Anonym Instagram-konto harselerer med reklamebransjen - byråfolka bak fører «memes» på timelisten

- Det er en del selvopptatthet og litt pompøsitet i bransjen, mener de.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Har du kommet over Instagram-kontoen @byraamemes, humret litt, og lurt på hvem som står bak? Det har i alle fall Kampanje-redaksjonen. Kontoen dukket opp for et halvt år siden, og personene bak har siden harselert med stort og smått i reklamebransjen. 

For å komme til bunns i hvem som står bak kontoen, bestemte vi oss for å slide in i byraamemes' DMs. 

Personene bak kontoen takket ja til et intervju under forutsetningen av at vi ikke røper navn eller arbeidssted. Kampanje kjenner identiteten deres.

Kampanjes journalist møter en mann og en kvinne i begynnelsen av 30-årene. La oss kalle dem Nils og Emma. Det eneste de to vil avsløre er at de er en «liten gjeng i et byrå» som står bak kontoen. Kontoen har fått sjefens velsignelse, og de to kan til og med føre «memes» på timelistene på slutten av arbeidsuka. 

- Vi vil være anonyme fordi vi vil ha litt fleksibilitet i hva vi kan kødde med og ikke. Da er det lurest å ikke knytte det til et spesifikt byrå eller en spesifikk person, sier Nils. 

- Vi ønsker å ta bransjen på kornet. Vi ønsker å kunne få lov til å være - enda litt mer enn i dag - småfrekke og å sparke litt til bransjen. Kanskje også litt til profilerte enkeltpersoner og byråer - inkludert oss selv. Det er lettere og morsommere når vi er anonyme og får lov til å leke oss. Det er vår lille lekeplass, sier Emma.

Kontoen har nå 1175 følgere. De to forteller at mye av konseptet ligger i at det er «litt hemmelig» og at folk «blir litt ekstra nysgjerrige på hvem som står bak». 

- Det er noen som har prøvd å gjette. Vi har fått litt gjetninger i DM, sier Emma.

Pompøsitet og selvopptatthet

Emma og Nils forteller at det «stort sett» er de to som styrer kontoen. Samtidig er byraamemes et slags fellesprosjekt i byrået – under hvert mandagsmøte diskuterer de hva som skal legges ut den uka. Og jo flere memes de legger ut, jo mer respons får de. 

- Folk synes det er morsomt. Resten av byrået synes det er gøy og engasjerer seg med å sende forslag, sier Emma. 

- Hva sier det om reklame- og PR-bransjen at den er så lett å parodiere?  

- Det er ikke til å komme fra at det er en del selvopptatthet og litt pompøsitet i bransjen. Det er lett å plukke ned og kødde litt med, sier Nils. 

-  Det er ganske utømmelig innholdsunivers, for det er mye å plukke på i den bransjen her, bekrefter Emma. 

Nils legger til at det «av og til er en del bullshit også». 

- Det er gøy å ta litt på kornet. Hele bransjen har godt av å ta seg selv litt mindre høytidelig, av og til. Det er litt det vi prøver å gjøre, på en morsom måte, sier Nils. 

Les også: Refser bruk av engelske stillingstitler i norsk pr- og reklamebransje: - Fremstår som litt latterlig

Blir godt mottatt:

Memes om slitsomme kunder er populært på kontoen. - Enten det er kunder som er vanskelige, eller kommer tilbake og pirker i ting, sier Nils.

Håper på 10.000 følgere

- Hvor store ser dere for dere at dere kan bli? 

- Det er nok ikke så mange utenfor bransjen som synes at dette er gøy. Det er jo en intern greie for de som jobber i bransjen, sier Emma. 

- Hvor mange jobber i bransjen? Hvis vi slår sammen reklamebyråer, mediebyråer og alt som finnes, så er det jo noen tusen. La oss si 10.000! Hårete mål, sier Nils.

De to tror meme-humoren slår best an blant de yngre i bransjen. Flertallet av følgerne deres er mellom 25 til 34 år. 

- De som er aktive på Instagram er jo først og fremst den yngre delen av bransjen, og det er de som tar den humoren. Vi når nok ikke ut til de de sidrumpa eldre, som ikke er daglig på Instagram. De yngre skjønner memes og tagger inn kollegaer, sier Emma.

Nils sier at «er du under 40, så vet du hva memes er». 

- Det er litt lettere å sparke oppover, og det er nok flere av de ynge som kjenner seg igjen i de situasjonene vi kødder med, sier han.

Har også fått gjennomgå:

Kampanje er - i likhet med reklamebransjen - selvopptatte nok til å illustrere denne saken med en meme der vi selv er i fokus.

Ønsker flere innspill fra bransjen

- Hva slags type innhold er det som skaper mest engasjement? 

- Det er mye med den køddingen om at det er mye å gjøre, knyttet til diskusjonen om slitne byråfolk som ble tatt opp hos Kampanje, sier Nils og fortsetter: 

- Det som også er godt mottatt, er kunde-kødding. Enten det er kunder som er vanskelige, eller kommer tilbake og pirker i ting. 

Han forteller at det er «litt fifty-fifty» om det er gøy å rette skytset mot Try.

- Noen ganger er det veldig gøy, andre ganger lander det ikke helt. Når de er størst i bransjen, er det naturlig at vi må kødde litt med dem.  

- De reagerer ikke, de gidder ikke å ta opp tråden en gang. De er for store og kule til å være med. Vi hadde håpet på mer respons fra dem i kommentarfeltet, sier Emma.

Så langt har byraamemes hverken fått noen negative tilbakemeldinger fra profilerte enkeltpersoner eller byråer som er omtalt på kontoen. 

- Det er egentlig bare god stemning, sier Nils.

Han og Emma er enige om at de ønsker flere innspill fra bransjen. De lover innsenderne at de får være helt anonyme. 

- Vi har like sterkt kildevern som Kampanje!

Les også: - Vi glemmer konsekvensene av å drive ansatte til randen

Try: - Digger byraamemes

Lars Joachim Grimstad, kreativ leder i Try, sier at de «digger byraamemes». 

- Vi synes det bare er gøy å bli kødda med! Og skjønner veldig godt at vi blir sparka litt på skinnleggen etter pressemeldingsbonanzaen vår på nyansettelser de siste årene. Vi er kanskje blitt store, men finnes ikke spesielt kule, lover. 

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen har også blitt tullet med av byraamemes. Det synes han bare er gøy.

- Jeg håper at de fleste som jobber i «bransjen» ser humoren i postene til byraamemes. Som så mange andre bransjer, er det nok av floskler og klisjeer å ta av, og at jeg blir brukt i noen tilfeller til å «representere» slike klisjeer, gjør meg ingenting. Spesielt ikke når det blir gjort med tildels finesse og stil, sier han.

Han legger til at at byraamemes skal ha for innsatsen, selv om han synes de poster for sjeldent. 

- For når sant skal sies, kan ikke én post i uka og knappe 1200 følgere etter seks måneders innsats, kalles en suksess. Jeg håper bakpersonene fortsetter og at aktiviteten tar seg opp. Det er så mye kjipt som skjer i verden om dagen, at vi trenger kontoer som byraamemes. Hjerte, hjerte, hjerte, blinkesmilefjes, tommel opp og namaste, sier han.

Anonym Instagram-konto harselerer med reklamebransjen - byråfolka bak fører «memes» på timelisten