Omsetningsfallet i Story House Egmont flater ut: - Har klart å snu utviklingen

Etter å ha mistet over 300 millioner kroner i omsetning de siste fem årene, snakker toppsjef Nina Vesterby om «et trendskifte.»

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Magasinforlaget Story House Egmont i Norge, med blader som Hjemmet, Norsk Ukeblad og Her og Nå i porteføljen, er klar med sine resultater for fjoråret. Regnskapstallene viser at selskapet leverte et resultat før skatt på snaue 110 millioner kroner for 2020.  Dette var en resultatforbedring fra 2019 på 13 millioner, eller en økning på 14 prosent.

Administrerende direktør Nina Vesterby i Story House Egmont kaller det «et imponerende resultat i et marked preget av strukturell nedgang og koronanedstenging.»

- 2020 var et svært utfordrende år med stor usikkerhet, der alle fikk livene sine snudd på hodet. Lite visste vi hva som ventet av restriksjoner og nedstenging, hjemmekontor og begrensinger i folks sosiale liv, og hvordan dette ville påvirke vår bedrift. Vi er svært glade for å oppleve at våre produkter og tjenester fikk økt betydning i folks hverdag og ble viktigere enn noen gang, sier administrerende direktør Nina Vesterby.

Resultatfremgangen og utflatningen i omsetning kommer etter mange år med kutt i bladgiganten. I 2018 talte Egmont rundt 300 ansatte, men årlige nedbemanninger hver høst siden den gang har sendt antall ansatte ned til drøye 260 ansatte. Totalt har Story House Egmont kuttet kostander for rudt 40 millioner kroner på disse årene. Sist høst måtte Story House kutte rundt ti årsverk.

- Dere legger frem gode tall og omsetningsnedgangen er ikke lenger like stor, kan du nå love at det ikke kommer en ny kuttrunde til høsten slik det har vært de siste årene?

- Det vil vi gjerne unngå, men det kan jeg naturligvis ikke love. Vi har et mål om fornøyde ansatte og et fortsatt trykk på våre strategiske satsingsområder, slik at vi fortsetter å levere resultater og skaper mer vekst. Det kan jeg love, sier Nina Vesterby. 

Les også: Egmont Publishing setter ny ledergruppe – her er de nye sjefene

Her kan du se alle tallene til Story House Egmont for 2020. Alle tall i MNOK.Sterk resultatfremgang i Story House Egmont

Story House Egmont 2020 2019 Endring i %
Omsetning 1.082,3 1.093,1 - 1
Driftsresultat 104,8 86,8 + 21
Resultat før skatt 109,6 96,4 + 14

Story House Egmont i Norge består av de to selskapene Story House Egmont og Egmont Kids Media Nordic, samt datterselskapene Nordiske Fagmedier, Fagmedia og Sempro som nå er solgt til danske Egmont. 

 

 

Skal doble digitale inntekter til 200 millioner kroner

Samtidig holder nå omsetningen seg noenlunde oppe. Story House Egmont i Norge oppnådde en total omsetning på 1,1 milliarder, inkludert datterselskap. Denne omsetningen er på nivå med 2019, og selskapet kaller det «et meget positivt og trendskifte i forhold til tidligere år.» De siste fem årene har omsetningen til Story House Egmont falt med over 300 millioner kroner.

- Jeg er veldig stolt av våre dyktige medarbeidere, og at vi har klart å snu utviklingen fra 2019. Vi har lagt en offensiv strategi med ambisiøse mål frem mot 2022, der vi skal styrke vår posisjon som markedsleder innen print, og doble våre digitale inntekter. Resultatene viser at vi er på rett vei, og gir oss et solid fundament og økonomisk handlingsrom til å satse videre, sier Vesterby.

- Hvor store var de digitale inntektene i Story House Egmont i 2020 og er det hovedsakelig digitalt abonnementssalg som skal løfte og være med å doble disse inntektene frem mot 2022?

- Den digitale omsetningen var på rundt 10 prosent i 2020. De digitale inntektene fra Flipp og Klikk+, sammen med People er viktig for å nå målet om en dobling. Men vi har også ambisjoner om å finne nye digitale inntekter knyttet til de merkevarene vi har, og ser hele tiden etter oppkjøpsmuligheter.

