Tine er igjen nordmenns favoritt på bærekraft – se vinnerne og taperne her

- Vi tar det som en bekreftelse på at vi gjør riktige ting, sier bærekraftssjefen i Tine.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Europas største merkevarestudie på bærekraft, Sustainable Brand Index, lanserer torsdag morgen den offisielle listen over hvilke merkevarer som oppfattes å være mest bærekraftige i Norge. I år topper meieriproduktleverandøren Tine på nytt listen, noe som blant annet skyldes deres «bidrag til kortreist mat og resirkulering.»

Tines sjef for bærekraft de siste ti årene Bjørn Malm, kan ikke si annet enn at det «er en hyggelig nyhet».

- Men er det en fortjent plassering?

- Det er i hvert fall hyggelig og når forbrukerne sier det så er det vel fortjent da. Det er uansett gøy å komme på topp i slike målinger og vi tar det som en bekreftelse på at vi gjør riktige ting, sier Malm til Kampanje.

Tine topper listen foran store merkevarer som IKEA og Kiwi og har som de fleste, store norske selskaper satt bærekraft i høysete hva gjelder kommunikasjon og markedsføring de siste årene. Malm sier det er viktig både å kommunisere ambisjoner og hva man får til, men også saker Tine som selskap ikke får til.

- Bærekraft er langsiktig og målrettet arbeid. Men en ting er å kommunisere hva vi gjør og konkrete tiltak som vi gjennomfører. I tillegg til å kommunisere på ambisjon og hva vi får til, må vi også snakke om hva vi ikke får til, sier han.

Han trekker frem hvordan Tine ved to anledninger trakk tilbake sin nye rømmeemballasje i papp, fordi det man ikke nådde det nødvendige sorteringskravet på over 80 prosent papp. Målet var å redusere plastforbruket med 500 tonn hvert år.  

- Kommer pappbegeret tilbake på markedet?

- Ikke umiddelbart. Poenget var at vi tok frem et godt og miljøvennlig beger, men da vi ikke kunne merke det som papp og papir trakk vi det tilbake. Vi skal absolutt snakke om det vi lykkes med, men også snakke om at det er en reise full av læring. Du må være villig til å prøve å gjøre ting som ikke er 100 prosent optimalt med en gang og her er pappbegeret et eksempel på hvordan vi må jobbe fremover, sier Malm.

Les også: Tine vraker krim på kartong og satser på digital påske: - Helt naturlig at det kommer noen reaksjoner

Vi har vel aldri sett så mye kommunikasjon om bærekraft noen gang og alle vil være med Erik Elvingsson Hedén, Sustainable Brand Index

Fikk reklame-refs for to år siden

Ifølge SB Insights, som står bak undersøkelsen, har også pandemien spilt inn på årets resultater.

- Pandemien har ført til at forbrukerne legger større vekt på innenlands produksjon og lokale råvarer, noe som har vært til nytte for Tine. I tillegg, er Tine kjent for sitt arbeid med emballasjeproblemet og dyrevelferd. Til sammen gjør dette at forbrukerne mener Tine er det mest bærekraftige merket i Norge i 2021, sier Johanna Ekman, norgessjef i Sustainable Brand Index. 

Det er de samme tre merkevarene som troner på pallplass i år som i fjor, men første- og tredjeplassen bytter plass. Fjorårets vinner, Kiwi, rykker ned til en tredjeplass, og IKEA beholder sin plass som den merkevaren forbrukerne oppfatter som nest mest bærekraftig.  

Erik Elvingsson Hedén, som er grunnlegger og administrerende direktør i Sustainable Brand Index sier til Kampanje at det var tett i toppen på poeng.

- Nesten takket være pandemien, om man kan si det, så har Tine en mer positiv utvikling enn de andre, men det er målfoto der oppe, sier Hedén til Kampanje.

I Sverige var det dagligvarekjeden Coop som gikk til topps etter at IKEA toppet kåringen de to siste årene. De som kommer dårligst ut i undersøkelsen i Norge er Santander Consumer Bank, etterfulgt av Bik Bok og Uber.

Eidsiva Energi er årets klatrer og rykker 87 plasser opp fra 176. plass til 89. plass, også Boots Apotek og Toyota rykker kraftig opp på listen med henholdsvis 64 og 60 plasser. I andre enden av skalaen faller Hurtigruten mest, og rykker hele 93 plasser ned til en 107. plass, mens KappAhl og Nestlé faller 88 plasser hver.

- Er det noen bransjer som må ta et krafttak her?

