Den nye NRK-sjefen har «grublet» seg inn i jobben: - At jeg er kvinne har ikke vært et tema

Vibeke Fürst Haugen tar over som sjef etter Thor Gjermund Eriksen før sommeren.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Torsdag ettermiddag ble det klart at landets nye kringkastingssjef heter Vibeke Fürst Haugen. Hun tar over som den nye kringkastingssjefen etter Thor Gjermund Eriksen, som har hatt stillingen de siste ni årene. Fürst Haugen blir den tiende kringkastingssjefen i rekken eller den den fjortende NRK-sjefen om en tar med tiden før 1948. Det er en rekke som består utelukkende av menn og derfor var det ventet at den nye kringkastingssjefen nå endelig skulle bli en kvinne.

- Hvorfor var dette en jobb du hadde lyst på?

- Jeg har vært i NRK i veldig mange år og her er det mange morsomme oppgaver hatt ulike roller i store deler av organisasjonen, så da Thor Gjermund Eriksen annonserte at han skulle slutte og jobben ble utlyst så har jeg grublet meg inn i det og melde meg på i den prosessen. Men det er det jeg vil kalle Norges mest interessante og morsomme medielederjobb, sier Vibeke Fürst Haugen til Kampanje.

- Ble du oppfordret til å søke?

- Nei, jeg oppfattet det ikke på noen måte sånn. Jeg har oppfattet at det var en prosess hvor man kunne melde seg på og ha noen samtaler og delt på at jeg har grublet meg frem til å søke. Det er stor jobb med mye alvor knyttet til den, så jeg har tenkt fælt før jeg valgte å søke.

- Hvor mye har du tenkt på at du nå blir NRKs første kvinnelige kringkastingssjef?

- Jeg har faktisk ikke tenkt så veldig mye på det. I NRK så er det sånn at vi har jobbet i veldig mange år med å sikre balanse mellom kjønn i alle ulike funksjoner og på alle mulige nivåer så for meg har ikke det vært et tema, sier hun.

Den nye kringkastingssjefen kjenner Marienlyst ut og inn etter å ha vært der i hele sin karriere og snart runder 30 år i statskanalen. Hun har jobbet i NRK siden 1994 og har både tung redaksjonell- og strategisk ledererfaring fra sine jobber som for barne-TV-kanalen NRK Super og som programutvikler. Som leder av NRKs Marienlyst-divisjon, en av de største avdelingene i NRK, har hun også hatt ansvaret for rundt 1.000 ansatte.

- Er det blitt så lenge. Jeg husket ikke hvor lenge, men det stemmer nok. Jeg pleier å si rundt 25 år, sier Fürst Haugen

Les mer: Dette sier konkurrentene om den nye NRK-sjefen: - Veldig sterk strategisk

- Kan NRK veldig godt

På pressekonferansen kunne styreleder Birger Magnus fortelle at blant det til slutt stod mellom Fürst Haugen og nyhetsdirektør Helje Solberg.

- Styret har gjennomført et omfattende arbeid i mulige kandidater, og til slutt sto vi igjen med to meget gode kvinner, som begge er godt kjente i NRK. Helje Solberg og Vibeke Fürst Haugen, sier Magnus.

NRKs styreleder vil ikke si hva som ble utslagsgivende for at valget falt på Vibeke Fürst Haugen, men han trekker frem flere kvaliteter som taler til hennes fordel.

- Jeg har ikke lyst til å sette de opp mot hverandre, men noe som har vært veldig viktig i vurderingen av Vibeke og som er hennes styrke er at hun kan NRK veldig godt. Det å lede Marienlyst-divisjonen er veldig komplisert og sammensatt. Det er sport, drama og nyheter i NRK Super. Hun har også fungert som stedfortreder for Thor Gjermund, så hun kan lede NRK. Hun har erfaring fra dette og hun kan veldig hurtig gå inn i jobben, sier Magnus til Kampanje.

Han understeker at både Helje Solberg og Vibeke Fürst Haugen har vist seg som gode ledere.

- De er flinke til å få med seg folk og få til forandring.