Driftsresultatet øker med hele 21 prosent fra 2019.

Fyller 110 år med Norges største ukeblad

Opplagstallene for printmagasinene, som ble lagt frem sist uke, viser at Story House Egmont solgte hele 21,8 millioner blader i 2020. Tallene viser at nedgangen, sammenlignet med tidligere år har bremset kraftig opp og nedgangen var nå på fire prosent. Ser en på sammenlignbare titler falt ikke det samlede opplaget på det norske bladmarkedet med mer enn to prosent.

Story House Egmont sitter også med Norges største ukeblad, Hjemmet, med mer enn åtte millioner solgte blader i 2020. Vesterby mener bladet som feirer 110-årsjubileum i år, «har en suveren posisjon blant norske kvinner», noe som også er positivt også for annonsemarkedet på print inn i 2021.

- Hjemmet holder stand, men for et blad som Norsk Ukeblad går det nedover, hva er årsaken til det?

- Vi har hatt en offensiv satsing på produktutvikling og lønnsomme abonnement. Det har vært vellykket og har gitt oss økt lønnsomhet for Norsk Ukeblad, noe som gjør at bladet står svært stødig i sin posisjon i markedet, selv om løssalget går noe ned, sier Nina Vesterby. 

- Egmont People fortsetter sin suksess

Også for selskapet Egmont Kids, slo et år med mye familie- og alenetid positivt ut. Egmont-toppen mener mange «nordmenn gjenopptok mange tradisjonelle og analoge medievaner siste året.» Vekst i salg av spill- og aktivitetsprodukter, kryssordblader og julehefter var dette med på å bidra til at Egmont Kids Media økte omsetningen med 17 millioner kroner.

- Samtidig som vi lykkes med å styrke vår print-satsning, har vi også god fremgang innen våre digitale vekstområder. Egmont People fortsetter sin suksess, og har i 2020 styrket teamet med ekspertise innen videoproduksjon, og rekrutterte flere av landets største profiler til sitt nettverk. Til tross for pandemien fikk de et knallsterkt år med en vekst på over 30 prosent, sier Vesterby.

Tidligere i år ble det kjent at Story House Egmont solgte sin majoritetsandel i Sempro til det danske byrået S360, men Vesterby sier omsetningen til Sempro ikke er en del av tallene som legges frem i dag. 

- Salget av Sempro vil dermed ikke ramme oss omsetningsmessig i 2021, sier hun. 

Les også: Egmont-byråer nærmer seg 300 mill. i omsetning: - Vil kjøpe opp flere i dette markedet

Har startet digitalt abonnementsalg

Story House Egmont har også som konkurrenten Aller startet forsiktig opp med salg av digitale abonnement.

- Midt i korona-året startet vi Klikk+, vår digitale satsning innen brukerbetaling. Tjenesten har blitt godt mottatt og har nå mer enn 3.000 betalende abonnenter. Magasin-appen Flipp, som gir brukerne tilgang til alle våre blader og magasiner, har inngått store B2B-avtaler og er i vekst. I tillegg jobber vårt innovasjonsteam med mange nye spennende satsninger innen nisjer tilknyttet våre innholdsunivers, sier hun.

- Vi er godt rustet med sterke merkevarer, og skal fortsette å tenke nytt, våge å satse og investere i godt innhold. Våre produkter og tjenester inspirerer, engasjerer og formidler kunnskap og underholdning, og er viktige i folks liv både i en vanlig hverdag og usikre tider, sier Vesterby.

- Får dere til en omsetningsvekst i 2021 etter mange år med nedgang nå?

- Målet er å begrense fallet i omsetning ved å ha de beste løsningene gjennom hele verdikjeden på print, og samtidig vokse digitalt og på nye områder. Vi har levert litt bedre på print enn forventet i 2020. Jeg er usikker på om dette er en varig endring for 2021. Vi forventer at vi skal ha noe nedgang i totalomsetning også i 2021, sier Vesterby.

Omsetningsfallet i Story House Egmont flater ut: - Har klart å snu utviklingen