine, Ikea og Kiwi og går helt til topps på undersøkelsen for første gang.

- Vi er veldig beæret over å få denne tildelingen. Spesielt siden det er norske forbrukere som ligger til grunn her. Det er de som har stemt oss frem. Når vi da vinner denne prisen, så forplikter det til å levere enda bedre på bærekraft. Vi skal fortsette å jobbe mot gode og sirkulære bærekraftige løsninger for forbrukerne, sier Anja Bergstrøm.

Se topp 15-listen nederst i saken!

Økende trend;

- Vi ser at folk har vært opptatt av å kjøpe brukt også under pandemien, sier Anja Bergstrøm, ansvarlig for bærekraft i Finn.no.

Tine: - Viktig at vi er høyt på listene

Ikea beholder andreplassen fra i fjor, men bak dem skjer det noen tronbytter. Q-meieriene klatrer fra åttende- til tredjeplass og blir dermed bransjevinner foran Tine, som faller til en fjerdeplass. I tillegg faller fjorårets tredjeplass Kiwi ned til niendeplass, og dermed er det Coop som blir vinneren i dagligvarebransjen med en femteplass.

Leder for bærekraft i Tine, Bjørn Malm, er fornøyd med å være i toppen, selv om de må gi fra seg førsteplassen til konkurrentene i Q-meieriene.

Nordmenn tenker mindre på klima

Ifølge SB Insight, som står bak undersøkelsen, oppgir 70 prosent av de norske respondentene i undersøkelsen at bærekraft spiller en vesentlig rolle når de skal foreta en kjøpsavgjørelsen. Andelen har økt fra 60 prosent i 2014, men er fortsatt noe lavere enn i Sverige, Danmark og Finland, der den måles så høyt som 74 prosent.

- Hva er det folk tenker på bærekraft?

- I Norge ser vi at folk tenker og verdsetter resirkulering, gjenvinning og gjenbruk mest. Klima kommer lengre ned i Norge enn i andre land, båder når det gjelder hva man vil at bedrifter skal prioritere og hva man er bekymret for. I motsetning til Sverige, der det rangerer høyest, sier gründer og daglig leder i SB Insight, Erik Elvingsson Hedén, til Kampanje.

Det forklarer også suksessen til Finn.no i årets undersøkelse, påpeker han.

- Finn.no har vært dyktige. Her ser vi at sirkulærøkonomien har fått et gjennomslag i Norge, i større utstrekning enn i de andre landene i undersøkelsen.

- Mye generisk kommunikasjon

Undersøkelsen til SB Insight sier ikke noe om hvor bærekraftige selskapene faktisk er, men den forteller oss noe om holdningene nordmenn har til bærekraftskommunikasjon. Rett under halvparten av nordmenn - 46 prosent - sier at de er positive til bærekraftskommunikasjon. Det er på linje med resten av Skandinavia, men tre prosentpoeng mindre enn året før. Samtidig øker andelen som er negative til bærekraftsreklame fra 21 til 27 prosent.

- Man er litt lei av det, helt enkelt. Det handler om at det er mye generisk kommunikasjon. Det blir en ordlek for folk. Det blir ikke emosjonelt, sier Hedén.

Han tror man må begynne å integrere bærekraft i all kommunikasjon.

- Da kan vi stoppe denne utviklingen, sier han.

Finn.nos bærekraftssjef Anja Bergstrøm Karthum kan ikke love brukerne sine at de alltid kan være sikre på at de gjør en bærekraftig handel hos dem.

- I utgangspunktet bør man ikke kjøpe noen ting, hvis man skal være bærekraftig, men hvis man først skal kjøpe noe, så er det fint at man kjøper det brukt, sier hun.

Husker du? Finn.no lanserte i 2019 en kommentar på tradisjonell bærekraftsreklame: - Jeg vil ikke kalle det en parodi

Topp 15Her er nordmenns bærekraftsfavoritter

Plassering Selskap Endring
1 Finn.no + 3
2 Ikea -
3 Q-meieriene + 5
4 Tine - 3
5 Coop + 2
6 Stormberg - 1
7 Vipps + 2
8 Rørosmeieriet + 12
9 Kiwi - 6
10 Bama -
11 Quality Hotel + 18
12 Flytoget - 1
13 Apotek 1 + 8
14 Posten - 8
15 Meny - 2

SB Insight har hentet inn svar fra 11.600 norske forbrukere som har vurdert hvor bærekraftige de oppfatter til sammen 265 merkevarer.

Finn er nordmenns nye favoritt på bærekraft - Tine må gi fra seg førsteplassen