- Thor Gjermund Eriksen snakker ofte om at NRK befinner seg i en global konkurranse. Står Vibeke Fürst Haugen bedre rustet til å håndtere den konkurransen?

- Jeg vil ikke sette kandidater opp mot hverandre. Dette er et lagarbeid og mange skal bidra for å få et NRK som er konkurransedyktig, sier Magnus.

Tapte lederkampen - vil fortsette i NRK

Den som tapte kampen om toppjobben, Helje Solberg, sier hun kommer til å bli værende i jobben selv om den øverste lederstillingen glapp.

- Vibeke kommer til å bli en fantastisk kringkastingssjef som jeg gleder meg til å samarbeide med, sa Solberg til Kampanje etter pressekonferansen. 

- Er det du skuffet over at det ikke ble deg?

- Jeg var selvfølgelig forberedt på at dette kanskje ikke gikk min vei. Jeg er glad jeg var en del av prosessen. Nå skal jeg fokusere på den jobben jeg har som nyhetsdirektør, og det er et stort, stort privilegium. 

Konkurrerte med kollega:

Vibeke Fürst Haugen har konkurrert med kollegaen Helje Solberg om jobben. - Vi har stor respekt for hverandre og har heiet på hverandre gjennom hele denne prosessen. Jeg gleder meg veldig til å fortsette samarbeidet med henne, sier den nye NRK-sjefen. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Utrolig drivende og energisk

Dagens kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier han kommer til å fortsette som NRK-sjef frem mot sommeren før arvtageren Vibeke Fürst Haugen tar over, sannsynligvis i juni. Han har de siste årene jobbet tett med Fürst Haugen i ledergruppen han selv satte da han tok over som sjef. Det var tilbake i 2014 da Fürst Haugen tok over Marienlyst-divisjonen etter Per Arne Kalbakk. Fürst Haugen ble i 2015 også kåret til «Årets kvinnelige medieleder».

- Jeg har jobbet tett med Vibeke underveis og hun er utrolig drivende og energisk. Hun elsker NRKs oppdrag leter etter nye måter å jobbe på, skape nytt innhold og forbedre, aldri stillestående, men en som hele tiden ser etter det nye og bedre prosjekter. Vibeke er en leder som har høye ambisjoner og det må du ha i denne jobben, sier Eriksen til Kampanje.

- Er det en styrke eller svakhet at hun er såpass ukjent utenfor NRK og på Marienlyst?

- Det er ikke så viktig fordi hun kommer til å bli kjent nok og det skal kanskje en kringkastingssjef være, sier Eriksen.

Han vil ikke rangere de to nære medarbeiderne opp mot hverandre.

- Jeg er først og fremst ganske stolt av at vi har to så gode kandidater internt at de begge blir vurdert som kompetente til denne jobben. Det er jeg stolt av, sier Eriksen.

Skal kjempe med strømmegiganter

Den nye kringkastingssjefen sier at noe av det hun tror blir det vanskeligste som NRK-sjef blir «å levere innhold av høy kvalitet».

- Publikum må velge og elske innholdet vårt Det er en forutsetning for at vi skal ha den posisjon vi har, sier Fürst Haugen.

Og det er litt av en posisjon NRK har i det norske mediemarkedet der ni av ti nordmenn tar i bruk en NRK-tjeneste i løpet av en dag og kanalen er den suverent største kanalen både i TV-markedet og på radio og etter hvert også landet nest størst nettsted i konkurranse både med de store strømmegigantene og de private kommersielle mediehusene TV 2, Schibsted og Aller Media.

En annen stor utfordring som venter den nye NRK-sjefen er flyttingen fra Marienlyst til nye lokaler på Ensjø.

- NRK skal ut av lokalene sine, gleder du deg til å flytte?

- Det er en kjempemotivasjon for å fortsette utviklingen av organisasjonen. Det ligger et godt stykke frem i tid, men vi skal være godt trimmet og klare den dagen vi flytter. Det synes jeg er spennende å tenke på, sier hun.

Den nye NRK-sjefen har «grublet» seg inn i jobben: - At jeg er kvinne har ikke vært et tema