- Bank- og finanssektoren oppfattes ikke å være spesielt dyktige på dette og forbrukerne har en negativ oppfatning av disse selskapene hva gjelder bærekraft. De synes ikke og høres ikke og folk forstår ikke hva de. I tillegg er også elektronikk, byggeindustrien og klesbransjen noen utfordringer her, sier han.

Lokal matvareproduksjon, åpne landskap, kyr og bønder er tradisjonelle verdier som forbrukerne vurderer som positivt.

Det er altså ikke første gang Tine går til topps på denne målingen. Også i 2019 gikk meierigiganten til topps.

- Tine er en type tradisjonell virksomhet som forbrukerne alltid har oppfattet som bærekraftig. Lokal matvareproduksjon, åpne landskap, kyr og bønder er tradisjonelle verdier som forbrukerne vurderer som positivt i en slik sammenheng og de har alltid ligget høyt på denne målingen, sier han.

Hva man kan kommunisere og ikke kommunisere innenfor bærekraft, er imidlertid ikke alltid like lett. Da Tine etter seieren i fjor hevdet i en reklamevideo på Facebook at de var Norges mest bærekraftige selskap, lot ikke reaksjonene vente på seg. Blant annet reagerte Norsk vegansamfunn, og Tine måtte etter påtrykk fra Forbrukertilsynet slutte å kalle seg landets mest bærekraftige. Hedén sier det er viktig å understreke at dette er en forbrukerundersøkelse som måler oppfatningen av selskapene, og at man ikke dermed kan slå fast at Tine er det mest bærekraftige selskapet.

- Det er en forbrukerstudie og man kan ikke si at Tine er mer bærekraftig enn IKEA, men det er vanskelig å komme høyt opp på denne målingen hvis man ikke god på å kommunisere rundt bærekraft, sier Hedén. 

Her ser du listen og de merkevarene som skårer høyest på bærekraft blant norske forbrukere.På topp i bærekraft

Plassering Selskap Plassering i fjor
1. Tine (3)
2. IKEA (2)
3. Kiwi (1)
4. Finn.no -
5. Stormberg (8)
6. Posten (13)
7. Coop (7)
8. Q-meieriene (6)
9. Vipps -
10. Bama (10)

Kilde: Sustainability Brand Index.

Sliter med troverdigheten

Bærekraft er uansett på alle merkevarers lepper og det ansettes egne bærekraftsansvarlige over en lav sko i de fleste selskaper samtidig som mye av markedsføringen også tar opp i seg bærekraft.

- Vi har vel aldri sett så mye kommunikasjon om bærekraft noen gang og alle vil være med, men det er ikke mange som tør å være så veldig spissede i kommunikasjonen og i stedet slenger rundt seg med ord forbrukerne ikke helt forstår. Forbrukerne er veldig positive til bærekraft, men samtidig er det et problem med troverdigheten, sier Hedén.

Selv om det kommer at flere er positive til merkevarer med et bærekraftperspektiv enn i fjor, er folk blitt mindre positive til bærekraftskommunikasjon fra bedrifter. Hovedgrunnen forbrukerne oppgir er knyttet til forvirring rundt hva merkevarer kommuniserer og om det er troverdig.  I undersøkelsen kommer også det frem at 25 prosent av forbrukerne i Norge ikke synes bærekraftkommunikasjonen er troverdig, mens 43 prosent sier de opplever den som verken eller.

- Det kan bli problematisk fremover. De over 40 prosentene som ikke helt vet, kan fort tippe til å bli negative når kommunikasjonen fra selskapene blir for utydelig og slik dette ser ut nå så kan det bli mer negativt, sier Hedén.

Rundt en tredel sier de oppfatter mye av kommunikasjonen rundt bærekraft som troverdig.  Stadig økende fokus på bærekraft i samfunnet, gjør samtidig at bedrifter raskt stilles til ansvar for enhver mistanke om grønnvasking.

- Er greenwashing fortsatt et økende problem?

- Greenwashing var veldig aktuelt for noen år siden og det var nok flere bedrifter som ikke var helt oppriktig i hva de kommuniserte, men vi ser at begrepet har fått en revival i hele Norden, mer eller mindre like mye i Norge som i Sverige og Danmark. For det meste er bedrifter i alla disse landene ganske nøye med å snakke om saker som stemmer, men man er utydelig og anvender vanskelige ord, sier han.

På topp i Norden:

- Flere nordmenn enn noensinne oppfatter merkevarer som bærekraftige og her scorer vi høyere enn både svenskene og danskene, sier Erik Elvingsson Hedén, som er grunnlegger og administrerende direktør i Sustainable Brand Index

Tine: - Bærekraft ikke er en reise som slutter

Tilbake hos Tine sier bærekraftsansvarlig Bjørn Malm at de denne gangen ikke komme til å bruke målingen i markedsføringen, slik de gjorde i 2019 da selskapet kalte seg «Norges mest bærekraftige selskap.»

- Det er ikke bare, bare å utrope seg til norgesmester i bærekraft?

- Nei, det er mange undersøkelser og vi er heldige og scorer høyt på de fleste, men det er vanskelig å kategorisk slå det fast. Vi tar det som en hyggelig bekreftelse på at vi gjør en del riktige ting. Det er sånn vi tenker på det også er det klart det er veldig motiverende. Men vi kommer ikke til å kjøre kraftig kraftig på dette i markedsføringen fremover, det er ikke planen nå.

- Det er mye snakk om grønnvasking, er Tine blitt mer forsiktige i hva dere kommuniserer rundt bærekraft?

- Jeg synes ikke vi har vært uforsiktige før, men det som er viktig å huske på når vi snakker om greenwashing er at bærekraft ikke er en reise som slutter. Det kan være lett å skyte ned det som ikke er bedre eller mer bærekraftig, i stedet for å se på det som forbedringer. Vi må ha belegg for det vi sier og gjør, men vi er ikke blitt mer forsiktige. Men jeg synes heller ikke at vi har vært så aggressive tidligere, sier han.

- Selger dere mer melk, ost og smør hvis forbrukerne oppfatter dere som bærekraftige?

- Vi tror at hvis vi er gode på det og leverer gode resultater over tid, så styrker det konkurransekraften vår sammenlignet med andre som ikke er så flinke. Vi tror vi selger flere produkter på grunn av dette og vi jobber med bærekraft for å styrke konkurransekraften vår, sier Malm.

Her ser du listen og de merkevarene som skårer dårlig på bærekraft blant norske forbrukere.På bunn i bærekraft

Plassering Selskap Plassering i fjor
245. Nestlé (157)
246. Mix (245)
247. Vic (233)
248. Air France (211)
249. Høyer (172)
250. Codan (224)
251. Accessorize (221)
252. Uber (229)
253. Bik Bok (215)
254. Sandtander Bank (236)

Kilde: Sustainability Brand Index.

Her kan du se noen av hovedfunnene fra årets undersøkelse Sustainable Brand Indexnd Index: Noen resultater og fakta om Sustainable Brand Index

  • I år er flere positive til merkevarer med et bærekraftperspektiv enn i fjor. Det er en klar økning i direkte positive oppfatninger av merkevarer, men en viktig faktor her er bedrifters håndtering av pandemien.

  • Resirkulering og gjenbruk av materialer blir oppgitt som det viktigste en bedrift generelt bør gjøre for å være mer bærekraftig.

  • Sammenlignet med i fjor er folk mindre positive til bærekraftskommunikasjon fra bedrifter. Hovedgrunnen forbrukerne oppgir er knyttet til forvirring rundt hva merkevarer kommuniserer og om det er troverdig.

  • Det er et voksende skille mellom befolkningen som er veldig positiv eller veldig negativ til bærekraftskommunikasjon.

  • Dokumentarer og nyhetsdekning er foretrukne kilder til informasjon om bærekraft. 

  • Til tross for at mange trodde at pandemien kom til å ta oppmerksomheten bort fra bærekraftsspørsmål, har pandemien ført til at flere er opptatt av bærekraft som en konsekvens av den.

  • En tredel av de spurte mener at bærekraft er mer viktig nå enn før, og det er tydelig at pandemien har vist forbrukere at vår levemåte i dag verken er bærekraftig eller ønskelig i det lange løp.  

Om Sustainable Brand Index™ 
Sustainable Brand Index™ er Europas største uavhengige merkevarestudie med fokus på bærekraft. Studien måler og analyserer hvordan bærekraft påvirker merkevarebygging, kommunikasjon og forretningsutvikling. Totalt er studien utført blant 60.000 forbrukere og analyserer over 1400 merkevarer fordelt på 34 bransjer og 8 land. Studien ble grunnlagt i 2011 i Sverige og lansert i Norge i 2013. Grunnleggerne av SBI er det privateide innsiktsbyrået SB Insight som opererer i Norden, Nederland og Baltikum. 

Tine er igjen nordmenns favoritt på bærekraft – se vinnerne og taperne her